Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Aniversări
Religie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7150
De la 07 Ianuarie 2003
122867217

Un posibil Parteneriat strategic european

  • o noua abordare moderna a relaţiilor Bucuresti-Chisinau
  • 21 September 2009, 23:00
Analistul Vlad Lupan, saluta abolirea regimului de vize impus de guvernul comunist de la Chisinau, cetatenilor romani, considerand că abolirea regimului de vize cu România era extrem de importantă în primul rând pentru Chisinau, deschizand perspectivele unui parteneriat strategic european, transmite Romanian Global News.
"În momentul în care partenerul comercial numărul unu al Chişinăului este România, relaţiile economice erau de o importanţă deosebită. Introducerea de vize de către guvernul comunist a subminat interesele Republicii Moldova în sensul în care a diminuat fluxul relaţiilor economice, a redus din posibilităţile economice ale Chişinăului într-o perioadă de criză, ceea ce a avut un efect negativ pentru aprofundarea crizei şi a subminat economia Republicii Moldova. Pe de altă parte, în situaţia în care ar exista două guverne care să se înţeleagă, România în mod natural al deveni un avocat foarte puternic în UE al Republicii Moldova", spune Vlad Lupan, citat de NewsIn. Lupan are o viziune pragmatica si moderna si in ceea ce priveste documentele care ar trebui sa statueze relatia Bucuresti-Chisinau, analistul iesind din abordarea ingusta a unor diplomati sau fosti diplomati de la Bucuresti si Chisinau, care o dau inainte cu semnarea Tratatului de frontiera si a Tratatului de baza, netinand cont ca acestea ar putea bloca, din ratiuni istorice, relatia dintre cele doua state romanesti.
Privind din perspectiva europeana Lupan declara ca : "Eliminarea acestei ilegalităţi este de natură să reîmprospăteze şi să reclădească relaţiile nu doar cu România, dar şi cu UE, inclusiv în sensul vizelor".Următorul pas în relaţiile dintre Chişinău şi Bucureşti ar trebui să fie semnarea unui Parteneriat strategic european, spune analistul.
La nivel tehnic, ar fi necesară desemnarea urgentă a ambasadorilor în cele două capitale."Eliminarea regimului de vize cu România este un prim gest din partea noii guvernări de a întrepta ţara spre un curs de dezvoltare normală şi o relaţie firească cu vecinii, normalizare care nu trebuie să se oprească la România, ci să se extindă şi asupra Ucrainei, pentru că relaţiile şi cu acest vecin au fost puternic compromise de guvernarea comunistă", conchide Vlad Lupan.
Potrivit lui, ridicarea vizelor ar descuia anumite uşi atât la Bucureşti cât şi la Bruxelles, prin care Chişinăul ar putea primi asistenţă de ordin tehnic, expertiză, inclusiv în domeniul legislaţiei şi aqui-ului comunitar, deja traduse în limba română.Expertul constată şi el că decizia guvernului comunist de a introduce regim de vize cu România a fost una ilegală, pentru că încalcă acordul privind facilitarea vizelor şi readmisia, semnat de Chişinău cu UE.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bombă descoperită în curtea unei familii din Santa Mare
Biserică salvată de pompieri de la foc
Românul şi proiectele
Furaje incendiate de copii
Pădure incendiată din neglijenţă
12 hectare de mirişte incendiate fumători minori
Salvat în ultima clipă de pompieri
Goebbels şi Voronin, nazismul şi comunismul
"Identitatea românilor din Basarabia şi Transnistria între trecut si viitor"
Otlaca-Pusta, de la disperare la dezvoltare
Cum vor arăta alegerile prezidenţiale fără judecători ?
Va fi o frauda generalizată
Circulaţia căruţelor pe drumurile publice rămâne o mare o problemă
Cu soacra la munte
Horoscop
Trenuleţul lui Băsescu
Coşmarul lui Ţâbu
Din cioban la stână, demnitar local la primărie
Aproape 300 de persoane şi-au cerut salariile în stradă
Focuri de armă şi urmărire ca în filme la Ştefăneşti
Ziua contabilului la Botoşani
Biciclist omorât de băutură
Liberalii maziliţi vor dreptate
Ioan Rotundu
Catedre neocupate pentru că nu sunt atractive
Medicii nu se simt atraşi de funcţia de director medical la CAS
Este lege, dar nu sunt bani!
Directori de spitale au temeri, Huţuleac îi linişteşte
Şef politic cu doar... 4 clase
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog