Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Reportaje
Comentarii
Remember
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16767
De la 07 Ianuarie 2003
122876834
Un fost poliţist dezvăluie cum

Înalţi funcţionari publici au fost escrocaţi de un primar

  • funcţionarii sunt angajaţi ai Consiliului Judeţean Botoşani pe funcţii de conducere sau ca arhitecţi
  • 13 December 2007, 23:00
Petru Culidiuc a fost lucrător de poliţie până acum vreo opt ani, când s-a pensionat. Ca ofiţer de judiciar, în activitatea sa a avut de-a face cu fel de fel de escroci. Pe Nicolae Alupei, actualul primar de Curteşti, l-a arestat în mai multe rânduri. Aceasta pe vremea comunismului, când Alupei a fost condamnat pentru falsuri, manifestări violente şi tâlhărie.
Timpul a trecut, Neculae Alupei (foto) a ajuns primarul comunei Curteşti, dar de vechile năravuri nu s-a desprins. În prezent este implicat în mai multe procese penale aflate pe rol la judecătorie sau în anchetă pe la parchet şi poliţie. În unele a scăpat basma curată, în altele a fost condamnat la închisoare cu suspendarea executării, altele urmează a fi soluţionate. Sunt voci care afirmă că el s-ar bucura de protecţia unor renumiţi lideri politici din cadrul PSD, ştiut fiind că el aparţine acestui partid. Pe vremea când îl aresta şi-l trimetea în judecată pe Neculae, ofiţerului Culidiuc nici prin cap nu i-a trecut ce necazuri va avea familia sa de pe urma acestuia. De la Poliţia Botoşani a plecat spre Parchet dosarul cu numărul 1853/P/11.11.2003, avându-l ca inculpat pe primarul de Curteşti, Neculae Alupei fiind acuzat de fals, uz de fals şi tulburare de posesie.
Povestea acestui dosar începe cu vreo opt ani în urmă. Cu titlul de proprietate nr. 27896/12.05.1994 mama lui Culidiuc, pe numele său Maria Avieriţei Lupu, a fost pusă în posesie cu suprafaţa de 75 ari, teren aflat în vecinătatea satului Agafton, sub o poală de pădure. Odată terenul primit, el a fost încredinţat fiului său, Petru Culidiuc, pentru a-l întreţine şi cultiva. În anul 2000 Culidiuc a cultivat terenul cu sfeclă de zahăr. A cheltuit vreo 18 milioane de lei, dar nu şi-a recuperat banii prin producţia obţinută.
În 2001 a lăsat terenul necultivat, iarba crescută oferind-o brigadierului silvic de la Baisa, Nicu Ciocănescu. Numai că, surpriză. Când Ciocănescu s-a apucat de cosit iarba, primarul Alupei l-a oprit susţinând că acela-i terenul său. Aşa a aflat Culidiuc că mama sa a fost desproprietărită de primar cu suprafaţa de 50 de ari.
Mergând pe firul afacerilor, Culidiuc a trecut dintr-o surpriză în alta. Mai întâi a descoperit că, prin propria sa putere, primarul Alupei a împroprietărit-o pe Maria Todirel, o bucureşteancă de vreo 82 de ani, cu 50 de ari din terenul mamei sale Maria Lupu. Este vorba de procesul verbal de punere în posesie nr. 308/16.05.2001. E drept că Todirel a avut pământ pe raza comunei Curteşti, dar în satul Orăşeni Deal şi nu în Agafton, de acasă ea numindu-se Maria Chitic. La nici o săptămână după ce-a împroprietărit-o ilegal pe Todirel, primarul cumpără cei 50 de ari de la aceasta, contractul de vânzare-cumpărare legalizat la Notariatul „Coca Humelnicu” în data de 23 mai 2001. Culidiuc susţine că semnătura de vânzător din acest contract nu aparţine lui Todirel, care nici n-a călcat prin Botoşani, ci a fost trasă din condei de către primar.
Înarmat cu acest act de cumpărare, primarul Alupei parcelează terenul şi trece la vânzarea lui. Apar şi primii cumpărători. În 14 mai 2003, arhitectul Consiliului Judeţean Botoşani, Mihai Mihăilescu şi Ioan Trufin funcţionar al CJ-ului, cumpără câte cinci ari de teren. În ziua de 20 iunie apare un alt cumpărător: Constantin Ilisei – şeful serviciului urbanism din CJ. Îl urmează arhitecţii Mihai Tulbure şi Manolescu. Preţul plătit de Manolescu a fost de 100 milioane lei. Numai că Petre Culidiuc n-a acceptat ca mama sa să fie tâlhărită de 50 de ari, după cum au dorit muşchii primarului, iar alţii pe terenul cumpărat ilegal să-şi construiască vile sau case de vacanţă.
Mai întâi, în 23 iulie a.c. Culidiuc depune în numele mamei sale o plângere penală la Poliţia Botoşani, formându-se dosarul cu nr. 1853/P/2003, după care, în 31 iulie a.c., anunţă în scris pe viceprimarul comunei Curteşti, Dumitru Viţel, şi pe secretarul Dorin Soceanu ca nu care cumva să elibereze pentru cumpărători autorizaţii de construcţie pe un teren cumpărat ilegal. Imediat ce-a depus plângerea penală împotriva primarului Alupei, Culidiuc înaintează o petiţie către secretarul de stat Gabriel Oprea. După 62 de zile de aşteptare primeşte şi un răspuns. Nu de la ministrul Oprea, ci de la Prefectura Botoşani, care-l anunţă în ziua de 24 septembrie a.c. că memoriul său a fost trimis spre rezolvare primarului din Curteşti.
Râsul dracului. Reclami la ministrul de resort un primar ce are cazier lung de un metru, iar reclamaţia este dată spre rezolvare chiar infractorului.
Pentru că lucrurile se complicaseră, Cudlidiuc, în numele mamei, solicită şi două expertize cadastrale. Prin raportul de expertiză din 11 august a.c., expertul cadastral Petru Cimpoi constată fără dubii că primarul Alupei, fără temei legal, a luat din proprietatea Mariei Lupu suprafaţa de 50 ari teren. Raportul a fost depus în ziua de 6 octombrie a.c., spre luare la cunoştinţă, şi la Primăria din Curteşti. O altă expertiză contabilă este solicitată în dosarul instrumentat de Poliţie. Şi expertul judiciar Florin Dupir constată tâlhăria celor 50 ari de teren. Deşi au aflat că primarul Alupei le-a vândut un teren ce nu i-a aparţinut niciodată, dar peste care a devenit proprietar printr-un fals, funcţionarii Consiliului Judeţean Botoşani, în calitatea lor de cumpărători, continuă să dea credibilitate actelor încheiate cu Alupei.
Acest lucru Culidiuc l-a constatat la modul direct. Într-un dialog cu arhitectul Manolescu a putut constata că acesta deţine mai toate actele care au fost încheiate oficial şi care atestă falsul comis de primar. Cu toate acestea, susţine Culidiuc, arhitectul Manoleascu nu a făcut nici un demers împotriva primarului pentru a-şi recupera preţul plătit, adică cele vreo sută milioane de lei. Nici ceilalţi cumpărători n-au acţionat în vreun fel.
Din câte s-a putut vedea din dosarul poliţiei întocmit pe numele primarului Neculae Alupei, instanţei de judecată i s-a cerut să anuleze toate actele de vânzare-cumpărare încheiate de primar ca fiind ilegal întocmite, cei 50 de ari urmând a reveni în proprietatea Mariei Avieriţei Lupu, mama lui Culidiuc.
Încă nu este târziu pentru cumpărători să-l ia de guler pe primarul Alupei şi să-l ducă în faţa instanţei pentru a-şi recupera banii plătiţi. Doar dacă între ei şi primar a existat vreo înţelegere prealabilă, ştiind şi unii şi alţii că tranzacţionează o suprafaţă de pământ ce are cu totul alt proprietar. (Ioan ROTUNDU)

N.R. - Ancheta a fost publicată în cotidianul Jurnalul de dimineaţă nr. 1159/20 noiembrie 2003. Acestor abuzuri, fostul primaru Alupei le-a adăugat şi altele, motiv pentru care a fost condamnat.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Acreditare a laboratorului APM va aduce şi costuri ridicate ale analizelor
Doar 10% din amenzile de Mediu sunt contestate
Concursul de asistent comunitar n-are căutare
Legea îi determină pe taţi să accepte postul de bonă
"Obiceiurile de iarnă adevăratele sărbători"
Comentariul comentariilor (XI)
(Ioan Rotundu)
Permise de conducere mai scumpe
Penegiştii vor face oficiile lui Moş Crăciun la grădiniţa din Văculeşti
Ciuştea salută externalizarea serviciilor la Spitalul Judeţean
Consilierii judeţeni vor decide soarta clădirii CGP
Municipalitatea dă deoparte o grijă
Seminariştii botoşăneni se apropie de cultură
Festivalul „Din străbuni din oameni buni” bate la uşă
Comunicat de presă
Delia a fost invitata la o cina romantica pe terasa unui bloc
Patima pentru pământ naşte scandal şi-n prag de Anul Nou
Primăria Flămânzi s-a dovedit a fi mai diplomată
Salariul europarlamentarilor
Vom mânca legume numai dacă sunt ambalate european
Majorarea nivelului primelor pentru bovine, ovine şi caprine
Noi prevederi pentru reablitarea termică a clădirilor de locuit multietajate
Alinuţa cea blondă
Horoscop
Post atractiv de vânzătoare
Program TELE'M Botoşani, vineri, 14 decembrie
Duşmănia de neam
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog