Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12050
De la 07 Ianuarie 2003
122872117

UE va pedepsi Republica Moldova pentru unionismul lui Băsescu?

  • 26 August 2013, 23:00
„ Afirmaţiile lui Băsescu despre unire riscă să blocheze integrarea europeană a Republicii Moldova". Acesta e titlul unei ştiri trăsnet a agenţiei „Mediafax", care a fost preluată practic de toate publicaţiile şi site-urile de top din România, dar şi de unele instituţii media din Basarabia.
Citeşti şi te cruceşti
Ca tot omul curios şi, pe deasupra, cu simţire românească, m-am grăbit s-o citesc, anticipând înfiorat nişte ecouri ostile stârnite în Federaţia Rusia de ultimele declaraţii unioniste ale liderului de la Bucureşti. Şi „Mediafax"-ul m-a năucit din start, lovindu-mă în moalele capului chiar cu lead-ul relatării sale.
Citez: „Afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu privind posibilitatea unirii României cu Republica Moldova riscă să blocheze integrarea europeană a Republicii Moldova, existând posibilitatea ca instituţiile europene să amâne semnarea acordului de asociere cu Chişinăul, scrie ziarul rus Nezavisimaia Gazeta". Acesta-i primul paragraf al ştirii „Mediafax".
Nu mai puţin şocant este şi cel de-al doilea, adică sublead-ul: "Ca efect, unele organisme europene ar putea cere amânarea parafării şi semnării acordului de asociere între UE şi Republica Moldova cu ocazia summit-ului Parteneriatului Estic, programat la Vilnius în noiembrie", adaugă publicaţia rusă".
Capac la toate pune corpul ştirii „Mediafax": „Opinia este împărtăşită de revista moldoveană „Panorama". Unele organisme europene ar putea să nu aibă timpul şi energia necesare pentru a aştepta nuanţarea declaraţiilor lui Băsescu, interpretându-le în sensul propriu", precizează „Panorama". Citeşti şi te cruceşti. Din relatarea „Mediafax", rezultă că ruşii ştiu deja că Bruxellesul s-a răzgândit şi, din cauza lui Băsescu, nu mai doreşte asocierea Republicii Moldova la UE. Dacă e adevărat, e pe nasoale.
Speriat de-a binelea, mă îndrept spre sursa numită „Nezavisimaia gazeta". Undeva în subsol găsesc ştirea întitulată „Băsescu a consternat Bruxellesul". Chiar în primul paragraf ziarul moscovit scrie că „declaraţiile despre unirea României cu Republica Moldova ar putea să se constituie într-un obstacol în calea integrării europene a Republicii Moldova". Publicaţia rusă ne spune şi pe ce se bizuie. „Despre asta relatează „România Liberă" , susţine autoarea articolului Svetlana Gamova.
Surpriză mare, nu? Rezultă, deci, că nu „Nezavisimaia Gazeta", nu Kremlinul, nu MID-ul, ci un ziar românesc aduce la cunoştinţa tuturor că Băsescu a dat pete cap perspectivele europene ale Republicii Moldova. De bună seamă, unde dai şi unde crapă.
"Nezavisimaia Gazeta" în atribuie „României Libere" concluzia potrivit căreia „vorbele preşedintelui român au trezit reacţii negative în cercurile diplomatice ale UE, de aceea unele cancelarii europene ar putea cere amânarea procedurii de parafare a actelor privind asocierea Republicii Moldova". În continuare, ce-i drept, jurnalista rusă Svetlana Gamova recunoaşte că a utilizat un citat indirect din „România Liberă", preluându-l din publicaţia de limbă rusă „Panorama" din Chişinău.
Aşadar, dacă e să dăm crezare cotidianului de la Moscova, nu „Nezavismaia Gazeta" , ci mass-media românească relatează, ca despre un fapt incontestabil şi verificabil, că statele europene, nemulţumite de declaraţiile lui Băsescu, ar înclina să amâne asocierea Republicii Moldova la UE. Să-ţi ei lumea în cap, nu alta.
Cum o supoziţie a devenit informaţie certă
Nedumerit, caut „România Liberă" şi găsesc acolo articolul cu pricina semnat de Armand Gosu. Constat însă că acesta nu-i un text scris pentru cotidianul respectiv, ci unul preluat din „Revista 22". Cu alte cuvinte, „România Liberă" nu s-a pronunţat asupra subiectului, după cum pretind „Nezavismaia Gazeta şi „Panorama", ci doar a retipărit un comentariu dintr-o altă publicaţie românească.
Oricum, Armand Gosu, referindu-se la afirmaţiile lui Băsescu, nu prezintă nici o informaţie exactă vizând o eventuală reacţie a Uniunii Europene. Şi nici n-are cum, pentru că acestea strălucesc prin absenţă.
Autorul din „Revista 22" vine doar cu o supoziţie proprie. În opinia sa, "cu o criză economică prelungită care generează tensiuni sociale, unele cancelarii (europene – n.n.) ar putea să nu mai aibă timp şi energie pentru nuanţe, expediate de regulă în subsolul depeşelor diplomatice, şi să înţeleagă ad litteram afirmaţiile făcute la Bucureşti sau Chişinău. Un pretext pentru amânarea sine die a semnării documentelor ce vor fi parafate la Vilnius, cu ocazia summit-ului Parteneriatului Estic, va fi oricând îmbrăţişat de un guvern european, depăşit de problemele pe care i le pune criza ".
Este vorba, deci, repet, nu de documente sau izvoare sigure, ci de un comentariu bazat exclusiv pe impresiile personale ale autorului. În plus, Armand Gosu nu pune la îndoială parafarea documentelor la summit-ul de la Vilnius. El nu exclude doar o posibilă amânare a semnării ulterioare a acestora în cazul în care unele cancelarii europene se vor dovedi „depăşite de problemele pe care i le pune criza".
Astfel, părerea unui observator politic de la Bucureşti a fost vădit trucată şi transformată de presa rusă într-o informaţie certă, inducându-se astfel ideea suptă din deget precum că ţările UE, oripilate de vorbele lui Băsescu, ar fi hotărâte să dea peste cap asocierea Chişinăului la Uniunea Europeană.
O tentativă de intoxicare brutală
La mijloc e un caz impardonabil de intoxicare prin deturnarea sursei. Mai mult decât atât. Presa românească, care a preluat relatarea măsluită de „Nezavisimaia gazeta", nu numai că a muşcat momeala întinsă de publicaţia moscovită, ci şi a mestecat-o cu o plăcere sado-masochistă, unele ziare de la Bucureşti optând pentru un generic de-a dreptul himeric.
„Reacţia RUŞILOR (sic!) după ce Băsescu a vorbit despre unirea României cu Republica Moldova", a titrat cu litere de-o şchioapă, de exemplu, „Gândul", chit că în articolul din „Nezavisimaia gazeta" nici pomină de aşa ceva. Din contră, ziarul moscovit face referiri, prin insinuări şi distorsionări de mesaj, nu la factorii discreţionari ruşi, ci exclusiv la presa românească şi la prezumtivele reacţii europene. Iar asta este cu totul altceva, fiţi de acord.
Nu s-a ţinut cont nici de faptul că autoarea articolului din „Nezavisimaia Gazeta", Svetlana Gamova, de altfel, un maestru al manipulărilor pe tema relaţiilor ruso-moldo-române, a însăilat aceste citate trunchiate pentru a avea un pretext să atace cu o brutalitate Bucureştiul şi Chişinăul. Ea a înjghebat un articol răutăcios, vădit antiromânesc şi antiunionist, doldora de insinuări grosolane, minciuni sfruntate şi vrăjeli de tot felul.
S-o spunem pe şleau. De fapt, nu declaraţiile lui Traian Băsescu, ci opul din „ Nezavisimaia Gazeta" şi-a propus să dezinformeze clasa politică şi opinia publică din UE şi cele două state româneşti într-un ultim efort disperat al lui Putin de a pune o piedică Republicii Moldova la Vilnius.
Din păcate, presei de pe ambele maluri ale Prutului adesea îi lipseşte responsabilitatea şi spiritul critic. De dragul senzaţionalului, unii jurnalişti de la noi reproduc fără discernământ şi cu destulă suficienţă nişte falsuri cusute cu aţă albă din mass-media rusă, ajungând astfel să joace ingratul rol de idioţi utili ai propagandei ruse.
http://bogatu.voceabasarabiei.net/

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Beneficiul homosexualităţii
Mafia din Primăria Ştefăneşti (II)
cine-l ţine în braţe pe secretarul Neagu?
„Gogoşica parfumată”, piaza rea pentru Portariuc
Ioan Rotundu
Constat că liderii USL s-au întors nervoşi din concediu
a venit timpul ca domnul Ponta să guverneze, nu să televizeze şi nu să se lupte politic
Ce lipseşte din Raportul lui Portariuc
Ioan Rotundu
Zece tone de furaje distruse într-un incendiu la Băluşeni
ANUNŢ DE PRESĂ – Primăria Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog