Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ultima oră
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19418
De la 07 Ianuarie 2003
122905067

Triunghiul dramatic Merkel–Putin–Filat

  • Petru Bogatu - R. Moldova
  • 3 December 2012, 23:00
Nu este vorba, desigur, de proverbialul triunghi al iubirii cu o spumoasă poveste de dragoste a două suflete-pereche între care intervine al treilea. În cazul nostru, avem de a face cu triunghiul dramatic al Salvatorului, Persecutorului şi Victimei.
Un vânt nou suflă în pânze
Vizita preşedintelui Comisiei Europene la Chişinău, José Manuel Durăo Barroso, este într-un context extrem de favorabil pentru premierul moldovean şi guvernul său: Merkel şi Putin s-au certat. Sau, mai exact spus, s-au separat şi căi de refacere a cuplului geopolitic ruso-german în viitorul previzibil se pare că nu există.
De ce spun că situaţia ne avantajează? Pentru că în relaţia Europei cu Rusia suflă un vânt nou care ne poate aduce mai aproape de UE.
Fostul ambasador britanic la Moscova, un excelent cunoscător al realităţilor ruse, Tony Brenton, publică la 27 noiembrie un articol extrem de argumentat în „The Guardian” în care arată că flirtul politic dintre Angela Merkel şi Vladimir Putin s-a sfârşit. Răcirea bruscă dintre cei doi demolează nu doar axa Berlin-Moscova, ci şi întreaga paradigmă a relaţiilor UE cu Federaţia Rusă.
Confruntată cu multiple probleme, scrie diplomatul britanic, Europei i-a scăpat ultima întrevedere a cancelarului german cu liderul de la Kremlin. Păcat, consideră el, pentru că şederea Angelei Merkel la Moscova este simptomatică.
Nemţii au întors placa
Nu e un secret faptul că până nu demult Germania, dar şi celelalte mari cancelarii europene, fiind dependente de gazul rusesc, treceau cu vederea puseurile antidemocratice şi escapadele antioccidentale ale Kremlinului care caută să pună piedici şi Statelor Unite, şi UE pe unde apucă.
Însă chiar în ajunul vizitei lui Merkel la Moscova s-a întâmplat un lucru nemaipomenit. Nemţii au schimbat macazul.
Bundestagul german, sub presiunea cancelarului, a adoptat o rezoluţie dură în care condamnă încălcările drepturilor omului în Rusia. Vizita dnei Merkel la Moscova s-a soldat cu o conferinţă de presă scandaloasă, în cadrul căreia Putin a luat-o razna şi acuzat-o pe şeful guvernului german, în baza unor date trucate, de antisemitism.
După revenirea cancelarului acasă, Berlinul a lăsat să se întrevadă că de acum încolo nu va mai trece sub tăcere derapajele Moscovei. Curajul politic al Germaniei are o explicaţie economică. Valorificarea gazelor de şist pune capăt monopolului rus în Europa.
Potrivit celor mai modeste estimări, în următorii ani, SUA vor deveni principalul furnizor de resurse energetice de pe glob. Profiturile „Gazprom”-ului, datorită concurenţei şi trendului descendent al preţurilor, deja s-au redus considerabil. În consecinţă, UE a întors placa.
Anterior a fost adoptat, precum se ştie, cel de-al treilea pachet energetic ce urmează să pună capăt dominaţiei energetice ruse pe pieţele europene. Bruxellesul i-a aruncat mănuşa „Gazprom”-ului, hărţuindu-l în justiţie. Astfel, lucrurile se schimbă în bine. Principialitatea Europei în materie de democraţie capătă substanţă şi fermitate. Acest fapt, neîndoios, surâde Chişinăului.
O şansă mare pentru victimă
Este arhicunoscută relaţia de simpatie politică reciprocă dintre Angela Merkel şi Vlad Filat. Nu mai puţin notorii sunt şi eforturile primului ministru de la Chişinău de a personaliza negocierile pe care le poartă cu Vladimir Putin.
Recent însă manevrele lui Filat pe planul răsăritean au dat chix. Republica Moldova a amânat degeaba implementarea cu patru ani a celui de-al treilea pachet energetic: preţul la gazele ruse nu au fost reduse.
Partea bună a noii politici europene faţă de Moscova e că Republica Moldova poate ieşi câştigătoare în urma schimbărilor survenite. Să mă explic. În „triunghiul dramatic”, un termen din analiza tranzacţională a relaţiilor umane, lui Filat, oricum ai da, până acum i-a fost rezervat rolul de „victimă”.
„Salvatorul”, un alt element indispensabil al „triunghiului”, cu toată afecţiunea sa faţă de actuala guvernare de la Chişinău, nu putea uneori să-i vină în ajutor, deoarece adesea cancelarul german se vedea silit s-o lase mai moale în discuţiile cu „persecutorul” Putin.
Altă făină se macină însă acum la moară. Ruptura dintre „Salvator” şi „Persecutor” anulează de fapt condiţia de „victimă” a premierului Filat. Chişinăul are astăzi posibilitatea să se pună la adăpostul sigur al Berlinului. Nu trebuie doar să piardă momentul. În zadar suflă vântul, dacă bărcile nu-l aşteaptă cu pânzele întinse.
Jurnal.md

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Subtilitatea vecinului
Gastronomie: Spaghete de post cu soia
O viziune puternică asupra viitorului
de ce avem acum nevoie de Statele Unite ale Europei
Ponta şi Pivniceru apără infractorii, ocolind CSAT
actuala putere face presiuni asupra SRI
Crunta duşmănie
Ioan Rotundu
S-au simplificat procedurile de transfer al elevilor de la o şcoală la alta
Portalul Integru.org scrie despre un nou plagiat al ministrului Ecaterina Andronescu
Anita Herghiligiu, posibil viitor preşedinte al Tribunalului Botoşani
Angajat al Judecătoriei Botoşani, beat turtă la volan
el a adormit la volanul maşinii pe linia de tramvai
Piromanul maşinii lui Juncanaru rămâne necunoscut
poliţia continuă cercetările
Cele 14 autoturisme folosite în traficul cu ţigări vor fi expertizate
proprietarii lor încă sunt după gratii
Ovidiu Marcian, noul şef al Vămii Stânca
Preşedintele Ţurcanu pune de un chef grandios la sfârşitul anului 2012
a chef vor participa angajaţii CJ, primari, viceprimari şi alţi liberali de frunte
Şedinţă extraordinară la CJ Botoşani
Primarul Portariuc a schimbat covoarele de sub picioare
astfel s-a împlinit, pe banii publici, moftul protopopului Leonte
Urban Serv este pregătită să sfideze iarna
Bătrânica Todirişcă a primit vizita primarului Portariuc
După socoteala lui Ţurcanu, cei 9 parlamentari vor fi ai USL
Concert fără precedent în noaptea dintre ani la Botoşani
Profesorii obligaţi să facă pregătire cu elevii înaintea examenelor
Directori trimişi la cursuri pentru conducerea spitalelor
Botoşani: Instruire la Finanţe cu contribuabili plătitori de TVA
Se înmulţesc cei care controlează societatea Nova Apaserv
salariile le vom plăti tot noi
Ninsori si intensificari de vant in intreaga tara, pe 5 si 6 decembrie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog