Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
40951
De la 07 Ianuarie 2003
108681931

Ucraina încearcă asimilarea minorităţilor
prin eliminarea învăţământului în limba maternă

  • 26 October 2009, 23:00
Recent, guvernul ucrainean a introdus modificări în Regulamentul privind instituţiile de învăţământ general. De acum înainte, în şcoli se va studia exclusiv în limba ucraineană, scrie izvestia.ru, preluata de Jurnal md. Folosirea limbii ucrainene este obligatorie nu numai la ore, dar şi în pauzele de recreaţie.
Decizia respectivă este dictată, din punctul de vedere al Ministerului Educaţiei, de faptul că trecerea învăţătorilor la comunicarea în limba rusă pe timpul recreaţiei formează o atitudine negativă a copiilor faţă de limba ucraineană. Aceasta este o nouă politică a ministerului. În rusă se poate vorbi numai în afara instituţiilor de învăţământ, scrie izvestia.ru.
Ministrul ucrainean al Educaţiei şi Ştiinţei Ivan Vakarciuk a explicat, într-un interviu acordat publicaţiei Kommersant-Ucraina, că hotărârea conform căreia în instituţiile de învăţământ se comunică în timpul orelor de lucru doar în limba ucraineană "are un caracter de recomandare" ."Nimeni nu are de gând să aplice pedepse în acest caz", a precizat ministrul.
52 de deputaţi ucraineni s-au adresat la Curtea Constituţională ca aceasta să verifice legalitatea hotărârii guvernului privind utilizarea limbii ucrainene în şcoli, adoptată la 30 septembrie, scrie Kommersant-Ucraina.
Intr-un interviu acordat Revistei AS Scriitorul si jurnalistul, Vasile Tarateanu presedintele Fundatiei "Casa Limbii Romane" din Cernauti, spunea ca : "In anii totalitarismului comunist, in scolile nationale, toate materiile scolare se predau in limba materna a elevilor, in afara de doua obiecte: limba de stat si limba straina. Acum, in scolile noastre, in afara de limba si literatura ucraineana si limba straina, inca vreo cinci materii sunt predate in limba ucraineana. Situatia scolilor romanesti este mai rea decat in perioada fostei URSS.
Daca lucrurile continua dupa cum vor guvernantii, maine-poimaine vom studia si limba romana prin intermediul limbii... ucrainene. Acum, candidatii care vor sa devina profesori de romana sau invatatori la clasele primare pentru scolile cu predarea materiilor in limba romana, in loc sa dea examen de absolvire si de admitere la specialitatea aleasa, adica la limba si literatura romana, sunt obligati sa sustina examenele in limba ucraineana. O aberatie!
Mai mult, potrivit unui ordin emis anul trecut de ministrul invatamantului, tovarasul Ivan Vakarciuk, toata documentatia, orarul, programele de lucru, catalogul de clasa trebuie sa fie completate in limba ucraineana. Cat priveste numarul de unitati scolare, in anul de studii 1938-1939, in Ucraina dintre Nistru si Don (deci in afara hotarelor Romaniei Mari), numarul scolilor nationale romanesti era de 168. Azi, in aceasta zona, nu mai exista niciuna! Alt exemplu: la inceputul perioadei sovietice, in Basarabia de Sud, parte a Ucrainei, functionau 62 de scoli cu predare totala sau partiala in limba romana/moldoveneasca. Azi, in aceeasi zona, functioneaza doar 8 scoli cu predare in limba bastinasilor si 10 scoli mixte."
Pana in prezent autoritatile romane responsabile nu au facut public nici-un demers in care s-ar fi aratat ingrijorate de soarta celor peste jumatate de milion de romani din Ucraina si nici nu s-a auzit de vre-o sesizare pe care acestea ar fi facut-o catre Consiliul Europei sau catre guvernul de la Kiev.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Amestec pentru ciorbe
Schimb de neveste
Secretara Florica are probleme cu număratul banilor
Revelion de vis în Turcia
Maşină de lux plină cu ţigări de contrabandă
Măsuri pentru organizarea referendumului naţional din 22 noiembrie
„Vocea Basarabiei” din ce în ce mai puternică dincolo de Prut
Extremiştii maghiari au început să atace şi să ameninţe pe românii din Ungaria
Program TELE'M Botoşani, marţi, 27 octombrie
Disperare la DGASPC
Doi consilieri judeţeni scoşi pe făraş
Jefuitorul credincios de la Centrul de bătrâni de la Leorda trimis în judecată
Pistolarul din Parcul Tineretului
Fetiţa din Cordăreni a fost ucisă
Tare-n bannere!
Ioan Rotundu
Infertilitatea va fi tratată gratuit
Apa Grupă renunţă la 75 de angajaţi
Concediul pentru creşterea copilului va fi considerat vechime în muncă
Fostul ministru PSD Ion Bazac a practicat deturnarea de fonduri
Aleşii locali din Flămânzi au refuzat înfiinţarea Centrului de permanenţă
Vinovaţii dramei de la Cordăreni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă