Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12922
De la 07 Ianuarie 2003
122872989

Un italian şmecher, bagă în pământ bani negri şi-i scoate albi

  • culmea, îi merge şi ştie să dea cu tifla autorităţilor române
  • 27 September 2007, 23:00
Renato Delgado este un italian şmecheraş, care s-a oploşit cu afacerile în zona comunei Drăguşeni. În vremurile de glorie a agriculturii socialiste, deasupra dealului Drăguşenilor, pe drumul judeţean Săveni – Coţuşca, IAS-ul Săveni a construit o mândreţe de fermă. Blocuri de locuinţe, birouri, şoproane pentru adăpostirea utilajelor agricole, saivane pentru animale. Era un fel de micofermă, dotată cu toate cele trebuitoare.
După 1990, praful s-a ales şi din IAS Săveni. Unii s-au îmbogăţit, vânzând pe cont propriu active neînregistrate sau pierdute din evidenţe contabile. Ce-a mai rămas, au vândut cei de la Agenţia Domeniului Statului şi cine o mai fi încălecat pe osul cu cărniţă.
De exemplu, un anume Sergiu din Botoşani, pentru că preţurile erau atractive, a cumpărat blocurile de locuinţe, pe atunci încă aflate în stare bună de folosinţă. Ulterior a realizat că a făcut o afacere proastă, pentru că nu avea cine să mai locuiască în plin câmp, când agricultura se prăbuşise deja. Salvarea i-a venit de la italianul Renato Delgado. Acesta s-a prezentat prin zona Drăguşenilor, dându-se drept reprezentant al unui fermier italian interesat să investească în România.
Primăria Drăguşeni era condusă la acea dată de către primarul Eugen Nechita, membru PSD. Ce-a făcut şi ce-a dres italianul cu primarul, nu se ştie, doar se poate bănui, dar pe motiv că va crea locuri de muncă în zonă, italianul a cumpărat pe nimic blocurile lui Sergiu şi restul clădirilor. A mai achiziţionat 450 ha teren. Primarul actual Neculai Cucu (foto) crede că italianul ştie agricultură cât ştie şi el cum gândeşte calculatorul. Părerea lui Cucu este că italianul mai degrabă spală nişte bani de prin Italia.
Cert este că italianul, care susţine că reprezintă interesele unui fermier, face la Drăguşeni ce crede de cuviinţă, pentru că nici o autoritate judeţeană nu l-a întrebat de sănătate. De exemplu, ţine în jurul său vreo şase persoane, despre care susţine că-s angajate cu contract de muncă, lucru total neadevărat. Plata o face în baza a două rânduri de state de plată. Unul pentru a fi semnat de către cei care muncesc, şi reflectă salarul minim pe economie, şi unul pentru fermierul din Italia, care cuprinde salarii de nivel european, adică în jurul a o mie de euro. Adică, ori îl ţepuieşte pe fermier, ori, amândoi, ţepuisc Fiscul italian.
Italianul cultivă, în general, grâu, porumb, floarea-soarelui, soia. Dacă ţăranii din Drăguşeni văd greu subvenţia ce li se cuvine, italianul n-are nici o problemă să-şi încaseze aceste drepturi. Iar recolta o vinde tot românilor, că are preţ, în Italia fiind mai ieftină. Să mai adăugăm faptul că fermierii italieni care fac agricultură prin ţările europene, mai primesc o subvenţie şi din partea statului italian. Iar România este radiul lor. Numai în Botoşani mai avem italieni care fac agricultură la Gulioaia – Gorbăneşti, la Darabani etc.
Pe ţăranul român, autorităţile statului îl zdrobesc cu fel de fel de obligaţii de ordin fiscal sau aprobări care de care mai trăsnite. Pentru italieni legile aplicate ţăranilor români n-au aplicabilitate. Este o discriminare legislativă vădită şi are la bază şperţul.
Poate că cei de la ITM Botoşani vor avea curiozitatea să vadă şi ei cum lucrează italianul de la Drăguşeni. Dar să se grăbească. Deja tâmplăria clădirilor a fost pusă pe foc de către paznicii de noapte şi de iarnă, clădirile se ruinează cărămidă cu cărămidă iar şoproanele se prăbuşesc, mâncate de rugină. Italianul nu-i preocupat de clădiri, de utilaje de promovarea unei agriculturi moderne. Vorba primarului Cucu, el este preocupat cum să spele cât mai mulţi bani murdari scoşi din afacerile din ţara lui. (Adrian Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Furturi de miliarde de lei la cooperativele de credit
Dan Diaconescu plăteşte 100 milioane lei ora de scandal
Scandal în PSD pe seama listei la europarlamentari
scrisoare deschisă
Prilej de afacere pentru unele conduceri de şcoli
Daniela Vlădescu şi Daniel Buzdugan invitaţi la Botoşani
Au fost sensibilizaţi de copiii cu sindromul Down
Prefectul Sorescu a găsit soluţia WC-urilor din şcolile săteşti
Prefectul vrea să-i disciplineze pe constructori
Noi ajutoare pentru Tecuci
Prefectul vrea, dar cei de la Drumuri Naţionale se codesc
CJ refuză recepţia şcolilor reabilitate după inundaţiile din 2005
Se reiau demersurile pentru achiziţionarea pianului de concerte
Problema pensionarilor de pe fosta platformă industrială greu de rezolvat
Peste 30 de primării amendate de Garda de Mediu
Amenzi de peste 10 mii lei aplicate agenţilor economici
Începe sezonul virozelor
Batjocoriţi, asistenţii comunitari îşi iau lumea în cap
Sindicaliştii vor salariul minim de 700 lei
Centru de consiliere la Şcoala Specială
Parfum de femeie
Horoscop
Cumpără cu banii jos
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog