Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
5789
De la 07 Ianuarie 2003
84958540

Ultimul minut al lunii iunie va avea 61 de secunde

  • Niciun tir de racheta nu este prevazut in aceasta zi
  • 24 June 2012, 23:00
Ultimul minut din luna iunie 2012 va avea 61 de secund. O modalitate de a permite timpului universal definit de ceasurile atomice sa compenseze avansul fata de ritmul de rotatie al Pamantului, mult mai neregulat, scrie AFP.
In "timp universal coordonat" (UTC), denumit uneori eronat si GMT, trecerea dintre ziua de 30 iunie spre cea de 1 iulie se va face nu la ora obisnuita 23,59 si 59 de secunde, ci la ora 23,59 si 60 de secunde. Inainte de 1972, "timpul era dat de astronomie. Asta inseamna ca, pentru a cunoaste ora, se folosea pozitia unui astru, Soarele sau alte obiecte celeste" in raport cu Terra, explica Noel Dimarcq, director al laboratorului Syrte al Observatorului din Paris.
"Astazi, timpul este construit, definit si masurat cu ajutorul ceasurilor atomice care sunt infinit mai stabile in raport cu timpul astronomic. Aceasta ne permite sa fim sigur ca toata lumea de pe Pamant are aceeasi ora", a adaugat acesta.
Ceasurile folosite pentru a defini Timpul Atomic International (TAI) masoara de fapt modificarile interne care intervin in atomii de cesiu si care permit "descompunerea unei secunde in aproape 10 miliarde de mici gradatii". O astfel de precizie nu inregistreaza decat "o secunda deriva la fiecare 300 de milioane de ani", a subliniat Dimarcq.
Daca TAI este "o scala de timp continua", timpul dat de "ceasul Pamantului" este mult mai putin uniform. Rotatia planetei noastre este supusa la numerosi factori aleatori, in special mareele legate de efectul Lunii, variatiile vanturilor etc. Astfel, o rotatie a Pamantului in jurul axului in luna august este mai scurta cu una pana la doua milisecunde decat o rotatie facuta in februarie.
"Timpul dat de orientarea Pamantului sfarseste prin a fi diferit de timpul atomic. Si pentru a evita ca distanta intre cele doua sa devina prea mare, comunitatea internationala, in special Serviciul international de rotatie terestra si de sisteme de referinta (IERS), al carui centru este Syrte, decide sa adauge o secunda la UTC", explica Noel Dimarcq.
De fiecare data cand acest ecart se apropie de 0,9 secunde, IERS intra in actiune si anunta faimoasa "secunda intercalata", doar in data de 31 decembrie sau 30 iunie.
Dar un astfel de eveniment este prin definitie la fel de neregulat ca si rotatia Terrei. Ultima oara cand s-a efectuat aceasta operatiune a fost in 31 decembrie 2008 iar momentul de 30 iunie 2012 va fi a 25-a secunda adaugata timpului universal de la instaurarea acestui sistem. Pentru marea majoritate a oamenilor, acest eveniment nu va avea nicio repercusiune.
In schimb, sistemele de inalta precizie, precum satelitii sau anumite retele informatice, vor trebui sa tina cont de acest eveniment pentru a nu provoca un decalaj potential catastrofic. Acesta este si motivul pentru care niciun tir de racheta nu este programat in aceasta zi, in conditiile in care un decalaj atat de mic poate da peste cap toate calculele.
Considerand ca aceasta secunda intercalata este o sursa de perturbatii si de erori, o serie de tari si de industrii cer abolirea ei si luarea in considerare doar a timpului atomic.
Acesta este cazul sistemului de geo-locatie al satelitilor americani GPS care, spre deosebire de omologul sau rusesc Glonass, nu utilizeaza secunde intercalate din 1980.
Dar GPS adauga secundele lipsa in raport cu UTC in semnalul pe care il trimite la sol, noteaza Noel Dimarcq, deoarece "exita doua modalitati de a face corectia, inainte sau dupa".
Agenţia de ştiri hotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Guvernul nu a dorit sa includă insolvenţa Hidroelectrica pe agenda CSAT
"asumandu-şi, astfel, decizia si consecinţele ei" - ZF
Horoscop
Bancul zilei: Patul de gotel
Guverne blestemate
Ioan Rotundu
Adrian Năstase ar putea fi transferat in penitenciar
Lupta dintre palate se radicalizează
Traian Basescu l-a avertizat pe Victor Ponta cu însuşirea unei atribuţii constituţionale a preşedintelui
În privinţa detenţiei lui Năstase, ministrul Rus a minţit
Poliţia Română îl contraziceAdrian Năstase nu are statut de încarcerat
Grecia a angajat 70.000 de funcţionari, in ciuda acordului cu UE-FMI
De ce trebuie felicitat Florin Ţurcanu
Ioan Rotundu
Încă o victimă ce poart㠄marca Ţurcanu”
Viceprimari USL în aproape 90 la sută dintre comune
Schimb de ştafetă şi la Flămânzi
Drumul Botoşani-Suceava între istorii şi istoric
ITM Botoşani a verificat societăţile de construcţii
Cadrele didactice sunt consultate în privinţa aplicării Legii Educaţiei
De astăzi, absolvenţii de gimnaziu intră în focul examenelor
IŞJ Botoşani: Examenele de gimnaziu şi Bac vor fi controlate de la minister
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă