Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Învăţământ
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17953
De la 07 Ianuarie 2003
122903602

USL vrea să stopeze publicarea stenogramelor în presă

  • 14 August 2012, 23:00
USL a sesizat Ministerul Justitiei, CSM si Inspectia Judiciara si solicita o ancheta legata de "scurgerea de informatii din dosarul care vizeaza referendumului" si cere Parchetului "sa se abtina de la orice gest de intimidare contra poporului roman", a declarat marti europarlamentarul liberal Norica Nicolai.
"Azi constatam ca aceasta Curte (Constitutionala) trebuie sa primeasca actele de la un proces electoral (referendumul, n.r.) de la Parchet. Am vrea sa stim foarte clar daca Parchetul incepe sa substituie altor institutii fundamentale ale statului roman", a afirmat ea, caracterizand actiunea drept "fara precedent, jenanta pentru Romania".
Norica Nicolau s-a referit la anuntul facut in aceeasi zi de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a precizat ca a transmis Curtii Constitutionale, pe data de 9 august, o adresa prin care si-a exprimat disponibilitatea de a-i pune la dispozitie listele electorale permanente si listele suplimentare cu semnaturile alegatorilor in original, utilizate la referendumul national din 29 iulie, astfel cum au fost ridicate, conform procedurilor derulate in cadrul dosarului cu acest obiect, aflat pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica.
Pe de alta parte, ea a fost contrazisa, la putin timp, de premierul Victor Ponta, care a "salutat" anuntul Parchetului. "De cateva zile a tot existat aceasta confuzie in cazul celor de buna credinta si manipularea grosolana in cazul celor de rea credinta ca trebuie sa puna guvernul la dispozitie aceste liste. Acest comunicat confirma ca listele se aflau la BEC si au ajuns la Parchet", a afirmat Ponta, la finalul sedintei de guvern.
In ceea ce priveste sesizarile USL, Norica Nicolai a acuzat "scurgerea in presa" a stenogramelor din dosarul referendumului, afirmand ca aceste "scurgeri trebuie sa inceteze o data pentru totdeauna in Romania".
"Urmarirea penala in Romania este o urmarire penala nepublica. Aceste documente dezbatute in presa pot prejudicia aflarea adevarului intr-o cauza penala. USL nu mai poate tolera si permite prejudicierea procesului penal in Romania", a argumentat ea. Europarlamentarul PNL a cerut magistratilor "sa se abtina la a face publice acte si probe din dosarele penale", apreciind ca "este umilitor si degradant pentru un magistrat sa continuam sa ne comportam ca intr-un stat bananier".
"Daca incercam sa mimam un proces judiciar in beneficiul politic, Romania inceteaza sa mai fie stat de drept", a continuat aceasta. Referitor la vizita in Romania a asistentului secretarului american de Stat, Philip Gordon, Norica Nicolai a precizat ca "este necesar dialogul", adaugand insa:
"Consideram ca acest dialog trebuie facut cu buna credinta, prin consultarea tuturor factorilor interesati si a unei cifre relevante: 7,5 mil de romani au spus nu pentru Traian Basescu (...) In acesti termeni dorim ca lucrurile sa fie considerate, si nu in altii".
Pe de alta parte, ea a sustinut ca, analizand legea DNA, nu am "vazut o competenta" a acestei institutii "in investigarea fraudelor la legea electorala".
"Probabil in baza principiului ajutorului reciproc, specific societatilor socialiste mai mult sau mai putin multilateral dezvoltate, cele doua parchete se sprijina", a comentat ea.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Început de an şcolar american
Timoşenko de Pleşcoi
Ioan Rotundu
Bărbat înecat în iazul Bulhace, recuperat de pompieri
Programul de lucru la Nova Apaserv
Sistare apă caldă
CCR a devansat şedinţa finală pe 21 august la cererea lui Traian Băsescu
Ministerul Finanţelor n-a aprobat premierea olimpicilor la matematică
Ion Iliescu s-a simţit deranjat de sosirea subsecretarului de stat al SUA la Bucureşti
Seful misiunii FMI majorează preţul gazelor cu 5% pentru populaţie
Philip Gordon vorbeşte despre fraude „de amploare” la referendum
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog