Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
29484
De la 07 Ianuarie 2003
111166922

”Un grav deficit de democraţie”

  • 23 November 2007, 23:00
La afirmaţia primului ministru, Călin Popescu Tăriceanu, că avem ”un grav deficit de democraţie” în România, am putea înclina să-i dăm crezare şi aceasta pentru că atâta timp cât în România nu funcţionează legile statului de drept nu putem vorbi de existenţa unui cadru democratic real şi viabil, ci doar de o democraţie formală, mimată. Potrivit unui documentar pe tema democraţiei în lume, publicat recent în săptămânalul britanic „The Observer”, „Statutul unei democraţii reale nu poate fi validat în lipsa funcţionării statului de drept”.
Altfel spus, democraţia nu poate fi instaurată prin decret prezidenţial sau printr-o ordonanţă de guvern, ci numai în condiţiile funcţionării statului de drept, implicit a asigurării unui sistem economico-social stabil şi echitabil şi a unei societăţi prospere. Într-o democraţie reală trebuie să se ofere şanse egale de accedere, în primul rând, la bunăstare şi educaţie al tuturor cetăţenilor ţării. Procesul democratic se definitivează şi se consolidează în timp, pe parcursul mai multor generaţii, care presupune, pe lângă condiţiile arătate mai sus, şi un nivel de educaţie apropiat cât de cât de lumea civilizată.
Pe termen scurt, se poate impune doar un sistem autocratic, în care democraţia nu poate fi compatibilă chiar şi numai prin afişarea unor uşoare tendinţe şi manifestări autoritariste din partea unor lideri de stat, fie ei şi aleşi, care pentru a-şi impune interesele lor meschine sfidează o întreagă legislaţie. Încălcările „uşoare” ale unor prevederi constituţionale şi mai ales ale legilor moralei, nesesizabile din partea unor mulţimi ignorate, cu acute carenţe despre cultura vieţii democratice şi care sunt facil de manipulat, nu face decât să ducă la frecvente derapaje în viaţa publică din ţara noastră, la grave disfuncţionalităţi între instituţiile puterii în stat, centrale sau locale.
De pildă atitudinile, comportamentul şi poziţia preşedintelui României, în problemele fundamentale de politică internă şi externă a României, reprezintă principalele cauze ale deteriorării climatului politic românesc cu toate consecinţele ce pot să derive de aici: perpetuarea şi adâncirea crizelor de ordin politic, economico-social, moral etc., mai ales atunci când toate acestea au un punct de plecare de la nivelul şefului de stat. Vorbind despre gravele deficienţe ale democraţiei şi ale funcţionării statului de drept din România, nu putem evita de a spune că toate lacunele prezente în evoluţia societăţii noastre din ultimii 18 ani sunt reprezentate de clasa politică pe care o avem.
Preşedintele României vorbeşte de „o clasă politică putredă” şi de-a dreptul mizerabilă am putea adăuga, de parcă domnia sa nu ar fi produsul acestei clase politice, de parcă în momentul de faţă nu el ar fi principalul reprezentant al acestei clase politice profund imorale, numai domnia sa s-ar fi putut schimba peste noapte, culcându-se social-democrat şi sculându-se în rândul PP-iştilor. Numai adversarilor săi politici le dă calificative de „mafioţi, incompetenţi, corupţi, securişti, politruci etc.” Nu pierde nici un prilej, şi dacă nu i se iveşte îl creează, pentru a discredita şi umili pe oricine în afara clientelei sale politice.
Pentru imaginea sa şi pentru putere este în stare să terfelească totul din jurul său, generând crize şi conflicte de tot felul şi la tot pasul. De notorietate sunt intervenţiile flagrante, inadmisibile, cu deosebire în justiţie unde se acţionează numai la comandă politică, un domeniu care, alături de cel legislativ, a ajuns să se situeze la cel mai de jos nivel de credibilitate al puterilor în stat. Extrem de grave fiind actele de subordonare şi folosire a sistemelor şi mecanismelor de securitate naţională în interes personal şi de grup, acte care servesc şantajelor etc. Statul de drept nu poate să funcţioneze cu un corp de magistraţi, poliţişti, vameşi şi alte categorii de funcţionari publici selectaţi şi numiţi pe criterii politice, clientelare etc., cu o pondere însemnată de corupţi şi incompetenţi.
Asistăm la o invazie masivă de mediocrităţi în toate domeniile societăţii noastre puse pe căpătuială în dispreţul majorităţii cetăţenilor oneşti. Asemenea mediocrităţi aduc grave prejudicii intereselor naţionale ale României, am putea vorbi chiar de o politică antinaţională. Demagogia şi populismul, ipocrizia şi şantajele au devenit arme cu o tot mai sporită eficacitate în lupta politică şi în manipularea opiniei publice. Este un context în care aşa-zisa luptă împotriva corupţiei din România este o modalitate şi un mijloc care aduce profituri mult mai mari pentru cei care promovează, din toate punctele de vedere, decât actul de corupţie propriu-zis. Lupta anticorupţie şi de combatere a „sistemului ticăloşit” s-au dovedit deja, după aproape trei ani, că este un eşec total, o rafală de fumigene menită să camufleze adevărata faţă a protagoniştilor acestor acţiuni. (Niculae Sandu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Magistrala de gaz Hârlău - Botoşani, între realitate şi ţeapa deceniului
Stomatologul Feodorov a plecat în concediu lăsându-şi pacienţii cu gura căscată
Un botoşănean a cumpărat o vioară mută
Concert pentru dorohoieni
Mult trâmbiţatul accelerator s-a dus pe apa sâmbetei
banii pentru accelerator au ajuns la Munteanu, amicul lui Oprişanu
Pro Democraţia îi va examina pe preşedinţii secţiilor de votare
Centru de informare şi consiliere pentru şomeri de peste 45 de ani
Secţia specială de votare pentru deţinuţi
Este căutată minora Marinica, dată dispărută de câteva zile
Circulaţie interzisă în două intersecţii
Ciorbă de pui şi legume de toamnă
Matematica femeii
Horoscop
Anunţ important
Prefectul a inaugurat sediile de Poliţie de la Hlipiceni şi Răuseni
Primarul Flutur cere parlamentarilor să nu vitregească bugetul local
Luptă aprigă în adjudecarea reabilitării Centrului Istoric
CNI va finanţa finalizarea Sălii Polivalente
Încă 120 de locuinţe sociale vor fi construite în Botoşani
Pentru suspendarea Feliciei Mihai, Alexandru vrea argumente
Directorul Pricopi anunţă schimbarea în bine a cimitirelor
Consilierul Alexandru vrea să-i înveţe carte pe poliţişti
Românul şi floarea din colţ
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă