Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5137
De la 07 Ianuarie 2003
123194074
pnl

Tudorel Toader, ministrul Justitiei, anunta ca incepe sa redacteze sesizarea Curtii Constitutionale in cazul Belina

  • 28 September 2017, 23:00
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat joi dimineata ca la minister incepe "de astazi" redactarea unei sesizari adresate Curtii Constitutionale pentru constatarea unui conflict intre DNA si Guvern in dosarul Belina.
Toader a spus ca va cere Curtii sa decida daca procurorii au dreptul sa ancheteze oportunitatea, imprejurarile si circumstantele in care este adoptata o hotarare de guvern, dat fiind ca CCR a statuat ca procurorii nu au acest drept in cazul adoptarii de Ordonante de Urgenta si legi.
Draftul sesizarii ar urma sa fie gata pana luni.
Cele mai importante declaratii ale lui Tudorel Toader:
Am citit o afirmatie absolut incorecta, care nu-mi apartine: ca s-ar solicitat considerarea Hotararilor de Guvern ca si Ordonantele de Urgenta, ca si legile. Este imposibila o astfel de afirmatie pentru ca au regim juridic diferit, au emitenti difetii. Nu stiu cine a facut afirmatia, dar e absolut incorecta.
In mod evident, daca se pune problema redactarii unei sesizari in numele Guvernului, fiti de acord ca Ministerul Justitiei e cel mai abilitat sa redacteze o asemenea sesizare. Ceea ce vom face incepand de azi.
Va rog sa reciti comunicatul DNA in care se spune ca decizia CCR din februarie referitoare la OUG 13 este aplicabila numai pentru OUG si legi, nu pentru hotarari de guvern. Enuntul in sine e corect. Principiul insa e absolut incorect, pentru ca prin decizia precedenta, CCR a statuat ca procurorii nu pot ancheta oportunitatea adoptarii unei OUG sau legi, nu pot ancheta imprejurarile adoptarii unei OUG sau legi, dupa cum nu pot ancheta constitutionalitatea lor. Ceea ce e corect.
Circumstantele, oportunitatea in aprecierea acestora revine decidentului, decident care insa trebuie sa respecte limitele legale, constitutionale. Stiti dvs. bine ca in adoptarea actelor normative sunt 3 paliere: palierul superior, OUG si legile, guvern respectiv parlament, palierul 2 - Hotararile de Guvern, palierul 3 - ordinele de ministri. Intrebarea e urmatoarea: daca la nivel de OUG sau lege, procurorul nu poate ancheta oportunitatea, imprejurarile si circumstantele, la palierele 2-3 procurorul poate ancheta? Asta e intrebarea la CCR va fi sesizata sa raspunda.
Facem aceeasi diferenta intre paliere? Palierul de sus trebuie sa respecte Constitutia si se verifica in controlul de constitutionalitate, cele de la 2 si 3 trebuie sa respecte legea si se controleaza in contenciosul administrativ. Prin urmare, gresita afirmatia precum ca HG sa fie considerata ca OUG sau lege, dar CCR va fi solitata sa raspunda la urmatoarea intrebare: procurorul poate ancheta oportunitatea, imprejurarile emiterii de hotarari de guvern si ordine de ministri? Vom vedea ce decide CCR si vom respecta ad litteram.
Tudorel Toader spune ca afirmatia ca Hotararile de Guvern trebuie sa aiba acelasi statut ca legile si Ordonantele de Urgenta "nu ii apartine"
Ministrul Justitiei a mai afirmat ca "Am citit si eu in presa scrisa o informatie care nu imi apartine", cu referire la propunerea pe care s-a scris ca ar fi facut-o miercuri premierului Mihai Tudose ca Hotararile de Guvern sa nu mai fie acte administrative, ci acte normative cu acelasi statut ca legile si Ordonantele de urgenta, potrivit unor surse guvernamentale, citate de News.ro. In acest fel, ministrii ar urma sa nu mai fi trasi la raspundere pentru aprobarea acestor acte.
"Am citit si eu in presa scrisa o informatie care nu imi apartine. Este imposibila o astfel de afirmatie, pentru ca au regim juridic diferit, efecte diferite, emitenti diferiti. Afirmatia nu stim cine a facut-o."
Agfentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Gaşcă mafiotă între Modern Calor şi unii executori judecătoreşti
Ioan Rotundu
SUA si Rusia se aliaza pentru construirea unei statii spatiale pe orbita Lunii
Horoscopul zilei de 29.09.2017
Lista persoanelor cu care Raluca Stâncescu nu are voie s[ ia contact
Bancul zilei: Leac contra sforăitului
Augustin Lazar la CSM: Proiectul de modificare a legilor Justitiei, criticat de magistrati si de expertii Comisiei Europene.
Ar trebui sa avem un aviz negativ
Georgescu, BNR: Dobanda Institutiilor financiare nebancare (IFN) este exagerata si nejustificata
Amenzi de 3.000 RON pentru firmele care nu dau note de lichidare foștilor angajați
"Ma intreb daca mai este posibila o colaborare cu presedintele.
Este cel care patroneaza acest sistem corupt de putere din Romania. Sapa cu ravna la majoritatea parlamentara"
Patriarhul Rusiei va veni in Romania in luna octombrie.
E prima vizita a unui patriarh rus in Romania dupa Revolutie
Tariceanu: Eu nu am vazut nicio scumpire la carburant. Sunt diferente de preturi
Plumb: Nu sunt vinovata. Dosarul Belina - un atac la PSD,
pentru destabilizarea statului de drept si a ordinii constitutionale
Sefa Inaltei Curti, Cristina Tarcea, a votat, cu observatii, pentru proiectul lui Tudorel Toare
de modificare a legilor Justitiei: Nu ma ascund, nu imi este jena
Poate că au dreptate când ne iau drept proşti
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog