Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
22482
De la 07 Ianuarie 2003
85051926

UDMR a certificat discriminarea în masă a românilor din Covasna

  • 26 February 2009, 23:00
Mai mult de un an de zile. De atata timp au avut nevoie membrii colegiului director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) pentru a constata ceea ce romanii din Covasna si Harghita reclama in fiecare zi, din 1990 incoace: cetatenii romani de orice etnie, alta decat cea maghiara, sunt considerati cetateni inferiori in cele doua judete si tratati ca atare de catre autoritatile publice locale controlate de Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR) si Partidul Civic Maghiar (PCM).
In august 2007 in judetul Covasna a fost organizata o „Intalnire a maghiarilor covasneni de pretutindeni”, manifestare pretins culturala, organizata de catre Consiliul Judetean Covasna, condus de Demeter Janos, si Primaria Municipiului Sfantu Gheorghe, condusa pe atunci de catre Albert Almos, actual senator in Parlamentul Romaniei.
Potrivit declaratiilor de presa ale conducerii CJ Covasna, scopul manifestarii a fost acela de a adanci relatiile dintre cei plecati din acest tinut si cei ramasi acasa, unificarea resurselor spirituale, emotionale si financiare, pentru a face cunoscute valorile zonei in Europa si pentru a stimula dezvoltarea judetului, dar, totodata acest proiect este unul de comunicare si redescoperire a identitatii destinat doar maghiarilor care s-au nascut in acest spatiu cultural si acum traiesc peste granite, dupa cum aparea mentionat intr-un cotidian local in data de 1 august 2007.
Caracterul discriminatoriu si degradant al acestei manifestari la adresa cetatenilor romani de orice etnie, alta decat cea maghiara, a fost un scop in sine al acestei manifestari organizata de autoritatile publice locale cu bani publici. Nu mai putin de 820 000 lei au fost cheltuiti de catre CJ Covasna in organizarea acestui eveniment „etnic”, o suma uriasa cheltuita de catre autoritatile UDMR pentru o singura manifestare daca stam sa ne gandim ca sumele cheltuite in total de catre comunitatile romanesti din cele doua judete in ultimii 20 de ani nu reprezinta decat o mica parte din acesti bani.
Reactia comunitatii romanesti o fost prompta dar fara efect imediat. Desi Forumul Civic al Romanilor din Covasna si Harghita a condamnat public caracterul discriminatoriu si a sesizat CNCD in acest caz, autoritatile publice locale nu au avut nicio ezitare in a continua nestingheriti desfasurarea evenimentului.
Dupa 16 luni de zile de analize si deliberari CNCD a constat, in decembrie 2008, faptul ca modalitatea de organizare si desfasurare a evenimentului „Intalnirea maghiarilor covasneni de pretutindeni” aprobata de CJ Covasna prin Hotararea nr. 153/27.12.2007 are un caracter discriminatoriu conform O.G. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.
Decizia CNCD, autoritate autonoma a statului menita a constata si sanctiona toate formele de discriminare, este istorica si ridicola in acelasi timp. Este istorica deoarece legitimeaza toate apelurile lansate de-a lungul anilor de catre comunitatile de romani din cele doua judete prin care acestea atrag atentia asupra epurarii etnice la care sunt supuse. Pentru prima data de la infiintarea sa CNCD admite ca exista o discriminare in masa a romanilor din Covasna, de aceeasta data nefiind vorba de un simplu anunt de angajare conditionat de cunoasterea limbii maghiare ci de un comportament degradant indreptat impotriva unei comunitati intregi, cea a cetatenilor romani de orice etnie, alta decat cea maghiara.
Decizia CNCD este insa si ridicola deoarece membrilor colegiului director le-au fost necesare 16 luni pentru a ajunge la o concluzie care este mai mult decat evidenta. Mai mult decat atat, desi legea in baza careia functioneaza ii confera parghiile necesare pentru a santiona si descuraja astfel de manifestari prin avertimente sau amenzi contraventionale, CNCD nu acorda nici macar un avertisment, limitandu-se doar la a recomanda CJ Covasna sa ia toate masurile necasare care sa elimine excluderea cetatenilor romani de alte nationalitati decat cea maghiara de la manifestarile organizate sub genericul „Intalnirea maghiarilor covasneni de pretutindeni”(?!), cu toate ca manifestarile se incheiasera de mai bine de un an de zile.
Ca si in alte cazuri din ultima perioada, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, institutie creata tocmai pentru a apara minoritatile de orice fel din Romania, a fost nevoita sa constate fapte clare de discriminare si ia decizii impotriva unei minoritati etnice, cea maghiara, care a discriminat membrii unei majoritati etnice, cea romana.
Dan Tanasa ([email protected])

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Salutul meu şi al AGOREI ROMAGNA LATINA ,tuturor pentru Mărţişor!
Poliţia din Flămânzi presimte violenţe pe seama pământului
Cei din Primăria Frumuşica visează la milioanele de auro ale UE
Elevii din Prăjeni, pe cale de a deveni „sanitari ai mediului”
Un nou sezon “Parte de carte”
Atac grav al poliţiei comuniste de la Chişinău împotriva libertăţii presei
650 de ani de la constituirea „statului moldovenesc”, o minciună politică comunistă
Pentru prima dată Statul român îşi apără cu demnitate cetăţenii din afara lui
Comentariul comentariilor XL
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Gloabele lui Băsescu
Presa dorită de ieşeanul Nechita... la Botoşani
Oferă leafă de 1000 euro pe lună
Generozitatea Guvernului reabilitează termic blocurile
Invazia ţigărilor de peste Prut face ravagii
Bani pentru drumul de centură al Botoşanilor
Centru pentru minori delicvenţi
Cum cad capete la Botoşani şi se fac promovări la Iaşi
Ţâbuleac zice că încep să vină banii europeni primişi în campanie
Pentru că nu prea mai are călători, CFR-ul rămâne nereclamat
Medicii de familie nu ajută pacienţii în programarea la consultaţii
Guvernul Boc i-a mai umilit din nou pe profesori
E.ON Gaz tot a reuşit să ne bage pe gât detectoarele de gaze
Ca să ia banii, Fiscul şi-a prelungit programul
Cruntă răzbunare sexuală pentru moartea unei broaşte
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă