Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21070
De la 07 Ianuarie 2003
122906719

Un artist al pâinii

  • 6 February 2009, 23:00
Pentru cei care nu cunosc firma "Le Fournil ANCESTRAL", sa spunem ca este vorba de o brutarie care produce paine biologica si este singura de acest fel, in Montreal, care apartine unui roman. Dorin Gidoiu este un craiovean cu studii in domeniul industriei alimentare (a urmat, la liceu, profilul de morarit si panificatie), cu expertiza in industria de paine (facuta in Germania, unde a invatat sa lucreze pe masini ultramoderne), pasionat, in plus, de meseria sa de brutar, care acum, dupa ani si ani de munca, a ajuns sa-i aduca satisfactii depline si o situatie materiala cel putin decenta.
Pentru a ajunge sa traiasca bine de pe urma meseriei sale, Dorin Gidoiu a fost nevoit sa ia calea exilului. Ceea ce a si facut in 1991, cand a pornit spre Germania, stabilindu-se la Nordheim-Westfalen, la granita cu Olanda. Aici si-a gasit repede de lucru, ba chiar i s-a oferit un contract de munca pe termen nelimitat (in conditiile in care majoritatea localnicilor lucrau cu contracte de un an-doi), insa aceasta nu l-a ajutat sa obtina un statut oficial de imigrant: detinea un permis de sedere temporar, care trebuia innoit la fiecare sase luni.
Asa ca, dupa o vreme, a hotarat sa-si incerce sansele in alta parte. "Am mers sa cer imigrarea in Canada, povesteste Dorin Gidoiu, si le-am spus ca aveam bani de investit in industria panificatiei. Eram hotarat sa-mi deschid o firma. Functionarii de acolo mi-au raspuns ca nu e nevoie de brutari, ci de ingineri si de oameni cu studii superioare. Asta in vreme ce brutaria este a treia meserie pe cale de disparitie in Canada, din lipsa de personal..."
O prima respingere nu l-a determinat insa pe tanar sa-si abandoneze proiectele. Si-a trimis in Romania sotia si copilul - familia avea sa se reuneasca peste 3 ani abia - si a pornit singur la drum. In Montreal, socul a fost puternic: "Nu ma lua nimeni in seama. Am ajuns aici in ‘94, in plina recesiune, somajul era 10%. Sindicatele dictau in privinta angajarilor; uneori responsabilii nici nu asteptau sa plec ca sa-mi arunce CV-ul la cosul de gunoi. Degeaba le spuneam eu ca stiu sa fac asta si asta... Nu le pasa nici de calificarea mea, nici de expertiza din Germania."
Cand s-a angajat - intr-o brutarie evreiasca, unde a lucrat pe patru cuptoare in acelasi timp - Dorin Gidoiu a inceput cu salariul minim, de 6,25$ pe ora. O suma derizorie, dupa ce ajunsese sa castige, in Germania, 67.000 de marci pe an. aDar asta este, conchide el, trebuie sa te adaptezi la societate, fiindca nu se va adapta ea la tine. Aici trebuie sa te bati, sa arati cine esti insa, daca esti cu adevarat bun si stii ce vrei, reusesti.
Dupa patru luni, Dorin Gidoiu gaseste de lucru, in conditii mai bune, la o brutarie de pe Mont-Royal, ai carei patroni tocmai hotarasera sa se orienteze spre produsele biologice. In ‘95, initiativa lor a fost printre primele de acest fel din Québec. "In Germania, povesteste Dorin, lucrasem putin cu paine germinata, insa despre produsele biologice nu stiam mare lucru. M-am dus la biblioteca si mi-am luat documentatie."
In cei cinci ani lucrati la noii sai patroni, tanarul roman a ajuns sa produca in jur de 20 de retete proprii de paine biologica. Cand a sosit in firma, era singurul brutar, cand a plecat, a lasat in urma 45 de muncitori, dintre care 20 de brutari.
In 1999, a decis ca a sosit momentul sa-si deschida propria firma, si astfel a luat nastere Le Fournil ANCESTRAL, amplasat - acolo unde se afla si astazi - la 4254 Beaubien Est. Desigur, s-a orientat spre painea biologica.
"Un produs biologic, ne lamureste Dorin Gidoiu, este un produs care este certificat biologic de catre un organism de acreditare, supervizat de CAQ (Conseil d'Accreditation du Quebec). La inceput, acreditati erau doar producatorii, cu timpul s-a introdus acreditarea si pentru procesatori." Prin urmare, produsele naturale (cultivate natural si netratate chimic) nu au dreptul sa se numeasca biologice, fara aceasta acreditare. Conditiile sunt aspre, spune Dorin Gidoiu. Esti vizitat la firma, timp de o zi intreaga, de un inspector, care verifica totul, la sange.
N-ai voie sa folosesti nicio substanta care sa combata fluturii sau soarecii - atrasi de faina. Nu ai voie sa speli decat cu sapun. Sunt interzise produsele considerate alergice sau cancerigene. Ambalajul produselor de panificatie trebuie sa fie fara urma de plumb. Asta pe langa conditia - obligatorie pentru produsele bio - ca ele sa fie obtinute dintr-o cultura unde, cel putin in ultimii 5 ani, nu s-a folosit niciun pesticid sau insecticid. Cel care plateste pentru a avea dreptul la aceasta inspectie este patronul brutariei, iar suma se ridica la cateva mii de dolari pe an.
Le Fournil ANCESTRAL ofera acum clientilor sai tot felul de produse; printre acestea se afla 7 sortimente de paine care, dupa spusele patronului sau, sunt unice in Québec. Cea mai buna este painea numita "Épeautre aux grains germés" sau, pe romaneste, paine facuta din alac, primul grau pe care l-a consumat omul, asa cum se arata in Biblie. In topul preferintelor se mai afla painea facuta cu "levain" sau bas, o cultura de microorganisme care face ca painea sa fie mai sanatoasa decat cea cu drojdie. Deci, pe rafturile de la Fournil ANCESTRAL se rasfata paini de tipul: "6 grains", "3 grains", "epeautre", "quinoa"... "Alegerea graului e esentiala, ea schimba savoarea painii, spune Dorin Gidoiu, care adauga ca el foloseste seminte exotice, neconventionale, noi, care se gasesc in stare salbatica si care au fost aclimatizate. Mai foloseste, in produsele sale, seminte de lucerna, de trifoi, de teff (cereale etiopiene). "O astfel de paine, pusa la prajit, lasa in casa aroma timp de doua-trei ore."
Brutarul stie insa ca oamenii prefera sa faca economii la mancare, cumparandu-si hrana de la supermarketuri. 92% dintre canadieni, spune Dorin, prefera painea patrata, moale, tip toast. Ei sunt atrasi si de dimensiunile painilor, insa acestea, desi sunt mai mari, au de fapt gramaj destul de redus. Asa ca, pe langa painea biologica, Dorin Gidoiu vinde, la brutaria sa, si paine obisnuita.
In jurul pranzului incepe, la Fournil ANCESTRAL, prepararea "micii brutarii": croissantes, viennoiseries si muffins. Nimic cu specific romanesc, deoarece produsele de patiserie iau timp mult, cererea e mica si nici nu le poate face orice brutar. Cu toate acestea, Dorin Gidoiu a incercat, intr-o perioada, sa faca placinta cu branza si strudel cu mere, insa "gustul nu iese ca in Romania, probabil pentru ca nici faina, nici ingredientele nu sunt la fel." A mai incercat sa faca si colaci impletiti, dar nici asta nu a fost rentabil, fiindca pierdea trei sferturi de zi pentru prepararea lor.
La ora 3 dupa-amiaza incepe productia: se face coca, se lasa la fermentat doua ore, in galeti, apoi se decupeaza, se modeleaza si se pune in forme. Se lasa iarasi la fermentat, iar in jurul orei 7 seara incepe coacerea produselor biologice. Tot pe atunci se framanta si coca pentru baghete - conventionala -, care se lasa sa fermenteze o ora jumatate, inainte de a fi pregatita pentru coacere.
Le Fournil ANCESTRAL poate produce pana la o mie de paini pe zi, media fiind de 6-700. Daca la inceput Dorin Gidoiu lucra singur, ajutat doar de sotie, acum firma numara 13 muncitori, intre care 8 brutari. La aproape 15 ani de la stabilirea in Canada, Dorin Gidoiu se declara multumit cu realizarile sale si nu se gandeste sa se intoarca, desi ar avea acum posibilitatea de a-si face o situatie buna si in tara. "Eu ma simt aici mai bine decat in Romania. Acolo, ai tot timpul o eticheta: daca nu ai o diploma, nu esti nimic. Aici nu conteaza ca esti brutar sau altceva, toate meseriile sunt onorabile, toti suntem egali."
(Un articol de Simona Plopeanu, „Pagini Romanesti")
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor XXV
(Ioan Rotundu)
Românul şi drumurile
Pacienţii au dreptul la îngrijiri medicale conform legii
Demolarea fundaţiei bisericii româneşti din Malainiţa suspendată de autorităţile sârbe
Moscova încearcă să-l ajute pe Voronin să câştige alegerile parlamentare
Românii sunt cei mai discriminaţi europeni din Italia
Autonomia maghiarilor finanţată pe banii românilor
Horoscop
Leapşa lu' Năstase
Vrea numai fete cu vârsta între 18 - 30 de ani. Oare de ce?
Banc pe seama Paştilor
Miel gătit ungureşte
Vicele Achiţei a găsi bani şi leac pentru a-i potoli pe voroneni
autorităţile vor să facă un traseu special pe Drumul Tătarilor
Directorii liberali atenţionaţi să nu mai pupe ghiulul prefectului
Conţac nu este speriat de eventualii contracandidaţi
Nevăzătorii botoşăneni găzduiţi de liberali
Un cetăţean din Dersca are reacţii ciudate, la întâlnirea cu arbuştii
Prefectul a luat pulsul crizei economice la asociaţiile nonguvernamentale
Ne place să fim înconjuraţi de mizerie
Spitalul judeţean a primit o lovitură financiară năucitoare
Acordarea celui de-al 13-lea salariu la profesori poartă ghinion celui de merit
Una afirmă ministrul, alta reiese din normele de aplicare
Nu l-au vrut şef, dar îl vor adjunct
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog