Am intrat prin astfel de restaurante şi am servit un astfel de prânz, numai că de fiecare dată am cam luat plasă. La un restaurant cu pretenţie de a-i fi respectată tradiţia în domeniu m-am pricopsit cu un borş din carne de pasăre ce avea un gust leşios. Felul doi a constat în două chiftele cu gust de cauciuc ars şi piure de cartofi. Numai că piureul a fost făcut din cartofi aduşi de la mama dracului, că n-avea niciun gust cunoscut cartofilor de pe la noi.
Apoi, am fost taxat separat cu smântâna, pâinea, ardeiul iute, murătura şi apa plată că de la preţul de 9,99 lei am ajuns la 16 lei.
Săptămâna trecută aveam treabă de pa un service auto de pe Calea Naţională la ieşirea spre Iaşi. Fiind ora prânzului, un personaj cam glumeţ la vorbă, ce aştepta să i se repare autoturismul, a venit cu ideea să mergem să mâncăm la cantina Conrec. M-a lămurit el că aici se mănâncă excelent iar mâncarea este gustoasă.
Într-adevăr, am servit o supă de pasăre, dar care avea gustul supei de la ţară, carnea fiind de pasăre de curte sau de fermă de pe la noi iar legumele de grădină. Felul doi ni s-a servit o mâncărică de fasole cu piept de porc. Ori am fost eu norocos, ori aşa era toată carnea din fasole, dar la mine s-a nimerit o bucată de piept cu os moale, cranţ cum se mai spune popular..
Şi murătura a fost una de putină, cu gust de mărar şi frunze de ţelină, castraveţii fiind potrivit de săraţi şi crocanţi, semn că au fost opăriţi înainte de a fi puşi la murat.
Una peste alta, am plătit exact 12 lei, acesta fiind şi preţul anunţat al meniului casei. Că la cantina Conrec se mănâncă bine iar mâncarea este gustoasă am fost convins şi de numărul mare al clienţilor. Nu erau muncitorii de la firmă ci angajaţi de pe la unităţile din preajmă, de la Incubatorul de afaceri şi persoane venite din oraş special să ia prânzul aici.
Aşadar, fără pretenţia de a fi un restaurant cu marcă respectabilă, fără a pune în calea trecătorului pe trotuar un panou-reclamă şi fără a anunţa un preţ cu două zecimale, la cantina Conrec am mâncat ca la mama acasă. Nu ştiu ce bucătari or fi având, dar bravo lor, sunt de meserie. Se spune că mâncarea iese gustoasă când bucătarii pun multă dragoste în prepararea ei. La Conrec această regulă funcţionează din plin.
Lucullus