Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7435
De la 07 Ianuarie 2003
122867502

Un concurent serios la scaunul de primar la cucoanei preotese

  • aspirantul este un director de şcoală cu bune rezultate manageriale în activitate
  • 7 April 2008, 23:00
Datorită eforturilor şi insistenţelor profesorului de discipline tehnice Dumitru Baciu, directorul Şcolii cu clasele I-VIII Vlădeni Deal, comuna Frumuşica, instituţia de învăţământ pe care acesta o păstoreşte va reveni la statutul care a făcut-o faimoasă în zonă, cea de Şcoală de Arte şi Meserii (SAM). Mai mult, din anul şcolar viitor, unitatea va funcţiona nu cu unul, ci două nivele de calificare, corespunzătoare claselor teoretice IX-XI.
Tradiţia post gimnazială a şcolii mecanice este veche în localitatea Vlădeni Deal, datând încă din anii ’60 când, pentru elevii care urmau treapta I de liceu, a fost construit un atelier de instruire practică ajuns, în timp, faimos la nivel naţional. În anii ’80, unitatea deţinea singurul atelier şcolar din ţară care executa material didactic, mai precis truse şcolare de măsurători, pe bază de contract, pentru Ministerul Educaţiei.
După 1989, Şcoala mecanică din Vlădeni Deal a devenit Şcoală de ucenici, apoi s-a transformat în Şcoală complementară cu clasele a IX-a şi a X-a, specialitatea lăcătuşerie mecanică. Cu acest statut a funcţionat până în 2006, când s-au desfiinţat unităţile de învăţământ de acest tip din mediul rural şi s-au comasat pe lângă grupuri şcolare de la oraşe. “Deşi în zonă existau sute de copii din satele Vlădeni, Boscoteni, Redeni sau Storeşti, cu toţii interesaţi să urmeze cursurile şcolii mecanice din Vlădeni, aceştia au fost nevoiţi să facă naveta, timp de doi ani, la Grupul Şcolar "Nicolae Bălcescu" Flămânzi, unde nu exista nici măcar o minimă dotare pentru învăţarea meseriei. Dovadă stă faptul că, printr-un protocol semnat de noi şi conducerea liceului amintit, instruirea practică a celor din zonă s-a făcut în ultimul timp tot aici, în condiţii superioare celor din Flămânzi”, susţine profesorul Baciu.
Pentru a putea reînfiinţa şcoala cu profil mecanic, a fost necesară obţinerea autorizaţiei de funcţionare de la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) Bucureşti care, după întocmirea actelor necesare şi avizarea documentaţiei de către Inspectoratul Şcolar Judeţean, a trimis la Vlădeni Deal o comisie de evaluare externă a specialiştilor instituţiei. În urma evaluării a fost emisă Autorizaţia de funcţionare nr. 1890/31.01.2008, conform căreia, de la 1 septembrie 2008, Şcoala cu clasele I-VIII Vlădeni Deal se va transforma în Şcoala de Arte şi Meserii (SAM) Vlădeni Deal, cu nivelul I de calificare (clasele IX-X), domeniul mecanic, specializarea “lucrător în lăcătuşerie mecanică”, şi nivelul II de calificare (clasa a XI-a), domeniul mecanic, specializarea “lăcătuş mecanic prestări servicii”.
“Am început deja să ne prezentăm oferta educaţională pentru anul şcolar viitor în satele limitrofe, pentru atragerea unui număr cât mai mare de copii interesaţi”, a mai declarat directorul Baciu de la care am mai aflat că, în paralel, se va ocupa şi de reabilitarea “fizică” a viitorului SAM.
Reacţiile comunităţii locale, după cum am aflat, au fost mai mult decât favorabile, dovadă fiind şi numărul mare de semnături strânse de la părinţii elevilor din zonă care doresc ca odraslele lor să urmeze cursurile SAM Vlădeni Deal. Semnăturile au fost anexate la cererea de obţinere a autorizaţiei de funcţionare a şcolii trimisă anul trecut la Bucureşti. Avându-se în vedere şi faptul că directorul Dumitru Baciu, este, pe lângă consilier PL-D, şi unul din candidaţii creditaţi cu şanse reale în ocuparea fotoliului de primar al Primăriei Frumuşica, putem afirma fără ezitare că, indiferent, în ce poziţie se va afla profesorul şi omul politic Baciu, soarta celei mai mari şi mai vechi şcoli din comuna Frumuşica se află în mâini bune. Precizăm că actualul primar al comunei este Margareta Vamanu, soţia preotului paroh. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Câmpanu şi-a înfiinţat spital privat la Darabani
la preţul practicat, s-ar putea să-i caute pe pacienţi... cu lumânarea
Elevii problemă
Ochii de vasilisc
Ioan Rotundu
Baronul în baron trage!
Primarul vrea înverzească faţa oraşului
Codreanu, agricultura şi Petria cel cu procese multe
Constantin Conţac vrea să dezumfle roţile de la ASP
Comentariul comentariilor (XCIII)
(Ioan Rotundu)
Rom la ceas aniversar
Ziua NATO, marcată la Instituţia Prefectului
Varianta MAE, privind moartea dorohoianului Crulic în Polonia
Românul care a condus Disnayland-ul timp de 10 ani
Dana Rogoz - interviu în exclusivitate cu Monica Cruz
Cei din Obştea Dracşani cred că au evitat capcana prefectului Sorescu
Horoscop
Cea mai proastă zi din viaţă
Program TELE’M Botoşani, marţi, 8 aprilie
Salvaţi-l pe Dragoş!
Angajări la urgenţă pentru Italia
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog