Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10947
De la 07 Ianuarie 2003
122896596

Un eveniment care a tulburat plăcut liniştea comunei Hăneşti

  • 26 November 2010, 23:00
Multe au fost „Biblionert”-urile inaugurate prin judeţ dar n-am participat la nici unul dintre aceste evenimente. M-am limitat la a publica nişte comunicate seci şi concepute în termeni tehnici, comunicate remise redacţiei fie de Biblioteca Judeţeană Botoşani, fie de către primăriile localităţilor beneficiare.
Joi, însă, mi-a fost dat să fiu prezent la un asemenea eveniment consumat în comuna Hăneşti. Cu vreo săptămână ]n urmă m-am întâlnit la Săveni, tot la un eveniment cultural, cu directorul şcolii din Hăneşti, prof. Georgică Manole, care m-a invitat la inaugurarea „Biblionet”-ului din comună, eveniment stabilit pentru joi, 25 noiembrie a.c.. Am promis că voi fi prezent şi a trebuit să mă ţin de cuvânt. Nu-mi pare rău că am onorat invitaţia. Aşa am putut constata pe viu cam ce înseamnă un Biblionet pentru o comună şi care este rolul acesteia în formarea intelectuală a elevilor de şcoală în mod special.
Investiţia, finanţată din fonduri europene, s-a derulat prin Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu# Botoşani, beneficiar fiind biblioteca comunală. Spaţiul amenajat în interiorul clădirii bibliotecii, o clădire spaţioasă şi bine întreţinută, în care mai funcţionează şi grădiniţa, adăposteşte mai multe calculatoare conectate la Internet.
Elevii de şcoală, pe lângă cărţile pe care le împrumută în mod curent de la bibliotecă vor putea să-şi completeze cunoştinţele şi cu informaţii culese de pe Internet, vor putea socializa. Pentru o comună este extrem de important să existe un mijloc de informare conectat la Internet, pentru că elevii de la ţară n-au posibilitate de a avea un calculator personal şi cu atât mai puţin puţin conectat la Internet. Cheltuiala este una mare şi nu este la îndemâna oricărui părinte.
Inaugurarea „Biblionet”-tului s-a făcut în prezenţa unor personalităţi de seamă, comuna Hăneşti putând fi considerată o comună fruntaşă la nivel de judeţ în privinţa personalităţilor culturale care s-au născut aici. Sufletul evenimentului a fost directorul şcolii, prof, Georgică Manole (foto 1), un matematician poet şi prozator, semnatar a opt volume de poezie şi proză:
Din partea Bibliotecii judeţene au participat directorul Cornelia Vezeteu (foto 2) şi specialistul în biblioneturi, responsabil cu partea tehnică a desfăşurării programului, Iulian Moldovanu.
În sală au luat loc invitaţii: prof. Alexandru Funduianu de la Şcoala „Elena Rareş” din Botoşani, poet şi el, prof. Dana Lupu de la Grupul Şcolar „Dr. Mihai Ciucă” Săveni, poetul Vasile Iftimie – membru al Uniunii Scriitorilor din România, prof. autor de scrieri monografice Ilie Avărvări, poetul local Paul Păduraru, consilieri locali şi cetăţeni din comună cu atracţie spre activităţile culturale.
După ce prof, Manole a deschis festivitatea, primarul Costel Matei (foto 3) a vorbit despore rolul şi importanţa pe care le va juca acest Biblionet, directorul Bibliotecii judeţene Cornelia Vezeteu a explicat cum s-a reuşit accesarea acestui program cu finanţare europeană şi ce impact are el pentru judeţul Botoşani. Au urmat şi alţi vorbitori, după care s-a trecut la lansarea de către prof. Georgică Manole a unui volum de probleme de matematică pentru elevi de clasa a V-a. Evenimentul s-a încheiat cu un recital de poezie susţinut de un grup de elevi de şcoală. Ei au recitat recitat din poezia poetului local Pandelica Radeş, cunoscută mai mkult în iaşi decât în urbea sa natală.
Nu pot să nu adaug şi o observaţie a mea şi anume aceea că fondul de carte al bibliotecii comunale este unul îmbătrânit, tributar în mare măsură literaturii ruse. Cărţile sunt uzate şi este necesară înlocuirea lor. Din păcate, primăriile alocă tot mai puţini bani, unele deloc, pentru înnoirea fondului de carte. Deşi editate în condiţii extrem de avantajoase financiar, nici una din colecţiile de carte de la Adevărul, Jurnalul Naţional, Cotidianul ori Financiarul n-a fost achiziţionată. Nici măcar dicţionarul Enciclopedia Universală Britanica, lucrare apărută în 16 volume, un instrument de lucru extrem de util pentru profesori şi elevi şi care n-ar fi trebuit să lipsească din nici o bibliotecă comunală. Cât despre actuala apariţie a Dicţionarului Universal Ilustrat a Limbii Române, lucrare în 12 volume editată de Jurnalul naţional nici nu poate fi vorba.
Sub acest aspect, al fondului de carte, suferă toate bibliotecile comunale şi orăşeneşti din judeţ, deşi numărul cititorilor creşte de la o perioadă la alta. De exemplu, biblioteca din Hăneşti are în jurul a 10 mii de volume şi peste o mie de cititori activi, ceea ce nu-i de aici de colo.
Evenimentul s-a încheiat cu o masă de protocol de la care n-a lipsit peştele, simbolul alimentar al Hăneştilor.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Omul alb şi indianul
A fost numit judecător la Curtea Europeana de Justiţie
România are nevoie de o nouă lege a Educaţiei
nu imi cereţi să mă implic in problemele dvs. interne
Legea salarizării trebuie combatută prin orice mijloace
inclusiv prin moţiune de cenzură
Duma a recunoscut oficial că Stalin a ordonat masacrarea ofiţerilor polonezi la Katyn
Nu vor fi cutremure catastrofale in perioada următoare...
vor fi cutremure de 6 grade sau de şase şi cevane vor zgâlţâi, dar nu murim
Vezi cum le-a vorbit C.V. Tudor reprezentanţilor justiţiei
Pâinea va fi cu peste 15% mai scumpă, din luna februarie
Parlamentul portughez a adoptat un buget de austeritate fără precedent
în speranţa că va evita sprijinul financiar extern
Cum s-au format cozile sărăciei la primăria lui Mazare
“Ziua României la Budapesta – Normalitate sau provocare?”
Grâu fără acte confiscat de poliţiştii botoşăneni
Locatari rămaşi fără apă din cauza avariilor
Dinamica spirituală a Ortodoxiei românești: de la Crez la Autocefalie (325 – 1885)
Meciul FC Botoşani – Steaua II păzit cu străşnicie de jandarmi
Liberalii vor să verifice cum se cheltuie banii în spitale
Liberalii se retrag de la târgul de produse tradiţionale
se transformă în Moş Crăciun
Ţâbuleac, cârpa cu care Ţurcanui şterge podeaua CJ-ului
Liberalul Ţurcanu a pus gând rău managerilor de spitale
el îi consideră pe actuaii manageri persoane compromise
Ford furat din Portugalia, descoperit la Stânca-Costeşti
Ziua Naţională a României, sărbătorită în premieră la Flămânzi
Fonduri guvernamentale pentru podul de la Chiţoveni
APM Botoşani anunţă lansarea Programului „Casa Verde”
250 mii de măşti contra gripei alocate judeţului Botoşani
Sindicatele se scandalizează din nou pe seama legii salarizării bugetare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog