Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8026 lei
1 USD = 4.4462 lei


Număr accesări
Astăzi:
14538
De la 07 Ianuarie 2003
74025733
Tudorel Andrei, Statistica:

Cifrele anuntate de premier privind evolutia economiei in trimestrul al treilea nu corespund celor pe care le vom anunta vineri

  • Nu ne-a sunat nimeni din partea Guvernului
  • 12 November 2014, 23:00
Premierul Ponta a declarat in dezbaterea avuta miercurii seara la B1 TV ca I"NS va anunta vineri ca in T3 avem crestere economica peste 1% si ca in primul trimestru s-a recalculat si nu am fost niciodata in recesiune".
Dar, legea 226/2009 art 32(4) - legea de functionare a INS avertizeaza ca: "Difuzarea datelor statistice oficiale inainte de termenul de diseminare stabilit, precum si tratamentul preferential acordat utilizatorilor de catre orice persoana din sistemul statisticii oficiale constituie incalcari ale sarcinilor de serviciu si atrag raspunderea disciplinara a persoanelor care se fac vinovate de aceste fapte".
Intrebat de HotNews.ro de unde avea premierul datele care vor fi anuntate abia vineri, Tudorel Andrei a declarat ca "Nimeni de la Guvern nu a sunat la Statistica pentru a afla cu prioritate datele si ca oricum, cifra anuntata de premier nu este cea care va fi comunicata. Repet, nu s-a primit aici niciun telefon", a spus Andrei.
Intrebat de HotNews.ro de unde stia premierul ce va anunta vineri INS, principalul consilier pe probleme economice, Cristian Socol ne-a transmis:"V-a dat premierul vreo cifra exacta? Ce a spus premierul putea spune orice economist care a facut cursuri de modelare macroeconomica si macroeconomie
Premierul a spus ca ESTIMEAZAca va fi o crestere economica in Q3 (a spus ca daca va fi crestere in q3 si nu am fost in recesiune se retrage celalalt contracandidat?) pornind de la urmatoarele aspecte:
1.Prognoza Comisiei Europene de toamna din 4 nov 2014 arata 1% crestere economica in Q3 si 1,6% in Q4 cele mai mari cresteri economice trimestriale din UE. Rareori CE greseste atat de mult incat de la +1% sa ajungi la minus.
2. Comunicatele INS arata cresteri comparative fata de anul trecut la productia industriala, comertul cu amanuntul, exporturi ...... comunicatele sunt publice si arata evolutii pozitive
3.orice student de an 2 care are minime cunostinte de modelare macroeconomica cunoaste ca atunci cand se introduce q3 cu plus 1% cum arata CE probabilitatea ca q1 sa treaca de pe minus 0,1% la 0 sau la plus este de 99%.
Este o metodologie comuna la nivelul UE folosita de Eurostat dar si de INS prin care in modelul de ajustare sezoniera DEMETRA atunci cand se introduce o noua valoare in seria de date se reajusteaza seria din urma cu cateva trimestre. A se vedea CAIETUL DE STUDII 34 din 2014 de pe www.bnro.ro Caiet de studii nr.34/ 2014 Estimarea și prognoza dinamicii PIB și ale componentelor PIB prin modelul cu factori comuni dinamici. Aplicație pentru România
4. Modelele macroeconomice nu sunt folosite exclusiv de INS, BNR, CNP s.a. Modele macroeconomice sunt folosite si de bancile comerciale, facultati economice, institute de cercetare", explica Socol.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Miştocarului pezevenchi i-a cam pierit zâmbetul
Ioan Rotundu
Politeanu: Cum a copiat-o Ponta pe Monica Macovei citand din episcopul Iuliu Hossu
Klaus Iohannis: Cer presedintilor celor doua camere si premierului Ponta sa sustina convocarea plenului Parlamentului
pentru dezbaterea legii amnistiei si gratierii, cat si a tuturor cererilor de urmarire penala si arestare preventiva
55 de situatii in care Ponta a fost prins cu minciuna de cand este premier. Si doua bonusuri
Sesizare a UDMR la BEC dupa aparitia unor pliante anti-Iohannis, in limba maghiara
Kelemen: "Ne delimitam ferm de astfel de dezinformari si manipulari"
Concurs cultural dedicat istoricuylui Nicolae Iorga
Liviu Dragnea: Mircea Govor e un om foarte glumet, DNA il ancheteaza pentru niste declaratii
Comunicat de presă ACL
Ministerul Agriculturii: Romania are rata de absorbtie de 74% in programul de dezvoltare a satelor, dar la pescuit, numai 40%
Cuvântul viclean al fariseului Stoica
Ioan Rotundu
DEVA: Unul din doi beneficiari de ajutoare sociale au renuntat la masa gratuita
dupa ce li s-a cerut sa munceasca in folosul comunitatii
Horoscopul zilei
Bancul zilei: Măcelarul obraznic
Chişcă moldovenească
Ce am aflat din confruntarea Iohannis - Ponta
Curtea Constitutionala: Religia nu mai este obligatorie in scoala
Parintii care vor sa isi inscrie copiii la materia Religie trebuie sa depuna o cerere
Bo0toşani: Cum s-a supărat Riţa Răsitaru pe Lumea lu’ Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă