Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Umor
Gastronomie
Reportaje
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
34032
De la 07 Ianuarie 2003
112784383

Un nepot al lui Gigi Becali, Vasile Geambazi, renunta la despagubiri de milioane de euro de la Restituirea Proprietatilor

  • 5 December 2014, 23:00
Un nepot al omului de afaceri Gigi Becali, Vasile Geambazi, a notificat Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor ca el renunta la drepturile pe care le solicitase intr-un dosar de despagubire, privind un teren din Voluntari, a informat, vineri, ANRP, intr-un comunicat. Geambazi renunta benevol la despagubiri de 2-3 milioane de euro, au declarat, pentru HotNews, surse din ANRP.
Potrivit comunicatului ANRP, Vasile Geambazi dobandise dreptul de proprietate asupra unui teren de 14,7 ha din orasul ilfovean Voluntari, in urma unui contract de cesiune. Mostenitorii de drept ai pamantului, care au revendicat initial suprafata respectiva, si-au vantut drepturile in anul 2003.
In baza drepturilor litigioase pe care le-a obtinut, Geambazi cerea de la ANRP 205.352.000 de lei, adica circa 45 de milioane de euro, despagubiri pentru terenul de 14,7 ha din Voluntari. Aceasta suma a rezultat din evaluarea celor 14,7 ha de pamant, efectuata de un evaluator privat, S.C. Romcontrol S.A. , in anul 2011.
Potrivit vechii legislatii din domeniul restituirii proprietatilor nationalizate de comunisti, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor (C.C.S.D.), din cadrul ANRP, urma sa stabileasca despagubirile pe care statul roman urma sa i le acorde lui Geambazi pentru teren.
In anul 2012, Vasile Geambazi a dat in judecata C.C.S.D., solicitand sa i se emita titlul de despagubire.
Intre timp, insa, in anul 2013, Guvernul Ponta a adoptat o noua lege a restituirii proprietatilor, prin angajarea raspunderii in fata Parlamentului.
In baza noii legi, in 6 noiembrie 2014, Curtea de Apel Bucuresti a obligat Comisia Nationala pentru Compensarea Imobilelor (succesoarea CCSD) sa emita titlul de despagubire in conditiile Legii nr. 165/2013.
Numai ca decizia instantei dispunea ca valoarea terenului sa fie stabilita nu potrivit evaluarii din anul 2011, ci prin aplicarea grilei notarilor publici, a precizat ANRP.
Astfel, lui Geambazi urma sa i se acorde nu 45 de milioane de euro, ci numai contravaloarea sumei platite fostului proprietar si 15% din diferenta pana la valoarea imobilului, conform comunicatului.
Practic, lui Geambazi urma sa i se acorde in jur de 2-3 milioane de euro, in transe, in perioada 2017-2024, in sistem de compensare in puncte (1 punct insemnand 1 leu), au precizat, pentru HotNews.ro, surse din ANRP.
Potrivit acestora, Geambazi a renuntat la aceasta despgubire, pentru ca nu dorea sa fie asociat cu cazul investigat de DNA al Alinei Bica, arestata preventiv intr-un dosar de coruptie.
Potrivit postului Antena 3, numele lui Vasile Geambazi ar aparea in dosarul instrumentat de Directia Nationala Anticoruptie, referitor la despagubirile acordate de ANRP in trecut, in care este investigata si Alina Bica, fost procuror-sef al Directiei de Investigarea Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT). Bica a fost membra a CCSD, in perioada in care comisia a acordat despagubiri de zeci de milioane de euro unor oameni de afaceri, printre care si Gheorghe Stelian, zis "Stelu".
Revenind la Vasile Geambazi, el are, insa, de luat 60 de milioane de euro de la stat, dintr-un alt dosar de despagubire, mai vechi.
ANRP reaminteste ca Vasile Geambazi a fost titularul unui alt dosar de despagubire inregistrat la A.N.R.P., aferent unui teren de 21,7 ha, situat, de asemenea, in orasul Voluntari, pentru care acesta a dobandit dreptul la proprietate printr-un contract de cesiune incheiat in anul 2009.
In legatura cu acest dosar, in anul 2012, instanta a hotarat ca statul roman, prin Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, sa emita titlu de despagubire potrivit raportului de evaluare intocmit de S.C. Business Evaluator, respectiv 297.630.000 lei, a precizat Autoritatea.
In acest prim dosar, Comisia Nationala pentru Compensarea Imobilelor a emis, in data de 27.06.2013 un titlu de despagubire, iar Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a emis, in data de 20.06.2014, un titlu de plata pentru prima din cele cinci transe aferente titlului de despagubire, potrivit comunicatului.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Moş Nicolae a venit la Căminul de bătrâni de la Leorda
Sebastian Ghita a petrecut cu 800 de tineri PSD-isti intr-un club bucurestean
si le-a vorbit despre o noua structura politica, fara Iliescu si Vanghelie
Ponta se gandeste sa nu mai candideze la sefia PSD
Sa nu fiu capitanul unei echipe care pierde
Expoziţie: ,,Expoziţie: ,,TANDEM”. Lucrările, grafică pe calculatorTANDEM”. Lucrările, grafică pe calculator
Cum functioneaza confiscarea de la terti? Procedura noua a fost aplicata in dosarul ICA-Dan Voiculescu
Dosarul Alinei Bica Motivarea arestarii preventive a fostei sefe ANRP Crinuta Dumitrean
Gheorghe Stelian sustine ca i-a dat lui Dorin Cocos 10 milioane de euro pentru a primi despagubiri de la ANRP
11 persoane retinute in dosarul de evaziune fiscala de la MediaPro
Cine sunt persoanele retinute
Anunţ URBAN SERV
Locuinţă incendiată de un coş de fum necurăţat de funingine
Incendiu la şcoala din Răchiţi
Jandarmii cu ochii pe comercianţii de petarde
Fostul premier britanic Tony Blair, in vizita la Guvern pentru o discutie cu Victor Ponta
Bulgaria si Romania sunt bine pregatite sa adere la Schengen
Atena: Scriitorul grec Menis Koumandareas a fost asasinat
Bancul zilei: Constatarea şoferului
Piftie de porc
Lumea lu' Rotundu: De Ziua Naţională
Presa-m gura lu' Rotundu - Emisiunea din 5.12.2014
Botoşani: Vicele Andrei, imaturitatea politică şi plângerea penală
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă