Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25258
De la 07 Ianuarie 2003
122910907

Un senator vrea să cumpere tăcerea jurnaliştilor dându-le pensie specială

  • 16 April 2015, 23:00
Senatorul UNPR Haralambie Vochitoiu a anuntat joi ca a depus la Senat un proiect de lege care vizeaza completarea Legii nr. 8/2006, astfel incat si reprezentantii mass-media sa beneficieze de o indemnizatie de 50% din pensia care li se cuvine in baza asigurarii in sistemul public de pensii. Propunerea legislativa a fost depusa in aceeasi zi - 15 aprilie - in care a fost depus, la Camera Deputatilor insa, proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor. Vochitoiu a declarat insa pentru HotNews.ro ca este vorba doar de o "intamplare nefericita", intrucat la acest proiect s-a muncit cateva luni si nu a fost vorba de o "contrapartida" la acel proiect controversat.
Proiectul vizeaza completarea articolului 1 din Legea nr. 8/2006 privind instituirea indemnizatiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica si propune introducerea unui nou alineat in articolul 1 care sa stipuleze:
"In intelesul legii, prin uniuni de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica se intelege persoanele juridice romane de drept privat, fara scop patrimonial, din domenii precum cel al creatiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice si al artelor plastice, care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publica".
Exista insa anumite conditii pentru ca jurnalistii sa beneficieze de indemnizatie - sa aiba o vechime in practicarea meseriei de jurnalist de cel putin 15 ani si sa fie membru al unei asociatii de presa recunoscuta legal timp de cinci ani.
;b:Ce spune senatorul UNPR despre proiect:;-b:
"Recunosc ca nu este o idee originala. Uniunea ziaristilor profesionisti din Romania de vreo 6 ani de zile au depus memorii si eforturi sa va introduca si pe dvs jurnalistii in aceasta lege, pentru ca si jurnalistii fac un act de creatie si nu ar fi trebuit sa fie omisi. Aceasta lege produce efecte de aproape 10 ani in Romania.
De ce chiar acum, odata cu pensiile parlamentare? Nu are nicio legatura. Nu, eu mi-am facut treaba, sunt initiatorul acestui proiect de lege pentru jurnalisti, altii sunt initiatorii proiectului de lege pentru pensiiile parlamentarilor. Intamplarea nefericita constat acum a facut sa coincida momentele.
Noi am muncit cateva luni sa fundamentam, sa argumentam acest proiect, ca dovada astazi secretarul general al Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania, domnul Benone Neagoe a fost alaturi de mine la conferinta de presa, sa confirme si dumnealui acest lucru, ca nu a fost o chestiune de o zi si nu a fost in contrapartida cu acea lege, nu are nicio legatura"
Eu cred ca si ziaristii, si parlamentarii, si tamplarii si pompierii au nevoie de pensii. Nici ziaristii nu reusesc sa contribuie la sistemul de pensii treizeci de ani pentru ca lucreaza pe contract de drepturi de autor, uneori sunt perioade lungi in care nu reusesc sa contribuie, asa aici ar fi doar 15 ani contributii la sistemul public pe presa si cinci ani sa fie membru intr-o asociatie de genul acesta, nu doar in uniunea ziaristilor din romania, orice organizatie de utilitate publica recunoscuta de lege", a declarat Vochitoiu pentru HotNews.ro.
Proiectul urmeaza sa intre in doua trei saptamani in parcursul legislativ. "Mai intai se va duce Consiliul legislativ care nu vad de ce nu ar da aviz favorabil, pentru ca noi completam o lege. Lucrurile trebuie sa mearga pe repede inainte", a explicat in continuare senatorul.
Anuntul privind aceasta propunere legislativa a fost facut joi in cadrul unei conferinte de presa la care a luat parte si secretarul general al Uniunii Jurnalistilor Profesionisti din Romania, Benone Neagoe, care a explicat la randul sau ca respectiva indemnizatie de 50% din pensia cuvenita poate fi aplicata creatorilor care au o vechime in presa de cel putin 15 ani, o vechime de cinci ani intr-o asociatie, dar si plata taxelor la zi.
Potrivit expunerii de motive care insoteste proiectul de lege, Uniunea Ziaristilor din Romania s-a adresat Academiei Romane intrucat din lege a fost omisa "creatia jurnalistica", iar raspunsul primit de la Secretarul General al Academiei Romane a fost urmatorul: "Sectia de Filologie si Literatura si Sectia de Arte, Arhitectura si Audiovizual, unde presedinti sunt academicienii Eugen Simion si Razvan Teodorescu, au opinat ca actul jurnalistic, publicistic din presa scrisa si cea audiovizuala constituie un act de creatie a jurnalistului, cand produsul jurnalistic este de calitate si respecta Codul deontologic al profesiei de jurnalist.
Calitatea actului de creatie jurnalistica (...) poate fi stabilita numai de Uniunea de profil a breslei, adica Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania, pe baza criteriilor de ordin estetic si deontologic".
;b:Pentru acest proiect au semnat:;-b:
Agrigoroaei Ionel - senator PSD; Bujor Dumitru-Marcel - senator UNPR; Bumbu Octavian-Liviu - senator UNPR; Butnaru Florinel - senator PSD; Chelaru Ioan - senator PSD; Chiriac Viorel - senator PSD; Coca Laurenţiu-Florian - senator PSD; Constantinescu Florin - senator PSD; Cordoş Alexandru - senator PSD; Coste Marius - senator PSD; Dumitrescu Florinel - senator PSD; Duruţ Aurel - senator PSD; Federovici Doina-Elena - senator PSD; Fifor Mihai-Viorel - senator PSD; Firea Gabriela - senator PSD; Jipa Florina-Ruxandra - senator UNPR; Lazăr Sorin-Constantin - senator PSD; Marin Nicolae - senator PSD; Mihai Alfred-Laurenţiu-Antonio - senator PC; Mohanu Nicolae - senator PSD; Oprea Gabriel - senator UNPR; Păunescu Teiu - senator UNPR; Pop Gheorghe - senator PSD; Popa Constantin - senator UNPR; Rogojan Mihai-Ciprian - senator UNPR; Savu Daniel - senator PSD; Silistru Doina - senator PSD; Suciu Matei - senator PSD; Toma Ion - senator UNPR; Vasiliev Marian - senator UNPR; Vochiţoiu Haralambie - senator UNPR; Bogdănici Camelia-Margareta - deputat UNPR; Bucur Constantin-Alin - deputat UNPR; Caloianu Mario-Ernest - deputat UNPR; Chebac Eugen - deputat UNPR; Mihăilă Ioan - deputat UNPR; Nicolicea Eugen - deputat UNPR; Niculae Aurel - deputat UNPR; Răducanu Ion - deputat UNPR; Sefer Cristian-George - deputat UNPR
;b:Agentia de striri HotNews;-b:

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Botoşani: Schelele de la Sf. Gheorghe, dovada istorică a incompetenţei
Bancul zilei: Olteanul în bazarul turcesc
Reţeta zilei: Gulaş de porc
Horoscopul zilei
Să nu fie de joi până mai apoi!
Seful Fiscului explica de ce nu a participat la audierile din Senat
Acele cazuri mediatizate, cum ca s-ar fi "inchis" afaceri pentru 2-3 lei gasiti in plus in casa, sunt pure inventii
Averea celor mai bogati 200 de rusi a scazut cu 73 miliarde dolari
Vladimir Potanin devine cel mai bogat om din Rusia
Cristian Preda: Europarlamentarii PSD strang semnaturi sa inlocuiasca Realitatea TV cu Antena 3 la Parlamentul European
Alina Gorghiu: Vom depune motiune de cenzura in aceasta sesiune
nu am garantia ca va duce la picarea guvernului
Cine este Laura Stefan, castigatoarea premiului "Femeia curajoasa" decernat de Ambasada SUA?
8 parlamentari botoşăneni vor pensii nesimţite
Ioan Rotundu
Scrisoare deschisă adresată cetăţenilor comunei Văculeşti
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog