Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
6621
De la 07 Ianuarie 2003
80761221

Un „Tratat” ca o nouă sârmă ghimpată

  • 9 November 2010, 23:00
Tratatul între România şi Republica Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră" era comparat de unul dintre studentii basarabeni prezenti la intalnirea cu Primul ministru Vlad Filat la Casa de Cultura a studentilor Grigore Preoteasa, cu o noua sarma ghimpata pusa intre romani, iar pe Barroso cu unul din comisarii sovietici veniti sa impuna Bucurestiului ordinele de la Moscova.
„Tratatul este un document modern, care se înscrie în categoria acordurilor-tip tehnice privind regimul frontierelor, care reglementează gestionarea frontierei comune şi cooperarea între autorităţile de frontieră din România şi Republica Moldova", se arata intr-un comunicat al MAE, care incearca sa abureasca realitate, dar care nu explica de ce daca tot era vorba de „acordurile tip tehnice", documentul semnat intre cele doua state romanesti nu a fost denumit „Acord" si nu „Tratat", care are cu totul si cu totul alta semnificatie.
„Îmi exprim satisfacţia pentru fluenţa cu care au decurs negocierile pentru acest document eminamente tehnic cu privire la regimul frontierei şi la regulile prin care vom gestiona împreună frontiera dintre statele noastre. Acest tratat completează un pachet de actualizare a cadrului juridic bilateral care conţine deja cincisprezece alte documente, printre care Tratatul privind Micul Trafic la Frontieră", a declarat, cu această ocazie, Baconschi
„Semnarea documentului dovedeşte că cele două Guverne antrenate împreună în acest proces de reformă şi de apropriere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană pot colabora cu rezultate concrete. Poate că niciodată de când România a fost primul stat care a recunoscut independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova şi până astăzi nu am reuşit să realizăm atât de multe lucruri într-un interval atât de scurt", a subliniat Baconschi.
Semnarea acestui document confirmă, din nou, abordarea nouă pe care Republica Moldova o are asupra relaţiei bilaterale, care reafirmă poziţia constantă a României de susţinere a statului vecin.
Si iata cum sunt vazute ordinele pe care Barroso le da Bucurestiului: „Sunt convins că declaraţiile de astăzi - de fermă încurajare - formulate de către preşedintele Comisiei Europene, domnul Barroso, nu pot decât să ne inspire în continuare pentru ca relaţia bilaterală să intre în mod ireversibil în această logică europeană. Ne dorim ca Republica Moldova să urmeze acest curs şi ne dorim ca această frontieră să se estompeze treptat - atunci când toate condiţiile vor fi îndeplinite - pentru a deveni o frontieră interioară a Uniunii Europene", spune acelasi Teodor Baconschi.
La rândul său, primul-ministru Vlad Filat incearca si el aburirea realitatii incercand sa faca uitate cererile exprese ale coloanei a cincea rusesti de la Chisinau de a fi semnat un asemnea document.
„Acest document este semnat, evident, într-un context european şi urmează să aducă reglementări europene. Noi privim cu mare responsabilitate perioada următoare, având în vedere şi faptul că România urmează să facă parte, foarte curând, din spaţiul Schengen, deci administrarea la frontiera spaţiului Schengen presupune responsabilitate, asigurarea securităţii şi a unei administrări eficiente", a declarat Filat.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Când nevasta este… obosită
Parlamentarii PSD vor vota legile dacă li se dă capul Roibertei Abastase
Imagini cu atacul asupra jurnalistului rus Oleg Kasin
aflat în comă după ce a fost bătut lângă casa sa
Câteva sute de persoane au protestat alături de Mircea Badea la CNA
Taxa de poluare se va plăti şi pentru maşinile Euro 5 de la 1 ianuarie
care sunt propunerile şi cu cat vor creşte taxele pentru Euro 2, 3 si 4
Medalie de aur pentru inventatorul roman Corneliu Birtok-Baneasa,
în Kuweit
Schimbare de macaz la Fondul Monetar Internaţional
Guvernul a convenit cu FMI şi CE ca salariul minim să fie majorat până la 670 de lei
Un contract de 220 milioane de euro pentru construcţia tronsonului de autostradă Deva-Orăştie
Ghimpu sparge omerta KGB din Basarabia
Nu era momentul oportun să semnăm Tratatul de frontieră cu R Moldova
,, Carnavalul Toamnei” la Vlădeni
Neputincios, primarul de Dorohoi cere mila jandarmilor
„Ciorile au o inteligenţă aparte” explică vicele Ghiorghiţă
începe vânătoarea
Ministerul Sănătăţii i-a dat cu tifla preşedintelui Ţâbuleac
Slogane dedicate Adei Macovei
Ticăloşi şi unii şi alţii
Silvana este acum director al DSP cu drepturi depline
În loc de note, liceenii ar putea primi calificative
Control la buteliile cu bgaz
Medicii de familie vor fi plătiţi şi în raport de serviciile medicale prestate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă