Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
8304
De la 07 Ianuarie 2003
78579641
Un ancoraj al memoriei sociale botoşănene:

Ioan Rotundu -Dângeanu, ,,Doar politicieni sau şi ticăloşi?”

  • Articol scris de: Ion Istrate / 5 Dec 2015
  • 8 December 2015, 23:00
Textura socialului uman implică forme diferite, o urzeală complexă, cu tot atâtea stări patologice agravante şi dăunătoare relaţiilor socio-umane, lucru evident, mai ales, la nivelul comunităţilor locale.
Ticăloşia şi ticăloşii, sub toate aspectele semantice ale sintagmei – starea de decădere morală, faptele josnice şi nemernice, mizeria, sărăcia, nenorocirea -, sunt identificabile, din păcate, în toate straturile societăţii. Valorile morale tradiţionale, pe care le moştenim, sunt grav afectate prin răsturnarea celor autentice, restălmăcirea şi promovarea de către ticăloşi a celor false, pretinse a fi valabile. Halloween-ul în politică – mascări în vrăjitori (v. Şova), îmbolnăviri şi accidente subite (v.Ponta, Oprescu, Ridzi), acţiuni de ficţiune gotică şi horror – a transformat homo politicus în bostani politici. Valentine’s Day a demolat sentimentul iubirii şi al prieteniei, al demnităţii şi onoarei, în loc cocoţându-se simbolulul curvăsăririlor şi al prostituţiei politico-adminsitrative. Dragobete al nostru a fost înlăturat din obiceiul strămoşesc!
Ce dragoste de ţară, ce patriotism?!
Mai zilele trecute, de Ziua Naţională a României, un prieten, din mediul virtual al reţelelor de socializare, a răbufnit şi a distribuit un mesaj de aducere aminte, văzând probabil că mass media insistă mult pe un eveniment, care, desigur, şi acela-i tragic: La Mărăşeşti au murit peste 30.000 de români pentru ţară, la Colectiv (Clubul de distracţie din capitală), au murit 60 pentru o bere. Ce mai vreţi?… oameni buni!…
Este, deci, nevoie de dezambiguizarea relaţiilor sociale, anchilozate de clasa politică din ultima perioadă de timp. Şi cineva trebuie s-o facă! Este, în primul rând, rolul presei şi al prestaţiei jurnaliştilor de-a interveni, de-a vindanja socialul de cauzele ce produc nefaste şi nedorite consecinţe.
Acesta este mesajul din conţinutul acestei cărţi – Doar politicieni sau şi ticăloşi?(1 iunie 2004 – 30 iunie 2013). Epoca Băsescu -, o scriitură în care sunt înglobate, în mod cronologic, scrierile de zi cu zi ale jurnalistului neobosit, Ion Rotundu (http://www.jurnalulbtd.ro) , aduse publicului în mod constant şi ale căror conţinut sunt pline de atitudini şi băgare de seamă cu rolul lor spre o îndreptare a treburilor de administrare a relaţiilor socio-umane din comunităţile noastre. Sistemul politic, cu zone impregnate în supraplus de ticăloşia unora, este grav afectat şi prejudiciat, concluzie conturată, destul de pertinent de autor, că am ajuns astăzi, aspect dovedit prin derularea ultimelor evenimente politice, să pătrundă oameni incompetenţi şi corupţi în treburile ţării şi cele locale.
Cu nimic şi pentru mult nu vor fi combătute toate acestea în timpul ce urmează, în viitor, pentru că, deja, totul a fost dovedit prin nemulţumirea străzii şi a ultimelor măsuri de corecţie făcute în planul politic şi executiv al ţării, dacă şi acestea vor fi de bună credinţă.
Autorul cărţii ne-a expus şi ne-a convins aici, că tot ce s-a petrecut şi provocat de Stradă este furia celor mulţi asupra clasei politico-economice şi a sistemului întreţinut de aceasta din proxima perioadă.
Prin această carte, Ioan Rotundu face o cartografiere a relaţiilor umane din perioada 2004-2013, demers ce se constituie ca un puternic ancoraj al memoriei sociale. Ioan ROTUNDU, prozator şi ziarist, remarcat ca un devorator al ticăloşiei politice şi un virulent editorialist, va rămâne în amintire, pe care succesiunea generaţiilor viitoare o va păstra, ca un veritabil combatant social, atât prin cartea de faţă cât şi prin cele anterior publicate: Întâmplări hazlii dar adevărate (Botoşani: Axa, 2003), Masoneria botoşăneană – scurt istoric (monografie; Botoşani: Agata, 2009), Politică, alcool şi tutun (pamflete îndrăzneţe; Botoşani: Agata, 2009), Lumea lu’Rotundu (reportaje; Botoşani: Agata, 2011.

Important!
Lansarea volumului va avea loc vineri, 11 decembrie 2015, ora 12.00 la sala de festivităţi a Casei Armatei din Botoşani, vizavi de Primăria Botoşani şi de sediul PSD.
Prezentarea volumului se va face de către istoricul Prof. dr. Dan Prodan. Sunt invitaţi să participe toţi cei care se consideră a fi o mică părticică din viaţa publică şi culturală a Botoşaniului.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Tanarul suspectat de propaganda jihadista a trecut la islam in urma cu doi ani:
Multumesc lui Allah ca m-am oprit de la toate relele - fumatul, alcoolul, drogurile
Traian Basescu ii cere Guvernului sa anuleze actele normative care au modificat Legea Educatiei din 2011
Fiscul scoate la licitatie vila din Predeal a Cameliei Voiculescu,
pentru a recupera o parte din prejudiciul din dosarul ICA
Anunţ de larg interes
Petrolul isi continua caderea, barilul Brent cade sub 40 de dolari
Adjud: O femeie a ajuns in stare grava la spital dupa ce a fost muscata de caini pe strada
Lazea, BNR: In societatea romaneasca sunt prea multi oameni care pica testul bezelei
Controalele anuntate de ANAF i-au panicat pe romanii bogati.
Oamenii incearca sa isi aminteasca de unde au milioanele de euro
Martin Schulz: Europa este in pericol sa dispara,
din cauza populismului si nationalismului
Joe Biden: Sanctiunile impotriva Rusiei nu vor fi reduse daca nu respecta angajamentele asumate la Minsk
Horoscopul zilei de 9.12.2015
Bancul zilei: Isteţimea călugăriţei
Reţeta zilei: Friptură de Zalău
Botoşani: Mihaela Juravle, procurorul poamă acră din Parchetul Darabani
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă