Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Decese
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18247
De la 07 Ianuarie 2003
122878314

Tudor Chiuariu îl contrazice din nou pe Victor Ponta

  • 8 May 2013, 23:00
Senatorul PNL Tudor Chiuariu, vicepresedintele Comisiei pentru revizuirea Constitutiei, l-a contrazis miercuri pe premierul Victor Ponta in privinta modificarii prevederilor legate de dreptul la proprietate, afirmand ca acesta nu poate face obiectul revizuirii. Premierul a declarat, la conferinta Forumului Constitutional de miercuri, ca este dispus sa fie "luat de guler" si "dat afara din biroul de premier" pentru ideea de a adauga o prevedere constitutionala referitoare la confiscarea masinilor provenite din infractiuni.
"Am vazut ieri cata agitatie a provocat o simpla afirmatie a mea ca am putea introduce, dupa o modificare constitutionala, ca sanctiuni confiscarea unor bunuri folosite la savarsirea unor contraventii sau infractiuni. Toti apostolii proprietatii s-au simtit lezati as vrea sa confisc masina cuiva care merge cu 250 km/h printr-un sat din Romania. Eu cred ca ar fi bine, si sunt dispus sa fiu luat de guler si dat afara din biroul de prim-ministru atat timp cat cred ca e un lucru bun", a spus Ponta.
In replica, Chiuariu a declarat: "Eu cred ca actualul text constitutional - articolul 44, alineatul 9, potrivit caruia bunurile destinate, folosite sau rezultate din infractiuni ori contraventii pot fi confiscate numai in conditiile legii - este acoperitor si pentru situatia cand o infractiune sau o contraventie a fost savarsita folosindu-se un autovehicul. Avem baza constitutionala pentru a prevedea aceasta masura in lege. Nu e nevoie sa modificam Constitutia in aceasta privinta.
Mai mult, nici nu putem sa o modificam. Curtea Constitutionala s-a pronuntat deja in sensul ca acest articol 44, alineatul 9, din Constitutie, referindu-se la drepturi si libertati fundamentale, in speta la dreptul de proprietate privata, nu poate face obiectul revizuirii. Asadar, avem baza constitutionala pentru ca sa putem introduce o astfel de masura in lege", a declarat senatorul Tudor Chiuariu, vicepresedintele Comisiei pentru revizuirea Constitutiei, dupa prima parte de dezbateri la conferinta Forumului Constitutional, la care au participat reprezentanti ai Comisiei de la Venetia.
Chiuariu a afirmat ca reglementarea dreptului la proprietate privata si a limitelor sale din Constitutia Romaniei e similara cu cea prevazuta de constitutiile altor state civilizate.
"Ipoteza exproprierii e prevazuta de Constitutie si se poate face in conditiile legii, dar cu o justa si prealabila despagubire, care, daca nu e convenita cu proprietarul, va fi stabilita de justitie", a adaugat senatorul PNL.
Liberalul s-a pronuntat pentru mentinerea textelor actuale privind dreptul de proprietate.
"Am putea, cel mult, ca o masura care se poate lua prin lege, si nu e nevoie de modificarea Constitutiei, sa prevedem o procedura accelerata privind aceste cauze de expropriere, o procedura de judecata in fata instantelor, daca proprietarul nu se intelege cu statul sau cu autoritatea care vrea sa exproprieze bunul. Cred ca este destul de periculos sa vorbim (despre expropriere-n.r.), mai ales in Romania, pentru ca in trecut, a fost incalcat grav dreptul de proprietate", a declarat el.
Presedintele Comisiei Juridice a Senatului a precizat ca PNL nu sustine nicio limitare a dreptului de proprietate privata. "Suntem dispusi sa discutam impreuna cu aliatii nostri si chiar cu Opozitia sa imbunatatim cadrul legislativ pe masura ce apar deficiente", a spus senatorul.
Cei doi s-au contrat miercuri si pe problema recomandarilor Comisiei de la Venetia.
"Recomandarile comisiei de la Venetia prin natura lor, ele nu sunt obligatorii, ci consultative dar sigur ca sunt importante pentru dezbaterea interna si pentru obiectivul nostru de a avea o Constitutie moderna, aliniata la cele mai inalte standarde europene. Din punctul asta de vedere, nu cred ca vointa reprezentantilor alesi ai cetatenilor, si in ultima instanta a cetatenilor romani prin referendum... aceea e obligatorie si nu poate fi infranta.
Mi se pare usor exagerat sa spunem acum, cand nici macar nu stim care vor fi modificarile pe care le vom fi adoptat in Parlament si deci nu stim nici care va fi opinia Comisiei. E usor... a pune caruta inaintea cailor," a spus Chiuariu, dupa ce Ponta a declarat ca recomandarile arbitrului international Comisia de la Venetia vor fi "aproape obligatorii".
Ponta a revenit si a replicat: "Decizia e politica, e luata de conducerea USL si o aplicam. Eu nu fac nicio modificare si PSD nu va sprijini nicio modificare la Constitutie care sa nu aiba un aviz al Comisiei de la Venetia. Ce facem? Ce suntem aici, in ce tara suntem? Avem modificari, eu am discutat cu cei de la Comisia de la Venetia si toate punctele lor de vedere nu doar ca sunt mai mult decat binevenite, dar asa s-a facut si in 2003. Ce e asta? Iar o luam pe calea ca noi nu ascultam de nimeni si noi suntem mai destepti decat toti? Eu as vrea sa avem o Constitutie pe care toata lumea sa o aprecieze ca fiind europeana si conform standardelor europene. Ne supara lucrul asta?"
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Soluţie sexuală
Raportul FreeEx: Presa din România în 2012 - mai politizată ca oricând
Azerii continuă construcţia unui proiect faraonic de "100 miliarde dolari"
Victor Ponta: Băieţii deştepţi din energie nu au murit, ci s-au transformat
Voiculescu adus cu mandat la Tribunalul Bucureşti
Un an de guvernare USL a însemnat un regres de câţiva ani pentru învăţământul românesc
Blaga a prezentat "Cartea neagră a guvernării USL"
Beneficiile expunerii la soare ar putea fi mai importante decât riscurile
Botoşani: Primarul Portariuc a declanşat război total liberalilor
Ioan Rotundu
Profesorul istoric Ionel Bejenaru a trecut la Orientul Etern
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog