Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8127 lei
1 USD = 4.3601 lei


Număr accesări
Astăzi:
1876
De la 07 Ianuarie 2003
74104131

Ucraina se teme de România, în timp ce Rusia lucrează la dezmembrare

  • 30 October 2008, 23:00
Pe fondul campaniei electorale de la Kiev, o serie de experti anonimi zugravesc Romania, tara membra NATO si UE, ca fiind principalul dusman al Ucrainei. Se incearca astfel minimalizarea amenintarii ruse. Poate si pentru ca anul acesta se vor marca, pe 28 noiembrie, 90 de ani de la unirea Bucovinei cu Tara-Mama. Seful diplomatiei franceze cere Moscovei sa-si rezolve problemele cu Ucraina pe cale pasnica. Rutenii din regiunea ucraineană Transcarpatia ameninţă cu un nou Kosovo.
Romania nu renunta la pretentiile sale asupra unei parti din teritoriul aflat acum in componenta Ucrainei, afirma un raport al Centrului pentru problemele societatii civile de la Kiev, citat de Novii Reghion. “Dezvoltarea normala a relatiilor interstatale este impiedicata de exploatarea tendentioasa de catre Bucuresti a unor probleme istorice, in primul rand fiind vorba de apartenenta national-teritoriala a Bucovinei de Nord, a tinuturilor Herta, Hotin si a regiunii Ismail din Basarabia. Promovand consecvent politica «pasilor mici» in privinta Basarabiei si a Bucovinei de Nord, Romania incearca sa integreze aceste teritorii mai intai in planurile ei economice si culturale, si ulterior in cele politice”, afirma documentul.
“Romania depune eforturi pentru a forma propriul ei spatiu cultural, care iese dincolo de granitele tarii. Activitatea comunitatilor culturale romanesti in Ucraina a capatat o nuanta politica. Comunitatile romanesti sporesc presiunea inclusiv asupra autoritatilor oficiale din regiunea Cernauti”, adauga textul. Raportul nu mentioneaza faptul ca implicarea in viata politica a unei minoritati este fireasca. Astfel, ucrainenii din Romania sunt reprezentati automat in Parlament. In schimb, romanii din Ucraina nu pot ajunge in Rada Suprema decat prin alegeri.
Mica Rusie
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a acuzat Moscova ca finanteaza destramarea tarii. Directorul SBU, Valentin Nalivaicenko, a declarat recent ca s-au gasit “urmele Rusiei” in atacurile la adresa integritatii teritoriale din regiunile Transcarpatia, Crimeea si Donetk. In Transcarpatia, rutenii sau rusinii au amenintat guvernul de la Kiev ca, in cazul in care nu li se va recunoaste o republica autonoma pana la 1 decembrie, ei isi vor autoproclama independenta dupa modelul Kosovo, conform declaratiei adoptate la congresul european al rutenilor din Transcarpatia de sambata trecuta. “Consiliul regional al Transcarpatiei are termen pana la 1 decembrie sa declare regiunea transcarpatica drept republica autonoma Rusia Subcarpatica din cadrul Ucrainei, in caz contrar rutenii isi rezerva dreptul de a-si autoproclama independenta si separarea de Ucraina”, se afirma intr-o declaratie adoptata la congresul rutenilor de la Mukacevo.
Liderul miscarii rutenilor, preotul Dmitri Sidor, a acuzat autoritatile ucrainene ca au facut totul pentru a le face viata imposibila. Liderul local al SBUl-ar fi supus pe Sidor, care apartine de Patriarhia Moscovei, unui interogatoriu imediat dupa conferinta de presa in care a facut publice solicitarile. Sidor a afirmat ca a prevazut inca din momentul cererii de autonomie ca va fi bagat la inchisoare, impreuna cu cei 109 delegati ai Congresului. Preotul sustine ca rutenii nu vor o noua Transnistria sau Georgia, ci o separare pasnica de Ucraina, ca in cazul cehilor de slovaci.
Consiliul Mondial al Poporului Rus a sarit imediat in apararea lui Sidor, cerand autoritatilor ucrainene sa inceteze persecutiile la adresa acestuia si a rusinilor. Anterior, in data de 23 iunie, organizatia rutenilor “Soimul Rusiei Subcarpatice” a stabilit la reuniunea desfasurata in orasul Svaliava din Transcarpatia “atributele noului stat”. Iulia Timosenko nu vede un pericol rusesc si l-a acuzat pe Viktor Bologa, seful cancelariei presedintelui, ca finanteaza miscarea rutenilor. Scopul ar fi cresterea puterii presedintelui Viktor Iuscenko. Rutenii nu sunt recunoscuti ca minoritate in Ucraina. Partidul nationalist “Svoboda” din Ucraina a cerut SBU, precum si presedintiei si guvernului de la Kiev, sa ia pozitie fata de actiunea rutenilor de la sfarsitul saptamanii trecute.
“Separatistii din Transcarpatia, sub conducerea preotului Sidor, subordonat Patriarhiei Moscovei, au dat sambata ultimatum puterii ucrainene. Maine, inarmati cu pasapoarte rusesti si bani de la Kremlin, vor pune in aplicare in Ucraina scenariul georgian din luna august”, avertizeaza partidul.
Pericol în Crimeea
Seful diplomatiei franceze, Bernard Kouchner, a declarat ca exista pericolul unui izbucnirii unui razboi in Crimeea, dupa cel din Georgia. Inaintea vizitei la Sankt Petersburg, el a spus ca rezolvarea problemelor trebuie sa se faca pe cale politica si nu pe cale militara. “Eu inteleg ca pe vremea lui Gorbaciov si a lui Eltin s-au schimbat multe granite”, a adaugat el. “Este important ca Marea Neagra sa fie o mare a pacii si nu o mare a razboiului”, a insistat seful diplomatiei franceze.
“Ati vazut ce tablou am atarnat in biroul meu? Este o panza din secolul XIX, reprezentand Congresul de la Paris dupa Razboiul Crimeii (1853-1856-n.r.)”, a adaugat Kouchner. Pentru principatele dunarene, Congresul a deschis calea unirii din 1859.
Cornelia Rosoga, Gardianul
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CCXXVIII)
(Ioan Rotundu)
Curtea cu Juraţi - o necesitate pentru sistemul juridic din România
Program SPORT 1 ( săptămâna 45/2008 )
Horoscop
Explicaţia Bubulinei
Drapelul secuiesc, ridicat pe clădirile statului român
România sub asediu
Ambasada Ungară atacă la baioneta publicaţia "Curentul"
Preşedintele Bush interpelat de comunitatea românească din America
Patriarhia Română nu recunoaşte caterisirea părintelui Boian de către BOS
CRIMINALII de la CNADNR au omorât o familie întreagă
haideţi să le răspundem şi noi pe măsură
Drumul care continuă să rămână ghimpele comunelor Coşula şi Copălău
Votaţi canidatul cu cele mai mari şanse de reuşită!
Votează "Omul tău!"
Votaţi paza bună, care să ne ferească de primejdia rea!
"Cancerul la sân - actualităţi şi perspective"
Cu BMW-ul în livadă
850 de imagini adunate de Vasile Şoimaru cu români şi pentru români
Încă o sală de sport pentru botoşăneni
N-a avut rezultate politice, n-are nici caracter
Vom plăti 394,35 lei gigacaloria la iarnă
Indianul mai are un pic de tăiat din „Forma”
Pană s-a molipsit repede de la contracandidaţii săi… să mintă frumos
nici n-a călcat bine prin Botoşani, că deja s-a pus pe fapte marimai trebuie să-şi găsească şi naivii care să-l creadă
Nici cu trădătorul alături, Ţâbuleac n-a obţinut ce şi-a dorit
Votând tinereţea, votaţi schimbarea!
Cadrele din învăţământ vor „vacanţă prelungită”
Se vrea închiderea laboratorului de analize din spitalul judeţean
Nu dau semne că s-ar teme de amenda lui Ţurcanu
Băsescu spune una, ministrul Nicolaescu vine cu alta
Voturile pierdute la profesori le vor recupera mai mult decât dublu de la părinţi
Tăriceanu s-a pus bine şi cu elevii de liceu
Liberalii vor să ne vindece de „portocalită”
cu doi medici candidaţi, promisiunea lor politică ar putea fi îndeplinită
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă