Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
12815
De la 07 Ianuarie 2003
70572608

Ucraina, la ordinele Moscovei, înghite de facto regiunea transnistreană

  • 17 May 2010, 23:00
Preşedintele rus Dmitri Medvedev şi cel ucrainean, Victor Ianukovici, au decis să deblocheze frontiera Republicii Moldova cu Ucraina pe segmentul autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene, informeaza romania-actualitati.ro cu referire la cotidianul rusesc Nezavisimaia Gazeta.
Presa rusa anunta ca frontiera Republicii Moldova cu Ucraina pe segmentul transnistrian va fi deblocată în urma unui acord între Moscova şi Kiev, scrie jurnal.md,preluat de Romanian Global News.
Potrivit Nezavisimaia Gazeta, în cadrul vizitei preşedintelui rus Dmitri Medvedev în Ucraina, preconizată să înceapă astăzi, 17 mai a.c., cei doi şefi de stat vor semna o declaraţie comună referitoare la Transnistria.
Potrivit cotidianului moscovit, decizia de a redeschide frontiera în regiunea Transnistreană a fost luată după ce preşedintele Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a propus autorităţilor de la Bucureşti să includă România în procesul de negocieri pentru soluţionarea diferendului transnistrean, iar la Tiraspol, acest gest a fost apreciat ca o nouă provocare a Chişinăului, deoarece războiul din 1992 a izbucnit din cauza intenţiilor unioniste dintre Moldova şi România, lucru nedorit în Transnistria.
În Transnistria locuiesc aproximativ 150 de mii de cetăţeni ruşi şi 100 de mii de cetăţeni ucraineni, majoritari fiind insa romanii/moldoveni, numarul acestora fiind apreciat la circa 250.000.
Potrivit informaţiilor, în documentul pe care preşedinţii Medvedev şi Ianukovici urmează să îl semneze va fi confirmată poziţia celor două părţi în ceea ce priveşte menţinerea pe teritoriul Transnistriei a trupelor ruse de menţinere a păcii, cu toate ca Chisinaul cere schimbarea pacificatorilor ruşi cu un contingent internaţional civil de menţinere a păcii şi observatori ai procesului de reglementare a conflictului, din cadrul Uniunii Europene.
De asemenea, cei doi preşedinţi vor veni cu o poziţie comună prin care vor sprijini acordarea pentru regiunea transnistreană a unui statut special în cadrul Republicii Moldova pe model confederativ (Memorandum Kozak, prevedea, între altele, anularea actualei Constituţii a Republicii Moldova, dizolvarea Republicii Moldova ca stat independent şi crearea unui alt stat pe teritoriul ei, Republica Federativă Moldova, cu trei subiecţi, Transnistria şi Găgăuzia), cu sublinierea faptului că Republica Moldova şi Transnistria sunt părţi egale în negocieri. În anul 2006, autorităţile Republicii Moldova şi Ucrainei au închis frontiera moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean pentru mărfurile exportate din Transnistria, care nu dispun de ştampila vamală a Republicii Moldova.
Totodată, din acel moment, monitorizarea frontierei moldo-ucrainene pe acest segment este asigurată de o misiune de observatori ai Uniunii Europene, EUBAM.
Primul ministru basarabean Vlad Filat, i-a înmînat sîmbătă comisarului european pentru extindere şi politica europeană de vecinătate, Stefan Fule, un document cu privire la dorinţa Chişinăului de sporire a rolului Uniunii Europene în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.
Autorităţile de la Chişinău au menţionat în repetate rînduri, în ultima perioadă de timp, necesitatea creşterii rolului UE şi SUA în negocierile privind reglementarea transnistreană, dar şi sporirea ajutorului financiar în procesul de întărire a încrederii între cele două maluri ale Nistrului. În prezent, UE şi SUA sînt observatori în procesul de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean, în formatul 5+2.
Premierul moldovean, Vlad Filat a anunţat, în urma vizitei oficiale din Germania, că luna viitoare, cancelarul Angela Merkel va ridica problema transnistreană cu ocazia vizitei preşedintelui rus Dmitri Medvedev la Berlin.
Pe de altă parte, expertul din cadrul unui institut german pentru politică externă, Alexandr Rar, susţine că Uniunea Europeană nu dispune, în momentul de faţă, de pîrghii prin care să influenţeze reglementarea transnistreană, iar Moscova este dispusă să revină la planul Kozak şi se bucură de susţinere în acest sens din partea lui Victor Ianukovici.
Acest nou proiect politic pare că are şi susţinerea tacită a liderului Partidului Democrat din Moldova, ex-comunistul Marian Lupu, unul dintre cei patru preşedinţi ai Alianţei pentru Integrare Europeană de la Chişinău.
În condiţiile în care alegerile anticipate devin o realitate, Marian Lupu a vorbit despre „greşelile făcute de fostul preşedinte Vladimir Voronin", cel care, în 2003, l-a sfidat pre Vladimir Putin şi a respins Planul Kozak, pe care Putin era pregătit să-l semneze chiar la Chişinău. Marian Lupu, al cărui partid este „asociat" cu partidul premierului rus, spune că dacă aceste greşeli politice nu ar fi existat, nici embargoul economic rusesc asupra Moldovei nu ar fi fost posibil!
În acelaşi context, bazele militare pe care Rusia intenţionează să le amplaseze la Nikolaev şi Odesa şi probabil la gurile Dunării, unde Ucraina şi România au dispute teritoriale, ar veni ca un răspuns la extinderea spre est a NATO.
Baza militară din localitatea Cetatea Alba (Bolgrad), situată în sudul regiunii Odessa, care a fost desfiinţată după declararea independenţei Ucrainei, în august 1991, ar putea fi la rîndul ei, redeschisă, notează şi publicaţia ucraineană Segodnia, citată de Agenţia moldovenească Omega, în pagina electronică.
Romanian Global News estimeaza ca, pararadoxal, miscarile tactice ale Moscovei in zona celui de-al doilea stat romanesc si cele strategice de la Marea Neagra, ar putea stimula responsabilitatea factorilor politici sincer proeuropeni si proromani de la Chisinau, pentru o actiune hotarata de reintegrare rapida a Basarabiei(sau a ce mai ramane din ea) in Romania si implicit in UE si NATO.
Ar fi singura miscare care ar demonstra ca liderii de la Chisinau care clameaza integrarea europeana nu vor sa-si pastreze fotoliile de dragul puterii ci utilizeaza puterea pentru binele si viitorul celor trei milioane de romani pe care ii guverneaza. Este gata insa Bucurestiul sa raspunda noilor provocari?
Concluzia este trasă de Newsweek în ediţia sa în limba rusă: „La cinci ani după revoluţiile colorate care au cuprins ţări din fosta URSS, a venit în sfârşit şansa pentru Kremlin de a-şi lua revanşa"! Schimbarea puterii în Ucraina şi în Kîrgîzstan sînt deja rezultate în acest sens. Nu se poate spune că Moscova a fost singurul arhitect al schimbării de putere în aceste ţări, dar, fără îndoială, ea a jucat un rol-cheie, notează Newsweek.
Aceste victorii strategice mobilizează Kremlinul pentru a face noi încercări de a schimba regimul în ţări pe catre Rusia le numeşte „străinătatea apropiată", adaugă publicaţia, citată de newsru.com.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Horoscop
Bancul zilei: Dorinţa lui Bulişor
Moş Toader de la Borzeşti pocneşte cu... harapnicul
„Să nu ne uitaţi!”- mesajul românilor din Sudul Basarabiei pentru România
Biletul lăsat de secretarul general al Trezoreriei britanice succesorului său:
"Mă tem că trebuie să vă anunţ că nu mai sunt bani"
Sindicatele şi patronatele cer Guvernului redactarea unei noi scrisori către FMI
Varujan Pambuccian propune Parlament virtual în România
Pe lângă contrabanda cu ţigări, ne mai confruntăm si cu cea cu usturoi chinezesc
Francezii se aşteaptă ca guvernul lor să intre în incapacitate de plată
Biroul Permanent al PDL a votat amânarea alegerilor înterne pentru anul viitor
De ce se prabuşeşte Euro şi cum ne afectează pe noi
Pompierii chemaţi în ajutor la fiecare 5 ore în luna aprilie
Flutur a demisionat din fruntea PDL
Criza economică nu poate fi ocolită
Ţigări confiscate în Piaţa Centrală
Acţiune pe linia prevenirii încălcării normelor generale de comerţ – Botoşani
Bârliga are dreptate!
Oamenii mor de tuberculoză iar ministerul Sănătăţii ne oferă vaccin antigripal
Ministerul Educaţiei ciupeşte din bursele şcolare, dar cu mâna altora
Bugetarii nu se tem de disponibilizări, ci de cei cu pile
Ori cum ar da-o, medicii de familie tot prost vor ieşi
Cine-i escrocul şi cine este cel escrocat în afacerea de la Ungureni?
treabă ţigănească la graniţa dintre Borzeşti şi Vorniceni
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă