Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19511
De la 07 Ianuarie 2003
122879578

Un învăţător îi obligă pe elevi să citească acatiste la ore

  • un profesor de Istorie le spune copiilor că ştiinţa e drăcească, iar altul consideră catolicii impuri
  • 20 May 2013, 23:00
Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) solicita Ministerului Educatiei sa demareze urgent o ancheta privind o serie de cazuri de indoctrinare religioasa din scoli. Invatatorul Teofil Creanga de la Scoala Gimnaziala din comuna Botosana, judetul Suceava, a fost reclamat de parinti pentru agresarea psihica si fizica a elevilor, se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro de catre ASUR.
Potrivit acestuia, "in timpul orelor ii obliga sa citeasca acatiste, iar daca pe elevi ii doare capul, ii trimite in ultima banca, dandu-le rugaciuni de citit." In Iasi, un profesor de stiinte sociale a fost acuzat ca si-a afirmat in timpul orelor "dispretul pentru atei sau pentru cei de alte religii decit cea ortodoxa", iar la Galati un profesor de Istorie le vorbeste elevilor despre Judecata de Apoi, Iad, Adam si Eva sau Satana, sustine ASUR, care face trimitere catre inregistrari audio din timpul orelor de Istorie.
"Saptamina trecuta au fost facute publice trei cazuri distincte de invatatori sau de profesori de stiinte sociale care isi folosesc pozitia si autoritatea pentru a face 'educatie religioasa pentru mantuirea copiilor', dupa cum s-a exprimat unul dintre ei", informeaza Asociatia Secular-Umanista din Romania printr-un comunicat de presa.
Potrivit ASUR, in judetul Suceava invatatorul Teofil Creanga de la Scoala Gimnaziala din comuna Botosana a fost reclamat de parinti pentru agresarea psihica si fizica a elevilor.
"Conform declaratiilor celor implicati, cadrul didactic in cauza le vorbeste insistent copiilor de 'diavol, vraji, avorturi, exorcizari si alte lucruri de care ei se sperie. [...] In timpul orelor ii obliga sa citeasca acatiste, iar daca pe elevi ii doare capul, ii trimite in ultima banca, dandu-le rugaciuni de citit.'", se arata in comunicat.
Potrivit ASUR, in judetul Iasi "in urma cu citeva zile am primit o plingere privind un profesor de stiinte sociale care, in mod repetat, si-a afirmat la ore dispretul pentru atei sau pentru cei de alte religii decit cea ortodoxa. De exemplu, catolicii sint considerati 'impuri'".
Asociatia sustine ca "o situatie deosebit de grava" a fost semnalata si la Scoala Nr. 29 "Sf. Ana" din Galati. "Aici, unul dintre profesorii de istorie manifesta o atitudine fundamentalist ortodoxa, intoleranta si discriminatoare. Peroratiile despre Judecata de Apoi, Iad, Adam si Eva sau Satana par sa ocupe ce mai mare parte a orelor de istorie (!), iar subiecte precum avortul sau 'scientismul' sint abordate frecvent la clasa".
"Acest ultim caz este deosebit de relevant. Existenta unor inregistrari audio din timpul orelor, postate pe un site de video sharing (aici si aici), ofera o masura cutremuratoare a degradarii invatamintului romanesc. Redam citeva exemple", informeaza ASUR:
"Si scrie Sfantul Vasile cel Mare intr-o carte a sa... zice (caut sa va redau citatul, ca este zguduitor si asa va fi, sfintii nu mint, ca sunt insuflati de Duhul Sfant), zice Sfantul Vasile cel Mare 'Pedeapsa lor infioratoare va fi pentru cultul celor lumesti de vreme ce vazand atat de adanc in stiintele cele desarte si-au inchis de buna voie ochii aflarii adevarului'"
"Biserica noastra (Hristos), Biserica mea, n-o va sfarama nici portile iadului! Nici portile iadului!!! Deci daca ai scaun la cap, ce crezi? Daca Dumnezeu, Hristos, ti-a spus, e clar ca Biserica n-are cum sa piara. Ah, ca mai omori din ea, ca-i mai subtiezi, ca-i mai inchizi, dar Biserica nu piere. N-ai cum s-o starpesti. Nu stiu daca ati priceput. Care-i mai istet zice 'Dom' profesor, da' totusi e o logica in asta.'"
"Uriasa majoritate sunt pagani, sunt sectanti, sunt catolici, sunt budhisti, sunt de-aia, sunt de-aia, sunt de-aia, ma doare capu'. Era sa spun si de-astia [...] si greco-catolici, da' nu mai spun. [...]
I-auzi ce spune Hristos: Nu te teme, turma mica! Eu cu tine sunt pana la sfarsitul veacului. Turma mica. Biserica lui Hristos se va numi ceea ce este turma mica! Din pacate, in lume crestini sunt putini, foarte putini. Ortodoxia adevarata... putina. Si mai este ceva ce spune Hristos si-mi place, tot despre biserica lui: nu te teme, turma mica, eu cu tine sunt pana la sfarsitul veacului! Si-atunci completez eu [...]: Dumnezeu e cu noi, cine e impotriva noastra? Daca Dumnezeu e cu noi, CINE ar putea fi impotriva noastra?!"
"Si eu va spun acuma ca sa fiti destepti si sa fiti mai atenti cand socotiti ca stiinta e cea mai buna... Bai copilasi, stiti voi ca Dumnezeu le-a zis lui Adam si Eva 'Uite va pun in rai sa traiti, faceti orice vreti, da, mancati orice vreti, sunteti liberi, faceti ce vreti, eu sunt Dumnezeul vostru'. [...] Asta e credinta care apare prima in lume si este dumnezeiasca, pentru credinta n-ai nevoie de dovezi, credinta nici nu trebuie demonstrata ca la matematica, 'ia sa vedem, rezulta sau nu rezulta', credinta am spus se respira, se miroase, se simte. [...]
Dar imediat dupa, dupa ce au stat ei oleaca in rai, apare si stiinta. Cum apare? Pai vine serpelutul ala si spune Evei 'Ia gusta tu din fruct, sa vezi ce bun e, ia da-i si lui Adam sa guste'. Si vine caderea. Tii minte cum au cazut lin? Si daca au cazut, apare stiinta. Cum apare stiinta? Imediat sarpele: 'Ia cerceteaza tu sa vezi cum e, ia experimenteaza tu sa vezi cum este'.
Aia este stiinta. De aceea credinta este dumnezeiasca, stiinta este luciferica in esenta ei, draceasca."
Asociatia sustine ca "dl. invatator Creanga a fost reclamat de parinti pentru probleme similare si in trecut, dar a ramas in continuare la catedra. Nu este o situatie singulara; de exemplu, in 2005 un profesor de religie, dl. Catalin Barbosu, a fost reclamat pentru ca a batut un elev; cu toate acestea, i s-a acordat Definitivatul in Invatamint si a fost hirotonisit preot. Mai nou, preotul Constantin Marisca, profesor de religie si muzica la Scoala Generala Bursuceni (jud. Suceava), desi a fost filmat la sfirsitul anului trecut in timp ce batea un elev, apare in continuare listat printre cadrele didactice ale scolii".
"Prin pasivitatea de care da dovada, Ministerul Educatiei se face direct vinovat de actuala situatie. Indoctrinarea religioasa este un fenomen prezent de multa vreme in scoli si nu se limiteaza la orele de religie. La Limba Romana se invata rugaciuni, la Muzica cintece religioase; chiar si cartile de Istorie sau Biologie se transforma uneori in instrumente de promovare a 'dreptei credinte', pline de citate din Biblie si interpretari in cheie religioasa.
Mai mult, profesorii de religie, chiar si atunci cind agreseaza fizic elevii, par a se bucura de imunitate." a declarat Toma Patrascu, vicepresedinte ASUR. Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) a solicitat Ministerului Educatiei sa demareze urgent o ancheta privind cazurile semnalate de indoctrinare religioasa din scoli. De asemeni, Ministerul trebuie sa elaboreze si sa implementeze un set de politici educationale destinate a preveni pe viitor aparitia unor cazuri similare, precizeaza ASUR.
Potrivit Asociatiei, in unitatile publice de invatamint trebuie pastrata o stricta neutralitate religioasa, iar in cadrul orelor de Religie trebuie predata Istoria Religiilor si nu doar viziunea particulara a unui anumit cult, indiferent care ar fi acela. "Sa nu uitam: In Romania sint 18.300 de biserici; doar 4.700 de scoli generale stau la dispozitia copiilor", incheie ASUR.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Problema tenorului
Guvernul Leancă, puţin probabil, dar nu imposibil
Antonescu: Suntem singuri împotriva lui Băsescu, a PSD şi a unor instituţii internaţionale
Contractul de vânzare cu opţiune de răscumpărare
Fermierii care arendează terenurile vor primi subvenţii cu 20% mai mari, din 2014
Victor Ponta: Protocolul USL trebuie rediscutat
Sentinţă definitivă: Gigi Becal trei ani închisoare cu executare
Bogăţia sărăciei
Ioan Rotundu
Muşamalizări de dosare la Poliţia comunitară Botoşani
A dispărut ştirul de la Mall, a rămas finisajul
Botoşani: Primarul Portariuc pune la bătaie 100 milioane euro
că tot nu-i are
Încă o promisiune pe care primarul Portariuc n-o poate onora
Puciul de la Filarmonica Botoşani a eşuat
Comunicat de presă Modern calor
COMUNICAT DE PRESĂ – CCD Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog