Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
10343
De la 07 Ianuarie 2003
68956654

Un sfârşit de carieră nemeritat

  • Ioan Rotundu
  • 18 October 2015, 23:00
Cariera profesională şi politică a lui Sorin Oprescu s-a sfârşit odată cu arestarea sa. Un sfârşit nemneritat, nedemn şi extrem de umilitor pentru o personalitate de dimensiunea lui Oprescu.
Fără îndoială că profesorul Oprescu este o victimă a politicii purtată de PSD. Liderii acestui partid n-au avut niciodată scrupule în a sacrifica cariera unor personalităţi de prim rang numai să-şi atingă ei scopul de a pune mâna pe un segment de putere care să le aducă beneficii politice şi personale.
Oprescu nu este un oarecare. El a atins cea mai înaltă culme profesională în specialitatea sa medicală, a ajuns profesor universitar prestigios, meritele sale ştiinţifice au fost recunoscute în ţară şi străinătate, cu mâinile, bisturiul şi mai ales ştiinţa sa a salvat multe vieţi omeneşti. Acum aceleaşi mâni au fost încătuşate, omul umilit public, prestigiul profesorului universitar terfelit iar toată ştiinţa sa şi vieţile salvate n-au contat în faţa legii. Dictonul „Dura lex, sed lex” nu l-a iertat pe marele profesor pentru că legea este concepută să sancţioneze abateri de la normele de conduită socială fără a ţine cont de meritele personale ale celui căzut în greşeală.
Văzându-l pe Oprescu încătuşat m-am întrebat, a câta oară, dacă este normal, firesc ca societatea să-i pedepsească în acest fel pe cei care i-au adus glorie în domeniul în care au făcut performanţă.
Judecând după dictonul invocat, în faţa legii suntem cu toţii egali şi răspundem la fel dacă nu o respectăm. Şi, totuşi, este corect, moral, etic ca personalităţi de anvergura profesorului Oprescu să fie plimbate în faţa lumii cu cătuşe, să fie umilite în arest de către nişte poliţişti cu educaţie socială redusă, să fie ţinta răzbunării profesionale a unor medici poliţişti mediocri numai pentru că li s-a creat ocazia să-şi arate şi ei puterea incompetenţei?
Am să trec dincolo de dictonul neiertător şi am să invoc valorile morale şi sociale care sunt un indicator al gradului de civilizaţie pentru un popor. Prea am devenit tributari democraţiei americane, prea o luăm ca exemplu, fără a ţine cont că această democraţie a izvorât dintr-o societate dominată de violenţe, dintr-o societate fără istorie şi care este produsul unei naţiuni ce are la bază un conglomerat etnic.
Istoria civilizaţiei europene ne arată că în decursul evoluţiei noastre de la cetăţile-stat la imperii şi regate iar apoi la teritorii statale conducătorii oricât de cruzi sau educaţi erau, când venea vorba de sancţionat un reprezentant de vârf al societăţii, militar sau civil, o făceau respectându-i demnitatea sau dacă adusese servicii importante imperiului sau regatului era iertat şi expulzat din societate dar nu era umilit, nu era supus oprobiului public.
Cine dovedea mai multă civilizaţie şi educaţie culturală, cei din trecutul istoric sau noi, cei de astăzi, cu metodele noastre de pedepsire în numele unei false egalităţi în faţa legii? Eroii care au adus glorie neamului şi care au căzut într-o greşeală atras ca victimă de alţii sau într-un moment de slăbiciune personală nu cred că pot fi judecaţi la fel ca pe criminali de rând sau cu borfaşii care a furat rufele de pe sârma vecinului.
Dacă mă întrebaţi cum ar fi corect de procedat n-am un răspuns să vi-l dau. Dar ca să manifestăm recunoştinţă şi toleranţă faţă de marile personalităţi care au adus prin munca lor glorie poporului român cred eu că este o trăsătură etică şi morală a unui popor civilizat. În acest sens, aşa cum am creat mecanisme legislative care să producă inegalităţi sociale şi să favorizeze anumite activităţi sau persoane, putem crea un set de norme juridice, de proceduri care să fie aplicabile în cazul când personalităţi ca profesorul Oprescu cad în păcat faţă de lege.
Avem în acest sens avem un exemplu de la statul Africa de Sud care l-au judecat şi condamnat pe eroul naţional paralimpicul Oscar Pistorius. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Deputatii le-au pus gand rau soferilor care au masina cu volan pe dreapta
Regulile pe care vor sa-i oblige sa le respecte
Dragnea stie ca are mandatul meu de prim-ministru pe masa, stiu ca il va folosi cum trebuie
Arest la domiciliu si control judiciar pentru jurnalistii de la "Atac de Buzau"
O rusoaica si-a injunghiat iubitul care i-a maltratat pisica
Când patima întunecă puterea înţelegerii
Ioan Rotundu
Vasile Cepoi: CNAS trebuie sa plateasca serviciile in functie de rezultat, nu de volum
pentru ca medicii de familie sa fie motivati sa descopere bolile in stadii incipiente
Victor Ponta: Saracia, inca mult prea extinsa in Romania; avem nevoie in continuare de politici ferme de stanga
Managerul unui oras american, demis dupa ce a spus ca infractionalitatea este scazuta in Rom\nia
pentru ca toata lumea este alba: "Persoanele de culoare sunt lenese, in Romania nu au negri"
Turcia va dobori avioanele care ii incalca spatiul aerian (Davutoglu)
Dmitri Medvedev: Scopul operatiunilor ruse in Siria este invingerea teroristilor, nu salvarea lui Al-Assad
Vlad Filat a fost plasat in arest preventiv
Decizia, luata cu 30 de minute inaintea expirarii ordonantei de retinere a fostului premier moldovean
Horoscopul zilei de 19.10.2015
Bancul zilei: Chiloţii buclucaşi
\Reţeta zilei: Gem de gutui in Multicooker
SUA: Un tanar a fost biciuit pana la moarte de propriii parinti
intrucat dorea sa paraseasca cultul religios din care facea parte
Botoşani: Cercetătorul ştiinţific Hrincă a ajuns vedetă internaţională
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă