Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25304
De la 07 Ianuarie 2003
122885371

Un activist de mediu tibetan încarcerat în China povesteşte cum a fost torturat

  • 24 June 2010, 23:00
Karma Samdrup, un proeminent om de afaceri si activist de mediu tibetan, s-a folosit de deschiderea procesului sau din China pentru a-i acuza pe cei care il tin in captivitate de agresiune fizica, privarea somnului si de alte tratamente neadecvate, cum ar fi administrarea de medicamente care i-ar fi facut urechile sa sangereze. Toate astea de la 3 ianuarie incoace, cand a inceput perioada sa de detentie, care risca sa se incheie cu pedeapsa cu moartea.
„Daca nu i-as fi auzit vocea, nu l-as fi recunoscut”, s-a plans sotia activistului, Zhenga Cuomao, pentru Associated Press, citata de The Guardian. Ea spune ca Samdrup a aparut numai piele si os la primele audieri dintr-un tribunal din provincia Xinjiang, invecinata cu Tibetul, unde va fi judecat Samdrup. Cu toate acestea, procurorul a negat folosirea violentei asupra activistului tibetan, care este si colectionar de arta si care a fost acuzat anul acesta pentru ca a furat obiecte de pret din morminte.
Karma Samdrup este fondatorul asociatiei „Three Rivers Environmental Protection”, care a militat pentru conservarea locurilor de obarsie ale fluviuliilor Yangtze, Fluviul Galben si Mekong si care a primit o serie de premii pentru activitatea sa, printre care si „Earth Prize”, acordat de asociatia „Prietenii Pamantului”, filiala Hong Kong, in colaborare cu compania Ford. In 2006, activistul tibetan a fost numit filantropul anului de catre Televiziunea centrala din China pentru ca ar fi „creat armonie intre om si natura”.
Anul acesta, insa, colectionarul de arta a fost arestat pentru ca ar fi jefuit o serie de morminte. Sustinatorii sai spun ca este vorba de acuzatii vechi, inventate si respinse de politie acum 12 ani. Daca va fi condamnat, Samdrup risca pedeapsa cu moartea sau inchisoare pe viata, ca sentinte maxime, insa avocatul sau este increzator ca va avea parte de o soarta mai blanda. Procesul sau a fost amanat timp de mai multe saptamani, perioada in care aparatorii sai au sustinut cu tarie ca este prizonier politic, pedepsit pentru ca a facut presiuni pentru eliberarea celor doi frati ai sai, retinuti la randul lor in august, anul trecut.
Rinchen Samdrup si Jigme Namgyal au fost arestati dupa ce propria lor organizatie de mediu a incercat sa demaste o serie de oficiali care vanau animale protejate prin lege. Namgyal a fost condamnat la 21 de luni de munca corectionala pentru ca ar fi daunat securitatii nationale, dupa ce ar fi colectat in mod ilegal informatii legate de mediu si impartit materiale de propaganda sustinatorilor lui Dalai Lama. Rinchen Samdrup se afla in contiuare in arest fara sa fi fost inca judecat.
Potrivit organizatiei „Campania Internationala pentru Tibet”, cu sediul in Washington, retinerea celor trei frati poate face parte dintr-o miscare pornita impotriva intelectualilor. 31 de tibetani sunt incarcerati in momentul de fata „dupa ce si-au exprimat diverse pareri, au scris poezii sau proza sau pur si simplu au impartasit informatii privind politicile actuale ale guvernului chinez si impactul lor in Tibet”, a precizat luna trecuta organizatia internationala.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Bun de poliţist
Program Tv SOMAX - vineri, 25 niunie
Băsescu are dreptate!
Ioan Rotundu
Locul unde apele îşi fac de cap iar constructorii fură la greu din materiale
Mina de silex închisă de 10 mii de euro
Drumul Manoleasa – Rădăuţi –Prut mai aproape de modernizare
Consilierii locali au aprobat înfiinţarea a trei pieţe volante în Botoşani
Botoşănenii se tem de facturile la Termica la iarna viitoare
Bolnavii HIV la mare ananghie cu tratamentul medical
Serviciile auto purecate de Protecţia Consumatorului
Crescătorii de oi şi capre vor fi controlaţi de APIA
Un nou inspector la IŞJ Botoşani
Apele Prutului staţionează sau se retrag
Actualizare avertizare hidrologică
Marian Vanghelie se pune bine cu Dumnezeu
Barack Obama şi Dmitri Medvedev au luat împreună masa la un fast-food
Un activist de mediu tibetan încarcerat în China povesteşte cum a fost torturat
Un activist de mediu tibetan încarcerat în China povesteşte cum a fost torturat
Poliţişti tăietori de frunze la câini
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog