Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4393
De la 07 Ianuarie 2003
123138133
pnl

Un ministru german propune ca săracii să mănânce carnea de cal retrasă de pe piaţă

  • 24 February 2013, 23:00
Ministrul dezvoltarii din Germania a sugerat ca produsele in care s-a gasit carne de cal sa fie date persoanelor sarace, transmite BBC. Dirk Niebel a declarat a sustine propunerea facuta de un membru al partidului aflat la guvernare (Uniunea Crestin Democrata - CDU) afirmand: "Nu putem sa aruncam pur si simplu mancare buna".
"Chiar si in Germania, din pacate, sunt oameni pentru care este greu financiar, chiar si in cazul mancarii. Cred ca nu putem pur si simplu sa aruncam mancare buna aici in Germania", a spus el.
Opozitia a declarat ca este o idee "absurda" si o insulta la adresa oamenilor. Insa un prelat al Bisericii Evangheliste din Germania a sustinut propunerea. "Noi ca Biserica gasim mentalitatea 'aruncatului' din societate ingrijoratoare. Va trebui sa examinam cum si daca vom distribui produsele in chestiune," a spus el. "Insa sa arunci mancare care poate fi consumata fara riscuri este la fel de grav ca etichetare falsa si nu poate fi o solutie".
Intre timp, in Italia s-au descoperit pentru prima data de la izbucnirea scandalului european urme de DNA de cal, in 6 tone de carne de vita tocata si 2.400 de pachete de lasagna bolognese de la o companie din Italia. Produsele erau impachetate de firma italiana Primia, cu sediul in orasul San Giovanni in Persiceto, langa Bologna.
MInisterul a declarat ca Primia a folosit carnede la alta compania din Brescia, la randul sau aprovizionata de doua alte companii in aceeasi zona.
Autoritatile italiene declarasera initial ca nu s-au gasit urme de carne de cal in produsele de vita ale companiei Nestle (Elvetia).
Ministerul sanatatii a declarat ca 26 de tone de carne tocata de vita gatita si congelata vor fi returnate, iar compania Nestle a fost de acord cu aceasta decizie.
Luni, Nestle a anuntat ca retrage doua tipuri de produse congelate de paste cu carne de vita din supermarketuri din Italia si Spania, dupa ce au fost depistate urme de DNA cabalin. In acest caz, problema a fost legata de un furnizor din Germania, H J Schypke.
Un alt furnizor german, Dreistem, a fost considerat vinovat pentru retragerea conservelor de gulas vandute la Lidl in Germania si Scandinavia, in timp ce un al treilea, Vossko, a fost acuzat de firma Hiclona din Liechtenstein de contaminarea cu carne de cal a unor produse de paste cu carne de vita, retrase din Austria si Germania.
Vineri seara, ministerul pentru consum a anuntat ca a gasit urma de DNA de cal in 67 din 830 produse alimentare testate.
Ministrii de agricultura europeni vor discuta originea etichetarii si provenienta carnii la o intalnire ce va avea loc luni la Bruxelles .
Presedintele francez Francois Hollande a anuntat sambata ca reclama "o etichetare obligatorie" a tipurilor de carne continute de semipreparate, o reactie fata de scandalul european al carnii de cal, la inaugurarea, la Paris, a celei de a 50-a editii a Salonului Agriculturii, potrivit AFP, citat de Mediafax.
"Vreau ca, intr-un termen, sa existe o etichetare obligatorie a carnurilor continute de semipreparate", a declarat el, evocand "fraude" constatate in ultimele zile.
"Pana atunci, voi sustine, impreuna cu ministrul Agriculturii si ministii vizati, toate initaitivele ce vor aparea in vederea unor demersuri voluntare de etichetare", a continuat seful statului francez.
Este vorba, a subliniat el, despre a proceda astfel incat "consumatorul sa poata sa fie informat despre provenienta produselor pe care le consuma, in special carnea".
Pentru moment, industriasii sunt constransi de catre reglementarile europene sa mentioneze tipul de carne utilizat in preparatele lor, dar nu si originea. Carnea, vanduta transata, sau fructele si legumele sunt singurele produse a caror origine este obligatoriu sa fie specificata.
Franta nu poate, totusi, sa oblige industriasii sa moficie etichetele. Doar o evolutie a legislatiei europene va putea sa ii oblige.
Crescatori francezi si asociatii ale consumatorilor exercita presiuni pentru ca reglementare sa evolueze rapid in acest sens.
Ministrul Agriculturii Stephane Le Foll a promis recent ca va pleda aceasta cauza la Bruxelles, unde se va duce luni pentru a exercita presiuni asupra Comisiei Europene (CE) sa actioneze in acest sens. In opinia sa, CE "nu este deloc (implicata) in aceasta directie".
Actualmente Franta a obtinut un consens asupra acestui subiect cu Germania si Marea Britanie, dar continua sa existe unele rezistente din partea tarilor nordice. Francois Hollande a inaugurat a 50-a editie a Salonului Agriculturii, care marcheaza o jumatate de secol intr-o atmosfera tensionata de scandalul carnii de cal ce ameninta sa agraveze criza de incredere a consumatorilor.
Scandalul a condus la retrageri de produse peste tot in Europa. El i-a afectat mai ales pe industriasi si marii distribuitori. Insa ii afecteaza, prin ricoseu, si pe crescatori, care se tem ca publicul se poate departa si mai mult de produsele din carne, in contextul in care, in Franta, consumul de carne a scazut, deja, cu aproximativ 10% in zece ani.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Infidelitate prietenească
Gastronomie: Carbonară cu bacon afumat
Un proiect de OGU cu prevederi aberante generate de foamea banilor
viaţă grea pentru şoferi şi proprietarii de maşini
Ministerul Educaţiei va realiza un pachet de masuri pentru ca elevii buni să rămână în ţară
Cum explică o cunoscută ziaristă apatia forţei de muncă din Franţa
francezii au devenit leneşi din cauza învăţământului fără valoare
Crotalierea, tatuajul sau CIP-ul nu-s mai bune,, domnule Curoreanu?!
Ioan Rotundu
Reuniunea grupului Bilderberg va avea loc in 2013 in Chantilly (SUA)
Leul este supraevaluat. Va fi o nenorocire când va ajunge la o valoare mult mai slabă
Monica Macovei candidează la şefia PDL, cu moţiunea "Reformiştii"
Infractorul rămâne infractor, chiar dacă-i deputat
Ioan Rotundu
Im netot, cu veriga-n bot!
Ioan Rotundu
Botoşani: Încă un autoturism incendiat în stil mafiot
Noua preşedintă a TSD Botoşani este adepta propunerilor
Botoşăneni accidentaţi lângă Bistriţa Năsăud
Pierdut printre 31 de aleşi, Ţurcanu se crede buricul PNL
Botoşani: Gura păcătosului Portariuc adevăr a rostit
Tânărul licean a fost arestat preventiv
el a înjunghiat un taximetrist
Dan Şlincu, aproape director la Protecţia Copilului
Cadrele medicale vor schimbarea radicală a salarizării în spitale
Stelian Aivăncesei se întoarce victorios la a Spitalul Judeţean
Limba română, sărbătorită la Şcoala din Albeşti
Cum îşi scoate Nova Apaserv angajaţii din birouri
Muzeul judeţean de istorie Botoşani: Nobila povară II
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog