Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
15140
De la 07 Ianuarie 2003
80795560

Un pamfletar german știa despre capcana întinsă ex-vicecancelarului austriac Strache

  • , înainte ca informația să apară în presă
  • 19 May 2019, 22:26
Jan Böhmermann este un pamfletar TV german ale cărui satire au provocat numeroase controverse, chiar și la cel mai înalt nivel. După ce a fost proces cu Erdogan, pe care l-a făcut praf cu o satiră porcoasă, și la un pas de proces cu Merkel, căreia nu i-a plăcut o poezie, Böhmermann este acum din nou în atenția publică. Și anume legat de marele scandal din Austria, în urma căruia vice-premierul a demisionat și guvernul se confruntă cu ample proteste de stradă. Böhmermann transmisese la TV-ul austriac, încă din luna aprilie, detalii despre vizita lui Strache la Ibiza. Joi, 16 mai, cu o zi înainte ca video-urile să apară public, el anunțase: „Poate că mâine arde Austria” .
La premiile Romy pentru TV și cinema, din 11 aprilie, Jan Böhmermann a descris destul de precis conținutul videoclipurilor care i-au adus vice-cancelarului Heinz-Christian Strache demisia. Iată despre ce este vorba, după cum au apărut informații în presa de limbă germană.
Big Brother la Ibiza
Alături de Philipp Käßbohrer, Jan Böhmermann a fost câștigătorul premiului la categoria „cea mai bună idee de program”. Iar această sună în felul următor: „Lasă-te supravegheat! PRISM e un show de dans!”. Aluzia la programul secret de supraveghere a comunicațiilor mondiale, Prism, desfășurat de autoritățile SUA începând cu anul 2005, e evidentă.
Böhmermann nu a putut participa în carne și oase la decernarea premiului, trimițând în schimb un mesaj video, în care mulțumea și își argumenta satiric absența, prin faptul că ar atârna „destul de afumat și plin de Red-Bull cu niște prieteni de afaceri de la FPÖ, într-o vilă a unui oligarh din Ibiza” negociind asupra preluării ziarului Krone, după cum precizează Bild.de.
Acesta este scenariul și decorul în care s-a desfășurat întâlnirea dintre vicepremierul austriac și o așa-zisă miliardară rusă, foarte atractivă, despre care Strache spunea însoțitorului său și fost coleg de partid, Johann Gudenus, că „e bună!”. Deși părea atras de tânăra femeie, Strache bănuiește că nu e în regulă ceva și îi șoptește lui Gudenus: „Capcană, capcană, s-a țesut o capcană”. Acesta însă i-ar fi răspuns: „Asta nu-i o capcană”.
Ulterior, Strache a descris întâlnirea cu discuții despre donații electorale și negocieri de afaceri ca fiind un „comportament tipic macho-ist, influențat de alcool”. El ar fi vrut să-și impresioneze gazda, a cărei identitate nu este nici până acum cunoscută.
Întâlnirea a avut loc în iulie 2017, cu trei luni înainte de alegerile legislative din Austria. Acest lucru l-au verificat redacțiile ziarelor germane Spiegel și Süddeutsche Zeitung, la care au ajuns înregistrările video și factura pentru cazarea la vilă între 22-25 iulie, în valoare de 2.936 euro. Cele două publicații au făcut publice înregistrările vineri, 17 mai.
Strache era în vara lui 2017 candidatul Partidului Libertății Austriac (FPÖ), un partid populist de dreapta și se pare că încerca să obțină donații pentru campania electorală, în schimbul unor contracte de stat. În plus, campania urma să fie influențată în direcția FPÖ și mediatic, prin preluarea celui mai vândut bulevardier austriac, Krone.
Ce rol a avut comediantul?
Kleinezeitung.at, dar și multe alte publicații elvețiene și germane se întreabă:„A avut Böhmermann degetele în joc?” Speculația e întărită de faptul că joi, înainte ca înregistrările discuțiilor lui Strache de la Ibiza să fie făcute publice vineri seara, de publicațiile germane Spiegel și Sueddeutsche Zeitung, Böhermann a declarat în emisiunea sa, "Neo Magazine Royal": „Poate că mâine arde Austria. Să ne lăsăm surprinși”.
Sueddeutsche Zeitung (SZ) precizează chiar că, în momentul mesajului televizat al lui Böhmermann de la premiile Romy, „existența video-ului [n.r. privitor la Strache] era, se pare, cunoscută unor persoane care nu au aflat acest lucru de la SZ. Acestui cerc de persoane îi aparține, după informațiile SZ, și Jan Böhmermann”.
Iar exact acest lucru a fost confirmat sâmbătă de managerul lui Böhmermann, Peter Burtz: umoristul ar fi știut despre videoclip, de acum câteva săptămâni. Burtz a negat însă că înregistrările care au dus la demisia vice-premierului Strache și la ample manifestări de stradă în Austria ar fost oferite lui Böhmermann. Iar din moment ce nu i-au fost oferite, el nici nu le-a respins, după cum circulau zvonurile. Managerul a adăugat că nu știe de unde Böhmermann cunoștea acesta înregistrări.
Zvonurile nu erau chiar simple zvonuri, deoarece jurnalista germană de la Süddeutsche, Leila Al-Serori, afirmase că și lui Böhmermann i-ar fi fost oferite înregistrările video de la Ibiza. El însă ar fi decis să nu le folosească mai departe. Süddeutsche și Spiegel aflaseră despre videoclip deja în urmă cu câteva luni, a adăugat Al-Serori, la radioul austriac Zeit im Bild. Cu toate acestea, materialul ar fi fost predat acestor publicații doar cu aproximativ o săptămână înainte de publicare, „pe stick-uri USB, într-un hotel abandonat”.
Jan Böhmermann este, printre alte satire care au declansat controverse, autorul „Criticii de ocară” (Schmähkritik) la adresa lui Recep Tayyip Erdogan, difuzata de ZDF si ajunsa virală pe net, despre care am relatat în detaliu pe Hotnews. Cu această vulgaritate în versuri, el a ajuns star și a creat o întreagă dezbatere despre libertatea de exprimare și dreptul la demnitate personală, valabil, potrivit Constituției, chiar și în cazul unui despot.
Pamfletarul a fost cercetat în 2016 de către procuratura germană, la cererea lui Erdogan, cu girul cancelarului Merkel, pe care acest gest a cam costat-o din popularitate. În 16 aprilie 2019, propria plângere a lui Böhmermann împotriva criticii, dealtfel destul de rezervate, a Angelei Merkel a fost respinsă de instanța civilă de judecată din Berlin, pe motiv că nu există indicii că această critică s-ar putea repeta în viitor.
Agenbtia HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Emisiunea Presa-n gura lu' Rotundu cenzurată din nou
Botoşăneni revoltaţi la secţia de votare din Valeggio Sul Mincio – Italia
Ioan Rotundu
Doina Federovici ne ameninţă că va prezenta investiţiile PSD
Ioan Rotundu
Delegație de la Primăria Municipiului Botoșani,
prezentă la Zilele Municipiului Bălți
Viorica Dăncilă a fost huiduită şi la Novaci, în judeţul Gorj
Printre protestatari se aflau membri USR PLUS
Horoscopul săptămânii 20.- 26.05.2019
Catrenul săptămânii
Bancul săptămânii: Concediere motivată
Lumea lu' Rotundu: De la Botoşani la Verona - Invierea I
Sarbatoarea portului popular Romanesc 2016 Legnago
Stai acasă?
De la Botosani la Verona Invierea II
Dinamica economiei: Lecţia de economie
Cu tupeu, s-au afişat public şi sabotorii proiectului
Ioan Rotundu
Un nou val de dezvăluiri despre corupţia din poliţia şi justiţia botoşănene
Ioan Rotundu
Cum a fost albit de calitatea de făptuitor comisarul şef Aioanei
Ioan Rotundu
Maica Precista din DNA Suceava, ocrotitoarea comisarului şef Aioanei
Ioan Rotundu
Ipocrizia „şobolanului roşu”
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă