Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19933
De la 07 Ianuarie 2003
122880000

Turcia l-a expulzat pe ambasadorul israelian la Ankara

  • şi a suspendat inţelegerile militare cu Israelul
  • 2 September 2011, 23:00
Turcia l-a expulzat vineri pe ambasadorul israelian la Ankara si a anuntat ca-si reduce prezenta diplomatica in Israel, dupa publicarea raportului ONU pe marginea raidului efectuat de trupele de comando din Israel impotriva unei flotile ce se indrepta spre Gaza, transmite AFP.
La 31 mai 2010, trupele de comando israeliene au efectuat un raid impotriva navei turcesti Mavi Marmara, incident soldat cu moartea a noua pasageri si arestarea temporara a altor cateva sute ce incercau sa sparga blocada impusa de Israel impotriva Gazei, unde Hamas se afla la putere.
Israelul a anuntat ca nu-si va cere scuze pentru raid, solicitand Turciei sa respecte legile martime internationale. Ierusalimul a afirmat ca "accepta" raportul ONU.
Ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, a declarat vineri ca tara sa isi reduce prezenta diplomatica in Israel, in semn de protest fata de raidul israelian impotriva vaselor din Flotila libertatii. "Relatiile diplomatice turco-israeliene au fost redus la nivelul de secretar II. Intreg personalul aflat deasupra acestui nivel se va retrage in tara pana miercuri, cel mai tarziu", a anuntat seful diplomatiei turce.
Turcia l-a expulzat si pe ambasadorul israelian la Ankara. Potrivit Reuters, Gabby Levy se afla in Israel si si-a anulat planurile de a se intoarce in Turcia.
In plus, Ankara a anuntat ca isi suspenda intelegerile militare cu Israelul.
Raportul ONU sustine ca blocada navala impusa de Israel in Gaza este legala, insa statul evreu a folosit "forta fara motiv". Documentul afirma, de asemenea, ca organizatorii flotilei au fost "nesabuiti". In plus, raportul precizeaza ca "majoritatea victimelor au fost impuscate de cateva ori, inclusiv in spate sau de la distanta mica".
Raportul cere Israelului sa-si prezinta scuzele "potrivite" si sa ofere compensatii familiilor celor morti si celor raniti. Pana acum, Israelul a respins cererile Turciei de a-si cere scuze. Oficiali guvernamentali de la Ierusalim au spus insa ca oferirea de despagubiri "este posibila" Davutoglu a spus ca unele dintre afirmatiile din raport sunt "de neacceptat".
Tensiune intre Turcia si Israel
Relatiile dintre cele doua state au fost puternic afectate de incidentul de anul trecut. Guvernul de la Ankara a cerut scuze oficiale si plata unor compensatii pentru cei morti si raniti, insa Israelul a refuzat. La inceputul lunii iulie 2011, premierul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, a declarat ca "e de neconceput" ca tara sa sa-si normalizeze relatia cu Israelul daca statul evreu nu-si cere scuze pentru uciderea celor noua activisti turci din Flotila libertatii, incident produs anul trecut.
La 31 mai 2010, trupele de comando israeliene au efectuat un raid impotriva navei turcesti Mavi Marmara, incident soldat cu moartea a noua pasageri si arestarea temporara a altor cateva sute ce incercau sa sparga blocada impusa de Israel impotriva Gazei, unde Hamas se afla la putere.
Potrivit raportului realizat de Comisia Turkel, numita de Guvernul de la Ierusalim, pasagerii flotilei au fost vinovati pentru declansarea violentelor.
Aproximativ 700 de militanti pro-palestinieni, printre care laureatul premiului Nobel pentru pace din 1976, nord-irlandezul Mairead Corrigan Maguire, dar si deputati europeni, s-au aflat la bordul a sase nave ce au plecat din Cipru cu destinatia Fasia Gaza, pentru a transporta ajutoare umanitare.
Israelul a avertizat in repetate randuri ca va impiedica navele, incarcate cu 10.000 de tone de ajutoare umanitare, sa ajunga in Fasia Gaza, si ca va expulza sau ii va aresta militantii aflati la bord. Israelul si Egiptul au impus o blocada stricta in Fasia Gaza, dupa ce miscarea islamista Hamas a preluat in forta controlul in zona, in iunie 2007. Statul evreu afirma ca incearca, in acest fel, sa impiedice inarmarea miscarii Hamas.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cadrele didactice îşi vor primi salariile
dă asigurări primarul Cătălin Flutur
Directorii de şcoli au meritat să fie schimbaţi
este de părere preşedintele PDL Botoşani, Cătălin Flutur
Oprişanu atacă, Flutur trage foloasele
PDL Botoşani i-a pregătit lui Ţurcanu surprize şi răvaşe
Noi întreruperi în alimentarea cu apă potabilă
Anunţ înscriere Şcoala de Arte şi Meserii Botoşani
Sărbătorile ce ne despart
Nicolae Negru
Lupii în piele de oaie
Petru Bogatu
Gazprom îşi va dezvolta afacerile în România prin compania sârbă NIS
Delegaţia FMI, CE si BCE a suspendat discuţiile si a părăsit Grecia
Pe Marte s-au găsit mostre de sol favorabile apariţiei vieţii
Crin nu se poate trezi dimineaţa, darămite să conducă o Românie
Şi senatorul Vasile Ion a părăsit PC
Video: Lumea lu' Rotundu - Deznodământ fericit
Reţeta zilei: Rasol cu salce de ciuperce
Bancul zilei: Dialog pe teme sexuale între soţi
Horoscop
Caricatura zilei
Comentariul „Dorohoianului de Spania”
Rahitismul printre copii continuă să domine la Botoşani
Pe la Botoşani, infecţiile intraspitaliuceşti s-au rărit
La spitalele din Botoşani, controlorii au fost darnici în amenzi
Candidaţii la Bac vor afla duminică dacă l-au luat
La Botoşani şi Dorohoi candidaţii USL la primărie sunt de la PSD
Fostul director de la Pedagogic în scandal cu Ada Macovei
Ţurcanu – Macovei: dialog îăntre un doctor în chimie şi un licenţiat în dreăpt… pe mal de iaz
Secretarul executiv al PNL Botoşani face politică naţională
pe bază de CET-uri
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog