Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11677
De la 07 Ianuarie 2003
120867290

Umbra lui Ţâbuleac protejează Tehnic Asist la Copălău

  • 30 September 2010, 23:00
Mai mulţi cetăţeni din Copălău, ce-l au ca lider pe Mihai Tupişcă şi susţinuţi în demersul lor de fostul primar Mihai Baltă, în prezent consilier local PSD au insistat să ne deplasăm în localitate pentru a constata mai multe ilegalităţi care se comit pe seama asfaltării unor uliţe.
Ieri am reuşit să ajungem şi la Copălău. Spre ghinionul nostru nici de această dată nu ne-a fost împlinit visul de a ne întâlni cu primarul liberal Didel Marius Ceplinschi, care se afla la o întrunire pe teme administrative organizată la Vorona, aşa că ne-am mulţumit să dialogăm şi cu viceprimarul Adrian Ivanov (foto 1).

Nu-i pentru cel menit, ci pentru cel nimerit
Mihai Baltă a fost primar PSD al comunei Copălău vreme de trei mandate, respectiv 1996 – 2008. Abia spre finalul celui de-al treilea mandat a început şi el să aducă investiţii în comună. A obţinut finanţare pentru aducţiunea de apă şi canal şi chiar a început lucrarea.
Numai că, tot săpând şanţuri, a transformat uliţele satului în tranşee greu de trecut pentru săteni. Tocmai când s-a apucat de treabă au venit şi alegerile locale. Supăraţi că au şanţ în faţa porţii, localnicii nu l-au mai votat. Ciudat, vreme de vreo zece ani, cât n-a făcut mare lucru pentru comună, a tot fost reales primar. Când s-a apucat de treabă, n-a mai fost votat.
Unul din proiectele iniţiate de Baltă, de a asfalta uliţele satului, a primit finanţare FDAR, dar de finanţare a beneficiat noul primar Marius Ceplinschi. Proiectul, la pachet cu investiţia privind o staţie de epurare în satul Cerbu., s-a ridicat la frumoasa sumă de 100 miliarde lei vechi, ceea ce a atras atras atenţia constructorilor. Licitaţia a fost organizată de Primăria Copălău şi la ea a participat, potrivit declaraţiei viceprimarului Ivanov, peste 20 de societăţi. Miza ridicată a sumei i-a încăierat pe licitanţi dar câştigătorul a fost declarat Tehnic Asist, societate patronată de Mirel Vlas, un apropiat al preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani Mihai Ţâbuleac.
Oricât au contestat celelalte societăţi câîştigătorul, acesta a rămas stăpân pe situaţie şi a început executarea lucrărilor.

Multe semne de întrebare asupra calităţii execuţiei
Fostul primar Mihai Baltă şi actual consiliere PSD susţine că lucrările executate de Tehnic Asist sunt de slabă calitate şi fără respectarea proiectului. Dumnealui susţine că straturile de piatră aşternute ca fundament pentru covorul de asfalt nu sunt respectate ca grosime şi calitate a pietrişului, lucru care l-am putut constata şi fotografia şi noi.
Baltă a reclamat situaţia , în calitatea sa de consilier local, la proiectantul Miriţă. Acesta s-a deplasat la faţa locului, a constatat realitatea dar a evitat să dea un răsăpuns în scris, cum l-ar obliga legea. Undeva, cineva veghează ca firmei Tehnic Asist să nu i se întâmple nimic rău.
Ca un exemplu, la stratul de piatră se foloseşte piatră din cariera Deleni, o piatră nerezistent şi hleioasă în loc de nisipoasă. Această piatră s-a folosit şi la asfaltarea drumului Prisecani - Odaia Veche, iar acum drumul este mai distrus ca înainte de asfaltare. Dar sub acest aspect viceprimarul Ivanov n-a putut să ne dera prea multe relaţii în lipsa primarului Ceplinschi.
Mihai Tupăişcă (foto 3), liderul nemulţumiţilor, mi-a relatat cum o bucată de vreo 300 m de uliţă prinsă în proiect pentru a fi asfaltată a rămas tot pietruită. Seara se începuse lucrarea iar a a doua zi dimineaţă s-a stopat orice intervenţie iar cei 300 m au fost mutaţi spre asfaltare în celălalt capăt de sat.
Spun locuitorii uliţei că decizia a luat-o primarul Ceplinschi şi este una pur politică. Sătenii de pe uliţă sunt susţinătorii fostului primar Mihai Baltă iar asfaltarea a fost mutată pe o uliţă unde sunt susţinătorii primarului liberal şi ai viceprimarului portocaliu. Mai mult, modificarea de proiect n-a trecut prin şedinţa consiliului local decât numai după ce s-a produs în fapt. Iar uliţa supusă asfaltării nici n-ar trebui asfaltată căci ea a suferit o modernizare din alţi bani SDAR în timpul primarului Baltă şi vreme de zece ani nu mai poate fi modernizată. Dar când interesul politic stă la mijloc, pe cine mai interesează ce spune legea?!

Lucrări rudimentare
Ieri ne-am poutut da seama că societatea Rehgbic Asist n-are în dotare utilaje moderne de asfaltare şi că lucrează mai mult în sistem clasic (foto 2). De exemplu, covorul de pietriş a fost mai întâi umezit pentru a fi presat cu tăvălugul în loc să fie folosită o maşină specială de preparat covorul de piatră, aşa cum are Constantin Conţac la societatea sa.
Nici stratul de piatră de rezistenţă, acea piatră adusă de la concasor din zona Pojorâta nu are peste tot grosimea din proiect iar prin unele locuri nici nu s-a mai presurat.
Despre modul defectuos în care lucrează societatea Tehnic Asist noi ne-am săturat să tot scriem. Deasupra acestei societăţi stă protector umbra preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani Mihai Ţâîbulesac şi nimeni nu-i poate face nimic. Noi credem c㠄un călcâi al lui Ahile” topt are. Numai să i-l descopere cine trebuie!
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Tv SOMAX, vineri, 1 octombrie
Bancul zilei: Morala bărbatului educat
Un deputat PDL propune impozit pe nunţi şi botezuri
PSD revine cu o noua grilă de impozitare progresivă
În apărarea guvernului din umbră al dlui Antonescu
Stuxnet, viermele informatic considerat "prima super-arma cibernetică"
a infectat milioane de computere in China
Aşezare sfântă din India divizată intre hinduşi şi musulmani
PIB-ul României ar creste cu 3% dacă taxele s-ar colecta la nivelul din Bulgaria
Metodă balcanică de contrabandă cu ţigări: măgarul fără stăpân
Sebastian Bodu cere PE înlocuirea termenului de „rom” cu cel de „ţigan”
Paul Goma: 75 de ani de la naştere
Ţigări de contrabandă de sute de mii
Parlamentarii din opoziţie nu vor taxă pe averile mari
Hoţie pusă la cale de ANRSC pe seama celor cu centrale termice individuale
Vitejia „Gogoşicei parfumate” s-a muiat în faţa cerbiciei preşedintelui Ţâbuleac
consilierii liberali au preferat să lipsească
Paradox şi prostie pe seama pâinii lui Ţurcanu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă