Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8086 lei
1 USD = 4.3072 lei


Număr accesări
Astăzi:
12831
De la 07 Ianuarie 2003
74925290

Tristeţe în comunitatea românilor din Ungaria

  • profesorul Mihai Cozma a încetat din viaţă
  • 23 October 2009, 23:00
Eva Iova, redactor sef al publicatiei Foaia Romaneasca ne anunta ca a apărut numărul 43 din data de 23 octombrie 2009 al Foii insa cu tristete ne da si vestea ca profesorul de limba romana Mihai Cozma a plecat la cele vesnice, numarul acesta al revistei fiindu-I dedicate, transmite Romanian Global News.
Lacrimi pentru Profesorul de limba româna
Prea devreme si prea pe neasteptate ne-a parasit profesorul Mihai Cozma. În noaptea de 15 octombrie el a trecut în vesnicie. Abia a trecut un an bun de la momentul când i-am aniversat cei 70 de ani de viata. Si abia au trecut câteva luni de când am aflat ca se lupta cu o boala insidioasa...
Când în anul 2000 s-a pensionat, parasind dupa aproape patru decenii Catedra de româna din Seghedin, ne-am bucurat pentru el ca de acum înainte se va putea dedica în întregime placerilor vietii sale: nepotilor, familiei, pescuitului, cercetarilor, scrierilor, traducerilor.
I-am dorit ca sa aiba la dispozitie înca multi ani când va scrie si va rescrie manuale pentru scolile generale si pentru liceu, când îsi va îmbogati cu piese noi micul „muzeu românesc" de la casa lui de vacanta si când îsi va încheia în liniste cercetarile asupra originii numelor de familii românesti din Micherechi. Nu a fost sa fie asa...
Iubit de zeci de generatii de absolventi ai Catedrei de româna din Seghedin, profesorul Cozma a fost un intelectual de baza al comunitatii românesti din Ungaria. Autor al mai multor manuale de limba româna, promotor al învatamântului superior românesc din Ungaria, Mihai Cozma a fost un exemplu drept de urmat pentru zeci de profesori de româna de la scolile noastre. Originar din Micherechi, a fost un inimos patriot local, care cu toate ca si-a trait marea parte a vietii în orasul Seghedin, a ramas întotdeauna strâns legat de limba, cultura, traditiile românilor din satul sau natal.
Pentru mine, Mihai Cozma nu mi-a fost doar profesor. Mi-a fost un adevarat model. Fiind fratele bunicii mele, de mic copil ma uitam la el ca la soare. Pentru ca era destept si citit, dar când venea acasa în sat, la parinti, era ca oricare micherechean. Pentru ca stiam ca este profesor universitar care ne scria noua, scolarilor, manualele de limba româna, dar care stia sa vorbeasca oricând pe limba tinerilor.
Prin exemplul sau, el mi-a aratat calea în viata. A fost cel care mi-a transmis dragostea lecturii, a cartilor, a limbii materne. Care, când nu stiam un cuvânt din limba literara româna, ma încuraja sa nu-mi fie rusine sa-l spun asa cum se spune la noi, la Micherechi. Am vrut sa fiu profesor de româna, pentru ca el era. Am vrut sa scriu ziar, pentru ca el scria. Si am vrut sa stiu cât mai bine româneste, pentru ca el stia...
Sa dea Dumnezeu sa întelegem cât mai multi si sa nu uitam niciodata mesajul pe care el ni l-a lasat, prin propriul sau exemplu, prin toata activitatea sa de profesor.
Vesnica sa-i fie pomenirea!
Un editorial de Eva Iova
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Rusia, o imensă piaţă de desfacere pe care România a pierdut-o
Chişinăul vrea parteneriat strategic cu SUA , România, Ucraina .. dar şi cu Rusia
Americanii, despre R. Moldova, la Bucuresti
Bogat şi sărac: Se rupe PCRM?
S-a sfinţit nouă biserică românească din Pasat, ţinutul Herţa
Protocol pentru asistenţă juridică gratuită în Italia pentru români
Românii din Canada l-au primit pe românul basarabean, Vasile Şoimaru
Simona Jumară, patroană de restaurant
Secretara Florica face baie şefului
Horoscop
Beţiv vertical
Ardei umpluţi în bulion
Un poliţist vrea să se îmbogăţească pe seama banului public
Premiul de excelenţă pentru activitatea prefectului Cristian Roman
De luni, botoşănenii vor putea ridica zahărul şi făina
Centrale termice de la primărie pentru nevoiaşi
Program TELE'M Botoşani, sâmbătă
După ziar, şi-a cumpărat televiziune
Desemnarea directorilor de şcoli rămâne încurcată
Spitalul judeţean şi-a îndeplinit şi depăşit planul la internări
DSP-ul va verifica unităţile şi camerele de primirea urgenţelor
Povestea ţăranului român autentic spusă la Truşeşti
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă