Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
21707
De la 07 Ianuarie 2003
106093692

Un festin în Ajunul Crăciunului

  • 21 December 2014, 23:00
Sâmbătă, la Darabani, cu ocazia unei festivităţi organizatorii au oferit şi câte o gustare. Şi încă ce gustare! Pe platourile aşezate pe mese se puteau vedea fel de fel de bunătăţi, toate de frupt, ca păcatul postului Crăciunului să fie pe placul preoţilor atunci când participanţii la festin se vor duce la spovedanie. Păcătoşii îşi vor mărturisi păcatul dedulcirii în post iar preoţii vor saliva a poftă şi-şi vor şopti în barbă că la anul vor porni pe la casele dărăbănenilor cu vestirea Naşterii Domnului numai după ce primarul va organiza festivitatea tradiţiilor de iarnă.
Şi vor avea preoţii la ce saliva când vor afla că pe platouri se aflau felii de tobă de casă excelentă la gust, vreo trei feluri de cârnaţ dar mai ales felii ademenitoare de slănină cu rânduri de carne, fiartă cât trebuie ca să se topească în gură. De pe alte platouri se puteau înfuleca felii de caşcaval afumat, potrivite din sare exact cât să de îndemne să mai întinzi mâna după un păhărel de ţuică.
Dacă la ţuică platourile cu gustări au fost golite gospodăreşte, platourile cu sarmale au făcut prăpăd printre cănile cu vin. Sarmalele au fost de post dar extrem de suculente, iuţi cât o adiere de vânt de primăvară care să te îndemne să mai înfigi furculiţa în una şi apoi alta şi alta…
Spre final a fost greu de stabilit dacă vinul din căni era cel care de îndemna să mai înfuleci o sărmăluţă sau sărmăluţa îţi cerea să mai torni un pahar cu vin pe gât. Pentru că vinul, limpede şi roşu cât un obraz de fetişcană ieşită la joc şi invitată pentru prima oară la dans de un flăcău, uşor aromat a căpşunică era straşnic de băubil şi greu puteai rezista tentaţiei să nu-şi fugă ochii după cel care aşeza cănile pe masă să fii sigur că masa la care stai n-a fost cumva sărită la rând.
La un moment dat se adunase pe masă şi sticle cu ţuică şi căni cu vin şi platouri cu tobă şi slăninuţă, cu caşcaval afumat şi platouri cu sarmale dolofane şi aurii la culoare încât ziceai că se anunţase foamete mare şi cei prezenţi voiau să se asigure că vor avea stomacul îndestulat măcar pentru câteva zile.
Iar la bucate şi băutură pe mese voia bună nu putea lipsi, aşa că bancurile curgeau şir iar hohotele de râs mitraliau sala de la un capăt la altul al meselor.
Am plecat cu jale în suflet dar şi cu rugămintea nerostită de a-i da Dumnezeu sănătate şi vaiţă lungă primarul Aroşoaie ca să-şi păstreze obiceiul şi la anul. Singurul regret a fost că atmosfera putea fi şi mai veselă dacă printre noi s-ar fi aflat şi o sutană de preot, că tare savuroase sub bancurile pe seama lor, mai ales atunci când sunt şi de faţă. N-a fost chip de vreun preot pentru că bieţii îşi osteneau burţile mergând din poartă în poartă cu Ajunul. Au luat.-o mai din timp ca nu cumva să vină Crăciunul şi ei să nu treacă pragul la toţi creştinii din parohie, ieşind în pagubă financiară, ceea ce l-ar fi supărat straşnic pe părintele protopop care o luase cu Ajunul cu o zi înaintea celorlalţi pentru că parohia lui este mai numeroasă în gospodării, adică după rangul bisericesc deţinut.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


DJDP Botoşani: Comunicat de presă
Anunţ urgent SC MICROBUZUL
Anunţ URBAN SERV
Bancul zilei: Băsescu la adânci bătrâneţe
Ciorba de burta- reteta veche, autentica- din caietul cu retete boieresti
Horoscopul zilei
Opozitia trebuie sa inceteze jocul politicianist prin care doreste contestarea bugetului la CCR
Gazprom a primit o lovitura dura din Germania Concernul BASF a anulat un schimb urias de active. Criza din Rusia se accentueaza
Traian Basescu a sarutat drapelul la plecarea de la Cotroceni
Cine l-a insotit pe Klaus Iohannis la Cotroceni
Klaus Iohannis a preluat functia de presedinte. Traian Basescu a parasit Palatul Cotroceni
PNL Botoşani salută investirea Preşedintelui Klaus Iohannis
Incediu cu victima la Blandesti
Vremea colindelor la Corni
Femei liberale din Botoșani la întâlnire cu Klaus Iohanis
Epoca Băsescu s-a încheiat
Ioan Rotundu
Darabani – Spectacol cu tradiţii de iarnă, colinde şi urături
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă