Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3581
De la 07 Ianuarie 2003
124630307

USL pregăteşte proiectul de revizuire a Constituţiei

  • cum vrea USL să modifice legea fundamentală şi marile mize
  • 31 January 2013, 23:00
USL lucreaza la proiectul de revizuire a Constitutiei, proiect ce va fi prezentat in zilele urmatoare, sustin surse din interiorul Uniunii pentru Hotnews.ro. "Victor Ponta va fi cel care va prezenta proiectul USL de revizuire a Constitutiei in cadrul unei conferinte de presa", au declarat sursele citate.
La proiect lucreaza deja o echipa restransa. Potrivit surselor Hotnews.ro, unele dintre modificarile majore vizeaza numirea sefilor DNA si Parchetului General, atributiile presedintelui Romaniei, numirea judecatorilor CCR, dar si atributiile si sarcinile Guvernului.
"Proiectul nu vizeaza restrangerea atributiilor presedintelui ci doar o clarificare a acestora in plan extern si intern. Clarificam procedura de numire a premierului, participarea la sedintele Guvernului, dar si atributiile pe plan extern. Proiectul de revizuire pe care USL intentioneaza sa-l promoveze este creat pe principiul separarii complete a atributiilor pentru a evita crizele politice majore de genul celei din 2012", au explicat sursele citate.
Cateva dintre propunerile cuprinse in proiectul USL de revizuire a Constitutiei:
Numirea in functie a sefilor DNA si Parchetului General de catre CSM si eliminarea rolului presedintelui si al Ministrului Justitiei. Astfel, sefii Parchetului General si DNA sa fie propusi si alesi de catre CSM prin organizarea unui concurs in sistem propriu, astfel incat nici ministrul Justitiei si nici presedintele tarii sa nu aiba nici o legatura directa si nici o parghie asupra procurorului general
De precizat este ca prevederea este in plina dezbatere in interiorul USL, fiind promovata si sustinuta de premierul Victor Ponta si, in functie de negocierile cu PNL, va fi introdusa in proiectul de revizuire a Constitutiei. De altfel, premierul a declarat public ca pledeaza pentru o astfel de varianta. De altfel in dezbatere exista si varianta care prevede ca propunerea si numirea formala sa apartina ministerului Justitiei si respectiv presedintelui Romaniei insa, CSM sa dea un aviz obligatoriu pentru numirea Procurorului General si sefului DNA.
Modificarea procedurii de desemnare a membrilor Curtii Constitutionale pentru limitarea influentei factorului politic: judecatorii CCR sa fie alesi din randul judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie
Propunerea apartine PSD si a fost promovata public in 2012 in scandalul politic privind suspendarea presedintelui Traian Basescu. Potrivit surselor Hotnews.ro, USL nu va modifica atributiile CCR in noua Constitutie, pentru a evita un nou conflict cu oficialii europeni, insa va modifica procedura de numire a celor noua judecatori.
Mentinerea unui Parlament bicameral cu mentiunea ca Senatul sa devina reprezentantul colectivitatilor locale
Propunerea este gandita in avans si are in vedere proiectul regionalizarii si proiectul legii electorale. USL doreste sa faca regionalizarea Romaniei in 8 regiuni / provincii si sa schimbe atributiile Camerei Superioare a Parlamentului. In viziunea USL, Senatul va deveni Camera Regionala si se va ocupa strict de problemele administratiei locale. In proiectul privind legea electorala care se afla in dezbaterea interna a USL, senatorii ar putea fi alesi uninominal ca reprezentanti ai comunitatilor locale.
Lipsa cvorumului de prezenta necesar validarii referendumului va fi prevazuta in Constitutie.
Sursele citate sustin ca USL vrea sa introduca in noua Constitutie aceasta prevedere pentru a elimina riscurile ca viitoare referendumuri de interes national sau regional sa nu fie validate. Sursele USL mai spun ca Uniunea are in vedere, in prealabil, si modificarea Legii referendumului astfel incit cvorumul de prezenta sa nu mai fie necesar nici la referendum pentru validarea acestui proiect de Constitutie.
USL are insa o problema cu modificarea acestei legi, care aminteste de tentativa din vara anului 2012, cind UE si SUA au cerut ca regulile jocului in cazul suspendarii si demiterii presedintelui sa nu fie schimbate in timpul jocului. "Eliminarea pragului de 50% prezenta la vot din numarul alegatorilor inscrisi pe liste este o necesitate pentru ca avem un electorat caruia ii lipseste simtul civic si am risca sa nu validam nou Constitutie, sa patim ca in 2004 cand s-au acordat doua zile pentru validarea referendumului de Constitutie", au explicat sursele citate.
Procesul de regionalizare sa fie decis prin referendum national de catre cetatenii Romaniei. Aici s-ar aplica si prevederile care elimina necesitatea cvorumului la referendum
Retragerea mandatului unui parlamentar traseist prin referendum local. Un grup de alegatori dintr-un colegiu (numarul trebuie definit prin lege) poate solicita retragerea mandatului daca parlamentarul din colegiul lor a trecut la un alt partid; in acest caz se organizeaza un referendum local.
Presedintele sa fie obligat sa tina cont, in procesul de desemnare a candidatului pentru functia de prim-ministru, de majoritatea parlamentara rezultata in urma negocierilor politice in conditiile in care nu exista un partid sau o alianta politica care a obtinut majoritatea absoluta.
Introducerea unei proceduri clare in ceea ce priveste nominalizarea premierului de catre presedintele este considerata de USL prioritara avand in vedere conflictul politic din 2012 dintre USL si presedintele Traian Basescu. Ramine de vazut daca liberalii vor fi de acord cu introducerea in cele din urma a acestei prevederi, avind in vedere ca i-ar putea restringe marja de manevra a lui Crin Antonescu daca acesta ar cistiga alegerile prezidentiale din 2014.
La invitatia primului-ministru, presedintele Romaniei poate lua parte la sedintele Guvernului in care se dezbat probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice
"Prevederea are rol sa limiteze pe viitor posibilitatea presedintelui Romaniei de-a interveni si submina activitatea Guvernului si pentru a elimina posibilitatea viitorului presedinte sa joace un rol de <>. Este o separare clara a puterilor in stat. Exista in Constitutia actuala acesta prevedere, noi intarim sintagama <>", au explicat sursele citate.
Primul-ministru trebuie sa prezinte Parlamentului la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare un raport cu privire la activitatea derulata in perioada vacantei parlamentare, precum si obiectivele de indeplinit pentru perioada sesiunii parlamentare care va urma
Limitarea posibilitatii Guvernului de a-si angaja raspunderea in fata Parlamentului. Mai exact, in Constitutie va fi prevazut explicit ca Executivul are dreptul la o singura angajare a raspunderii pe sesiunea parlamentara. Cele doua prevederi de mai sus vizeaza un control al activitatii Guvernului.
Calendarul noii Constitutii
Senatorul PSD, Ioan Chelaru a declarat miercuri ca in cel mult doua saptamani comisia parlamentara de revizuire a Constitutiei va fi infiintata, iar legea care va aproba noua Constitutie ar putea fi votata de Parlament in actuala sesiune, pana in vara.
"In maxim doua saptamani vom constitui la nivelul Parlamentului comisia legala de revizuire a Constitutiei, formata din reprezentantii tuturor partidelor politice. Daca lucrurile evolueaza normal si se lucreaza masiv, cred ca pana la sfarsitul acestei sesiuni, adica pana in vara, am putea sa trecem prin cele doua camere ale Parlamentului o lege de revizuire a Constitutiei. Astfel, pana cel tarziu in septembrie, aceasta lege trebuie sa fie supusa referendumului si sa devina o noua Constitutie a Romaniei", a declarat vicepresedintele PSD, citat de agentia Agerpres.
De altfel, si premierul Victor Ponta a anuntat sapatamana trecuta ca pana la 1 februarie vor fi constituite comisia pentru revizuirea el Constitutiei, precum si comisia pentru modificarea Legii electorale. Potrivit lui Victor Ponta, Comisia pentru Constitutie ar urma sa isi finalizeze raportul pana in data de 5 mai.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Reproşurile femeilor către Dumnezeu
Gastronomie: Pateuri cu brânză şi ciuperci
FMI a refuzat cererea Ungariei pentru o linie de credit flexibilă
Liviu Dragnea zice că USL nu are în plan suspendarea lui Traian Băsescu
doar dacă acesta nu-şi vede de treabă la Cotroceni şi se amestecă în treburile Guvernului
Ministerul Educaţiei nu susţine înfiinţarea de şcoli de corecţie
Capul prefectului de Covasna oferit de Ponta UDMR-ului
Ce se poate fura din casa unui şef de Finanţe publice
un seif de o tonă cu o avere colosală în el
Mihai avea mere, Florin n-are mere. De ce oare?
Ioan Rotundu
Sharan „falsificat” oprit la frontieră
APM a marcat „Ziua Mondială a Zonelor Umede”
CJ: Împăratul n-a fost impresionat de scandalul merelor
CJ Botoşani: Consilierii au votat majorarea taxelor, dar au revenit şi le-au majorat din nou
Paul Pavăl i-a luat locul Doinei Federovici la vicepreşedinţia CJ
Botoşani: Împăratul Ţurcanu acuzat că nu colaborează cu consilierii judeţeni
Decedat în apartament, intrat în putrefacţie
Prefectul Macaleţi adună zilnic rapoarte, fără a lua vreo decizie
În sfârşit, inculpata de la APIA a fost suspendată din funcţie
Patinoar pe străzile şi municipiului Botoşani joi dimineaţă
Zece ani puşcărie pentru violarea unei minore
Accident mortal generat de neglijenţa celor de la Urban Serv
Poliţiştii puşi să hăituiască pietonii cu amenzi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog