Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Editorial
Sănătate
Sport
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
21933
De la 07 Ianuarie 2003
104607110

Treziţi-l pe prefectul Costică Macaleţ!

  • Ioan Rotundu
  • 15 June 2014, 23:00
Unul din atributele prefectului este şi acela de a media conflictele de orice natură ivite între instituţiile locale. Ori între conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Botoşani şi cea a Spitalului judeţean „Mavromati” s-a creat un conflict deschis, o luptă politică pe viaţă şi pe moarte, conflict în urma căruia suferă pacienţii.
Casa de Asigurări de Sănătate este condusă de social-democratul Costel Lupaşcu. Manager al Spitalului judeţean este liberalul Viorel Iliuţă. Nu mai este un secret pentru nimeni că Lupaşcu a primit ordin de la partid, adică de la conducerea PSD, să boicoteze prin orice mijloace activitatea managerului Spitalului până ce acesta va pleca din funcţie. Iar boicotul cel mai eficient aplicat de Lupaşcu este diminuarea prin orice mijloace a finanţelor la care Spitalul are dreptul.
Ultima găselniţă a lui Lupaşcu, şi se pare cea mai eficientă, este aceea de a trimite la Spitalul judeţean controale peste controale în urma cărora aplică amenzi de câte 1% din valoarea banilor cuveniţi Spitalului de la CAS. O astfel de amendă se ridică la sume substanţiale. De exemplu, ultima şi cea mai recentă amendă aplicată a fost în cuantum de 67 mii lei, adică 670 milioane lei vechi, o sumă cu care Spitalul ar fi rezolvat multe din necesităţile activităţii curente.
Să analizăm cu ceva mai multă obiectivitate ultima sancţiune aplicată de Costel Lupaşcu Spitalului. CAS a dispus un control la Secţia Maternitate şi a constatat că s-au făcut internări cu diagnostice care ulterior n-au fost confirmate prin tratamentul medical. Spun cei de la CAS că au fost internate femei cu simptome de avort iar ele erau în menopauză.
Nu ştiu ce pregătire profesională au avut cei care au efectuat controlul, presupun că au fost medici, de vreme ce şi-au permis să constate că s-au pus diagnostice greşite. Dar ce vină are managerul Spitalului sau unitatea în sine pentru astfel de erori medicale de diagnosticare? Dacă este aşa, atunci acei medici sunt slab pregătiţi profesional, sunt un pericol pentru sănătatea mamelor şi Comisia de control ar fi trebuit să sesizeze Colegiul Medicilor şi să ceară retragerea autorizaţiei de liberă practică. Dacă este reală o astfel de constatare, primul tras la răspundere trebuia să fie şeful de secţie al maternităţii, apoi directorul medical al Spitalului şi nicidecum să fie amendată unitatea. Se poate vedea de la o poştă că s-a căutat doar nod în papură.
Referitor la diagnosticarea la internare, sunt un proaspăt exemplu. În interval de o lună de zile am ajuns de trei ori la Unitatea de primirea Urgenţelor. Primul diagnostic a fost corect, în sensul că suferisem o criză lombosciatică.
Numai că ceva n-a funcţionat corect cu tratamentul prescris şi la nici o săptămână am ajuns din nou la Urgenţe. Aveam groaznice dureri abdominale. M-au diagnosticat cu gastrită şi au dispus internarea pe secţia gastro-entorologie. Pentru că erau doi în pat, iar eu sufeream de criza lombosciatică, am refuzat internarea.
La nici trei zile, pentru că durerile abdominale n-au încetat, am ajuns din nou la urgenţe. De această dată medicul de serviciu, un medic tânăr pe nume Dana Babei, m-a diagnosticat cu „Sindrom ocluzie intestinală”. A chemat medicul de la Chirurgie, pe Doamna Maria Ţighiliu, care a confirmat diagnosticul şi m-a internat imediat. Numai priceperea acestui medic chirurg m-a salvat de la cuţit.
Iată cum trei medici au pus trei diagnostice, toate trei corecte. Dacă Lupaşcu va trimite un control la Urgenţe va constata că eu am fost diagnosticat cu „gastrită” şi tratat pentru „sindrom ocluzie intestinală”. Motiv să amendeze din nou Spitalul că m-au diagnosticat „greşit”.
În tot acest scandal dintre social-democratul Costel Lupaşcu şi liberalul Viorel Iliuţă, scandal pur politic dar cu influenţă nefastă asupra pacienţilor, prefectul Costică Macaleţ ar trebui să intervină şi să-l curme. Poate îl trezeşte cineva!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cristian Diaconescu anunta ca va trimite o scrisoare FMI si acuza "o mica intelegere" cu Guvernul
Investiția la Acumularea Ibăneasa, la un pas de a fi finalizată
Ucenicie pentru liceenii botoșăneni, utopie cu iz politic
Tăcerea troicii, semne rele vesteşte
Ioan Rotundu
Încep înscrierile pentru evaluarea națională
Linie de gardă la Spitalul Dorohoi
Guvernul italian infiinteaza o "super-autoritate" de lupta impotriva coruptiei
Germania ar trebui sa joace un rol militar mai activ in strainatate
Moment critic in relatia cu troica FMI - Banca Mondiala - Comisia Europeana
Ucraina: Doliu national dupa atacul asupra unui avion militar
Doi jurnalisti ai televiziunii de stat ruse Zvezda, retinuti de Serviciile de Securitate ucrainene
Horoscopul zilei
Bancul zilei: Bărbatul norocos
Lumea lu' Rotundu: Chemarea străbunilor II
„Puterea lucrului bine făcut”
Ioan Rotundu
Botoşani: Cum sunt jefuite fondurile Poliţiei Locale
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă