Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
61256
De la 07 Ianuarie 2003
80951108

Uleiul de măsline - medicament preţios şi aliment ideal

  • 29 January 2007, 23:00
Poseidon, zeul mării, şi Atena, zeiţa păcii şi a înţelepciunii, îşi disputau acelaşi oraş proaspăt născut pe pământul Aticii. Pentru a pune capăt discordiei, Zeus a decis ca oraşul să fie dat acelui zeu care le va oferi oamenilor cel mai de folos dar. Poseidon a lovit cu tridentul o piatră şi din ea a ţâşnit apa sărată. Atena a împuns pământul cu suliţa şi a răsărit un măslin. Oamenii au fost atât de încântaţi de fructele pomului încât Zeus i-a dat Atenei oraşul, şi oraşului numele Atenei. De atunci, măslinul a devenit simbolul înţelepciunii şi al păcii.
Chiar şi acum, se spune că în locul unde legenda s-a născut, este un măslin. Potrivit lui Homer, măslinul creste pe pământul Greciei de mai bine de 10.000 de ani. De-a lungul timpului, măslinul şi-a dăruit frunzele pentru ca din ele să-şi facă lauri victorioşii din întrecerile sportive, dar şi cei din sângeroasele războaie, iar uleiul din fructul său a uns cele mai nobile capete ale istoriei. Coroanele şi ramurile de măslin, emblemele binecuvântării şi ale purităţii, erau oferite zeităţilor şi împăraţilor: câteva au fost găsite şi în mormântul lui Tutankhamon. Pomul era considerat sacru, iar potrivit legii regelui Solon, oricine ar fi încercat să distrugă un măslin era aruncat în exil sau ucis pe loc. Astăzi, din pământ îşi trag seva peste 800 de milioane de măslini. Cea mai mare producţie de măslini se găseşte în ţări precum Spania, Italia, Franţa, Grecia, Tunisia dar nu rămân în urmă nici state ca Turcia, Portugalia, Peru, Brazilia, Australia, Noua Zeelandă şi California. Soare, piatră, secetă, tăcere şi solitudine, sunt cele cinci ingrediente care, potrivit tradiţiei italieneşti, creează habitatul ideal pentru măslini.
Un măslin poate ajunge până la vârsta de 2.000 de ani. Începe să fie roditor după primii 4 - 8 ani de viaţă.

“Aurul lichid” previne apariţia cancerului
Homer îl numea aurul lichid. Strălucirea lui mistică a iluminat istoria. Picături din el s-au prelins pe oasele sfinţilor şi martirilor şi prin găurile mormintelor lor. Uleiul de măsline a fost mereu plasat undeva între mâncare şi medicament. Hipocrate, părintele medicinii moderne, recomanda sucul de măsline proaspete pentru tratarea bolilor cronice iar măslinele pentru vindecarea de ulcer. În Evul mediu era folosit pentru a trata problemele ginecologice iar în ţările din zonele mediteraneene era folosi ca tratament pentru durerile de ureche, ca purgativ, în special la copii; de asemenea era folosit pentru tratarea durerilor de stomac, gastrite, ulcere gastroduodenale. Astăzi, cercetările moderne demonstrează ştiinţific binefacerile acestor obiceiuri. Uleiul de măsline este singurul ulei vegetal care poate fi consumat aşa cum este: proaspăt stors din fruct. Proprietăţile benefice pe care le are asupra sănătăţii se datorează conţinutului ridicat de acizi graşi mononesaturaţi şi substanţe antioxidante. Studiile au arătat că uleiul oferă protecţie împotriva bolilor de inimă, este foarte bine tolerat de stomac şi ajută la combaterea ulcerului şi a gastritei. S-a demonstrat că la oamenii care consumă aproximativ 25 ml (cam 2 linguri) de ulei de măsline în fiecare zi, timp de o săptămână, se observă o reducere considerabila a colesterolului şi un nivel ridicat al compuşilor antioxidanţi din sânge. Cercetătorii spanioli recomandă includerea acestui ulei în dieta zilnică pentru prevenirea cancerului de colon iar cei din Chicago afirmă că dieta mediteraneană, bogată în ulei de măsline, reduce riscul apariţiei cancerului la sân. (Raluca Curteanu)
(Va urma)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Depăşesc puterea de înţelegere şi acţiune a autorităţilor locale
Controalele ordonate de prefect au fost eficiente
CJAS susţine că i-a disciplinat pe angajatori
Au cam înţărcat afacerile pe seama concediului medical
Strada Armoniei nu va mai avea sens unic
Lobby pentru un pian nou la Filarmonică
Clubul de fotbal va primi bani, dar pe bază de proiecte, nu moca
Prefectul cere instituţiilor statului să colaboreze
Ştefan vrea ca iluminatul public să fie tratat cu seriozitate
A scăzut cererea de lapte praf
Devine tot mai greu să obţii diplomă de meseriaş
Derută pentru consumatori, în privinţa termenului de garanţie
Ţiprigan nu vrea să fie păcălită
Formare profesională asigurată gratuit
Peste 95 mii de persoane şi familii au beneficiat de ajutoare sociale
APM şi-a completat laboratoarele cu echipamente moderne
Grecia antică XIII
Chemare cu dublu înţeles
Horoscop
Comentariu la comentarii (XV)
(Ioan Rotundu)
Conţac şi-a stăpânit piciorul… spre fericirea poponeţii reporterilor
(Cârcotaşul)
PLD-ul lui Stolojan a trecut de hopul cel greu
Deţinuţii vor viziona piese de teatru
L-au bătut bestial, fără şansa de a rămâne în viaţă
Hoţ prost, vorba lui Vanghele
Tânăr înjunghiat în discotecă
Copil, victimă a unui accident rutier
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă