Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
20590
De la 07 Ianuarie 2003
101826399
Un eveniment cultural remarcabil

Studii etnografice pentru cei din viitor

  • 26 April 2009, 23:00
Sâmbătă, 25 aprilie, la Sala de festivităţi a Muzeului Judeţean Botoşani, în prezenţa unei numeroase asistenţe, a fost lansată lucrarea„Cămaşa de sărbătoare”. Rod al muncii referentului etnograf Margareta Mihalache, lucrarea este un studiu de cercetare bazat pe piesele aflate în Colecţia Muzeală Ungureni – satul Mihai Viteazu, respectiv cămăşi femeieşti şi bărbăteşti vechi de zeci de ani, spre sută. La lansare au participat personalităţi de seamă din domeniul cercetării etnografice, printre care Marcel Lutic şi Eva Giosanu, cercetători etnografi din cadrul Muzeului Etnografic al Moldovei din Iaşi, dr. etnograf Angela Paveliuc-Olaru, etnolog Steliana Băltuţă.
Fiecare din cei nominalizaţi a avut numai cuvinte de laudă la adresa autoarei Margareta Mihalache, apreciind efortul acesteia în a se apleca spre o asemenea temă de cercetare etnografică, subliniind totodată importanţa studiului, care completează şi consolidează teza cum că în spaţiul dintre Siret şi Prut există o tradiţie etnografică de sine stătătoare, expresie a identităţii locuitorilor acestei zone. Până nu cu mulţi ani în urmă, vreo 40-50, cercetarea etnografică nu recunoştea faptul că în acest spaţiu geografic ar exista o tradiţie proprie, individualizată, care să poarte amprenta locului. Judeţul Botoşani, din punct de vedere etnografic era inclus în aria largă a tradiţiilor multiculturale ale coloniştilor care s-au aşezat pe aceste meleaguri.
O mână de botoşăneni cu sufletul dăruit locului natal, cu aplecare spre cercetarea tradiţiilor populare autohtone, cu persuasiune în a bate la porţile înalte ale autorităţilor etnografice ale ţării cu lucrări şi studii de specialitate, au convins lumea ştiinţifică de specialitate că judeţul Botoşani are tradiţia sa proprie şi că nu coloniştii au impus localnicilor tradiţiile lor, ci ei s-au adaptat la tradiţiile locului unde s-au aşezat. Munca acestor înaintaşi, printre care aş nominaliza-o pe Angela Paveliuc-Olaru, dr. etnograf, este continuată, iată, de către generaţia tânără de cercetători, printre care trebuie s-o aşezăm, la locul cuvenit şi meritat, şi pe referenta etnografă Margareta Mihalache.
Dealtfel autoarea, specializată în astfel de studii, a mai semnat o lucrare similară, apărută anul trecut şi intitulată „Cămaşa de sărbătoare din Colecţia Muzeală Conceşti”.
Nu Conceşti”.
Nu pot să închei micul meu expozeu fără a nu aminti aici de înflăcăratul discurs ţinut de către cercetătorul etnograf ieşean Marcel Lutic, care a elogiat munca şi opera unui adevărat român îndrăgostit de tradiţiile satului. Mă refer aici la prof. Eugen D. Neculau (1900 / 1974), care după absolvirea studiilor universitare s-a retras în comuna natală Ungureni şi şi-a dedicat întreaga viaţă studiului tradiţiilor populare, valorificarea acestora şi culturalizarea ţăranilor, criticând acid politicienii acelor vremuri, fapt pentru care nu era privit cu ochi buni de către autorităţi.
Prof. Eugen D. Neculau a înfiinţat la Ungureni, în 1927, un Cămin cultural, subordonat Fundaţiei culturale conduse de Dimitrie Gusti, în câţiva ani reuşind să schimbe înfăţişarea aşezării. În 1936 Căminul este transformat în Universitate populară, fiind prima de acest fel din România.
„Într-o vreme când ne este ruşine să rostim cuvântul „erou” şi „patriot”, când tinerilor noştri le este ruşine cu tradiţiile păstrate de părinţi şi bunici, numele lui Eugen D. Neculau nu mai spune nimic nimănui. A fost dat uitării pe nedrept” – a ţinut să sublinieze Marcel Lutic, cel care s-a angajat să pună în valoare impresionanta arhivă documentară rămasă de pe urma profesorului. Munca Margaretei Mihalache, a înaintaşilor săi, de a consemna aceste tradiţii specifice locului va primi recunoaşterea generaţiilor viitoare, care nu se vor mai trezi în casa părinţilor cu lada de zestre din odaia cea mare şi nici nu vor mai putea pipăi cămaşa de borangic, frumos ornamentată, rămasă de la străbunici. Toate acestea, peste 50 – 100 de ani vor deveni amintiri frumoase, nostalgice, iar studiile de cercetare de acum, prin puterea cuvântului şi a imaginii, vor fi preţioase izvoare istorice. Să mai adaug faptul că ambele lucrări semnate de Margareta Mihalache poartă amprenta Editurii Agata, directorul acesteia, Ioan Istrati, fiind recompensat public cu frumoase cuvinte de apreciere pentru aplecarea sa dezinteresată pentru susţinerea actului cultural. (Ioan Rotundu)

Foto: autoarea Margareta Mihalache şi costumul popular donat Secţiei de etnografie a Muzeului Judeţean Botoşani de către ex-senatorul Viorel Alexandru, originar din comuna Conceşti.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Prosperitatea afacerilor private pe seama banilor publici
Horoscop
Comentariul comentariilor LXV
(Ioan Rotundu)
Tot mai mulţi conducători auto, depistaţi beţi la volan, se aleg cu dosare penale
Chrysler aproape de faliment
Femeia şi capra
Vinde, dar fără intermediari!
Două mămici şi-au refăcut viaţa
Şeful SC Eltrans vrea să monteze camere de luat vederi în tramvaie
Din gândirea economică a liberalului Gheorghe Iavorenciuc
Sucevean rănit cu alice de către un vânător care l-a luat drept câine
Iniţiativele membrilor ATOP sunt blocate de chiar birocraţii din CJ
S-a certat cu mama şi a băut clor
Botoşănenii au onorat Zilele Oraşului
Voronenii i-au snopit în bătaie pe cei de la Rădăuţi Prut
Limbă de viţel cu măsline
Credinţă în amestec cu satanism politic
Ioan Rotundu
În privinţa „Banilor de liceu”, guvernul face un pas înapoi
Promisiune de credite pentru studenţi
Agenţiile de turism şi pensiunile sunt controlate de OJPC
Şir nesfârşit de credincioşi la moaştele Sfântului Nectarie
În timp ce bolnavii se înmulţesc, ministerul Sănătăţii vrea reducerea paturilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă