Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Decese
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20855
De la 07 Ianuarie 2003
122880922

USL pregăteşte modificarea legii electorale după nevoile proprii

  • 24 January 2013, 23:00
USL lucreaza la proiectul de modificare a legii electorale pe un sistem mixt care are ca scop separarea atributiilor celor doua Camere ale Parlamentului. Surse din interiorul USL au declarat pentru Hotnews.ro ca s-au conturat doua variante: votul pe liste si votul mixt pe model german pentru Bundestag (camera inferioara a Parlamentului german).
PDL si UDMR, ambele in Opozitie, sustin sistemul mixt de vot pe model german, dar au viziuni diferite in ceea ce priveste numarul de parlamentari si modul de reprezentare a celor doua Camere ale Legislativului.
Pesedistii si liberalii pornesc de la un sistem bicameral cu aproximtiv 400 de parlamentari, care se bazeaza pe principiul separarii atributiilor celor doua Camere ale Parlamentului. Mai exact, Senatul ar trebui sa aiba ca atributii, in viziunea USL, doar reprezentarea regiunilor si a autoritatilor administratiei publice locale. USL ia in calcul varianta ca fiecare judet sa fie reprezentat de catre doi senatori, astfel incat numarul maxim al reprezentantiilor Camerei Regionale sa fie in jur de 100.
Sursele citate sustin ca proiectul legii electorale tine strict de proiectul regionalizarii si, implicit, modificarea Constitutiei. In interiorul USL exista doua variante de lucru: reintoarcerea la sistemul de vot pe liste sau cel mixt, pe model german.
Viorel Hrebenciuc, deputat PSD: "Exista mai multe variante discutate, se ia in calcul revenire la votul pe liste pentru Camera Deputatilor, iar Senatul sa devina Camera regionala, cu reprezentantii alesi uninominal. Mai este si varianta votului mixt pe sistem german. Nu s-a ajuns la nici o concluzie, in continuare se discuta" ( Hotnews.ro)
Premierul Victor Ponta a declarat la sfarsitul anului trecut ca PSD pledeaza pentru reintoarcerea la votul pe liste.
Victor Ponta:"Ori ne intoarcem la lista, lista fiecarui partid, cu 300 de deputati, iar Senatul trebuie sa aiba ca atributii doar reprezentarea regiunilor si a autoritatilor administratiei publice locale, cu un numar mult mai mic de senatori. Din punctul meu de vedere, ar trebui ca fiecare judet sa aiba, ca in America, un numar de doi senatori"(Mediafax)
Sursele citate sustin ca exista premisele unui acord politic intre partidele parlamentare pentru a implementa sistemul de vot mixt. "Sunt sanse mari sa se ajunga la un consens cu Opozitia si sa mergem pe sistemul de vot german, dar asta nu inseamna ca nu vor fi viziuni diferite.
Trebuie facute negocieri pe sistemul proportional, cat va fi vot pe liste, cat va fi vot uninominal. Si la capitolul regionalizare viziunile sunt diferite, de exemplu UDMR doreste o regiune care sa reintregeasca Tinutul Secuiesc. Sunt multe probleme care trebuie clarificate", au spus surse din USL care au vrut sa-si pastreze anonimatul.
Sistemul mixt pe model german prevede jumatate vot pe liste si jumatate uninominal, insa proportia se poate modifica in functie de negocierile din interiorul Puterii sau dintre Putere si Opozitie. Alegatorul are doua voturi, unul pentru un partid (o lista de candidati), al doilea pentru un candidat din circumscriptia sa electorala.
La votul pe liste rezultatul reflecta proportional, numarul de mandate: daca partidul X are 30% din voturi la nivel national, atunci in Parlament va avea aproximativ 30% din mandate. Prin votul uninominal majoritar intr-un singur tur se alege in Parlament candidatul care a intrunit cele mai multe voturi in circumscriptie.
De asemenea, sistemul de vot mixt german prevede un prag electoral de 5%. "Varianta pe model german prevede un sistem proportional, care asigura reprezentarea corecta in Parlament a optiunilor votantilor. Acest tip de vot reflecta cel mai bine realitatea, se pastreaza legatura directa cu votul cetateanului in raport cu numarul de voturi pe care le strange fiecare partid si nu exista voturi pierdute si cetateni nereprezentati in Parlament", au explicat sursele citate.
Si PDL pregateste propriul proiect de lege electorala care pledeaza pentru un sistem mixt, pe model german. Surse din interiorul PDL au declarat pentru Hotnews.ro ca proiectul cuprinde un Parlament unicameral si 300 de parlamentari.
De asemenea, surse parlamentare au declarat pentru Hotnews.ro ca UDMR are in plan modificarea legii electorale, la pachet cu o noua lege privind reorganizarea administrativ teritoriala a Romaniei. Pentru UDMR marea miza este comasarea judetelor cu populatie maghiara intr-o singura regiune. Mai exact, reprezentantii Uniunii pledeaza ca in proiectul de regionalizare sa fie comasata comunitatea maghiara astfel incat sa fie alcatuita o regiune de dezvoltare care sa se bazeze pe Tinutul Secuiesc si care sa curpinda judetele Harghita, Covasna si o parte din Mures.
In ceea ce priveste sistemul de vot, UDMR si-a exprimat public in repetate randuri ca sustine deopotriva atat revenirea votului pe lista, dar si votul mixt pe model german.
Marton Arpad, deputat UDMR: "Noi avem un proiect de lege in acest sens si in urma cu doi ani, cand toate partidele politice au discutat pe tema codului electoral, a rezultat o varianta acceptata in final de toata lumea. La vremea respectiva nu a fost vointa politica pentru a fi pusa in aplicare. Ma refer la legea mixta care are la baza modelul german pe care am propus-o, jumatate din parlamentari pe colegii uninominale - dar sa castige cel care ia cele mai multe voturi, si celalta jumatate pe liste de partid". .(Hotnews.ro)
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Gura lumii
Gastronomie: Friptură din piept de porc la cuptor
Regele Mihai s-a pricopsit cu un fiu german de… 71 de ani
Drama economică a Spaniei: Şomajul depăşeşte pragul de 26%
Limitele impozabile în agricultură au fost publicate in Monitorul Oficial
Premierul Ponta a dat autostrada Iasi - Tg. Mures pe mâna ministrului Fenechiu
Vezi care sunt principalele schimbări din Noul Cod Fiscal
Cruciada împotriva bătrânilor ţărani
Ioan Rotundu
Albeşti: Unirea Principatelor Române sărbătorită la şcoală
Poeţi botoşăneni premiaţi la Mizil
Bucură-te, Ceauşescule!
Ioan Rotundu
Ministerul Educaţiei, obligat de instanţă să plătească distincţiile „Gheorghe Lazăr”
Mediu acorlă bani pentru „Spaţii verzi”. Aşteaptă proiecte
Botoşani: La Judeţean se va putea face investigaţii colonoscopice
S-a stabilit data la care vor fi evaluările în şcolile generale
Anchetă şcolară la Liceul Tehnologic Plopenii Mari, din Ungureni
A trecut jumătate de an şi Darabanii tot n-au spital
La plimbare cu autoturismul radiat din circulaţie
Condus pe ultimul drum de zeci de taxiuri
Florin C. este milionar în evaziunea fiscală
Prefectul a încins horă mare la Poliţie
Boala lungă şi moartea sigură a dosarului de tâlhărie „Rareş”
10 mii lei amendă pentru o cădere în fântână
Botoşani: Aflat la volanul Primăriei, vicele Andrei anunţă start la Cornişa
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog