Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
2076
De la 07 Ianuarie 2003
70453242

Un alt fel de borş moldovenesc

  • 24 July 2006, 23:00
O să ziceţi că ce mare scofală este să faci un borş. Ei, nu-i chiar aşa! Un borş are pretenţiile lui, dar mai ales secretele care-i dau gustul de neuitat. Ca să punem de-un borş, mai întâi trebuie să dăm o raită prin odaia cea mare, răcoroasă, unde, sub pat, se află chiupul de lut în care se odihneşte borşul umplut cu huşte. Verificăm dacă avem suficient lichid şi dacă a împrumutat mirosul de la frunzele de vişin, care-i dau aroma de neînlocuit cu nici o altă mirodenie. De acru, îi acru, că atunci când l-a umplut, soacra şi-a prins nora de coadă şi-a învârtit-o de câteva ori prin casă, ca să ştie cine-i stăpâna. Acum, că avem suficient borş, pregătim un bodolan de viţel, rasol, că se potriveşte mai bine, şi câteva bucăţi de carne macră. Osul de viţel (cu sită) se pune la fiert într-o oală cu apă rece şi sare. Se spumează şi se lasă să bolboroseacă la foc încet timp de-o oră. Este momentul să punem şi carnea, tăiată porţii egale, ca să nu nască priviri chiorâşe ale mesenilor, atunci când bucăţile vor ajunge în farfurie. După ce s-a spumat din nou, se adaugă ceapa tăiată mărunt. Stăm la bârfă vreme de-o cafea, timp în care carnea se va fierbe cam pe jumătate. Este timpul să punem zarzavatul tăiat în fâşii subţiri (julien) şi cam 60 ml ulei, ca să dea borşului stârliciul atât de apetisant. Să ne ocupăm şi de castraveţii muraţi din castronul de alături. Decojim castraveţii şi-i tăiem felii, pe care le spălăm şi le punem în zeama de carne, cam atunci când carnea este aproape gata de fiert. Într-un vas separat fierbem borşul cel cu miros de frunză de vişin, îl turnăm peste zeama din oală, atât cât s-o acrim după gustul nostru şi adăugăm sare, dacă simţim nevoia. Când am luat oala de pe foc, a venit rândul să presurăm deasupra leuşteanul şi pătrunjelul tăiat mărunt. Atunci când îl servim în farfurii, borşul se presară din nou cu pătrunjel verde tăiat mărunt. Mâncaţi chibzuit, să lăsaţi loc şi de felul doi. Poftă mare! (Lucullus)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (1)]


Comunicat de presă Vodafone
Raiffeisen Bank a mărit perioada maximă de rambursare a creditelor
COMUNICAT DE PRESA – Ministerul Sănătăţii
Horoscop
Urâţenie sufletească
Comentariu la comentarii (CXIX)
(Ioan Rotundu)
Ziua României la Montreal a adunat aproape 2000 de spectatori
Italia îşi deschide graniţele pentru încă 350.000 de muncitori
Ciuştea – un politician ticăloşit
Ioan Rotundu
Dotări la Garda de Mediu
Sărbătoare cu avansări
SC Moldova Trust SRL amendată cu 100 milioane
Apa Grup ţine sabia lui Damocles deasupra spitaleor
Primăria Mihai Eminescu executată silit de Apa Grup
Amenzi pentru nerespectarea regulilor de comerţ
Au ajuns pe mâna poliţiei
Strategie pentru energie termica
Partidul Conservator a lansat proiectul antişpagă
PC – se vrea protectorul pensionarilor
SRI - Timofte audiat
"Cupa Ştefan Luchian" la Ştefăneşti
Geoană nu mai pleacă în SUA, stă în ţară să combată
Liderii deputaţilor liberali cer reconcilierea lui Atanasiu cu Băsescu
Băsescu la Washington în plin scandal de proporţii al spionajului român
Producătorii de lapte nu ştiu cum să solicite cota
Primul bloc de locuinţe "inteligent" din România
Aproape o sută de candidaţi la ASE au dat examen pe hol
Peste 300 de infracţiuni la frontieră
Conţac îi arată lui Ciuştea ce a pierdut la PSD
Se anunţă surprize la şedinţa CJ
Poliţia Comunitară a cheltuit, lipsesc rezultatele
Comisia de verificare a drumurilor mai face un pas
Formaţii populare răsplătite pentru munca lor
Birocraţia şi interesele personale au blocat un proiect transfrontalier
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă