Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
94278
De la 07 Ianuarie 2003
77844269
Una pe zi

„La Remache” intri calm şi ieşi furios

  • (Cârcotaşul)
  • 28 March 2007, 23:00
Ieri, cam pe la ora când stomacul îţi trimite semnale că-i timpul să-i acorzi atenţia cuvenită, mă aflam prin zona pieţei centrale. Însoţit de chirăitul maţelor, am grăbit pasul în căutarea unui loc potrivit nevoilor stomacale. În zona gaiţelor care te trag de mânecă să mănânci un mic devenit iască de cât timp stă pe marginea grătarului, în aşteptarea unui fraier care să-l cumpere, am accelerat pasul ca să nu cad pradă insistenţelor. O cunoştinţă, întâlnită la momentul potrivit, mi-a recomandat un restaurant aflat în spatele pieţei, denumit „La Remache”. Mi-a trebuit ceva timp să-l descopăr. Este amplasat în spatele pieţei, într-o zonă ascunsă, rar circulată, numai potrivită nevoilor celor ce stau prost cu băşica udului. Uşa fiind deschisă, am intrat şi m-am aşezat la o masă. Apoi am realizat că specificul casei este altul. Comanda se face la bar, un fel de vitrină frigorifică, ornată cu fel de fel de etichete reprezentând tot atâtea feluri de mâncare oferite. M-am oprit asupra unei ciorbe de perişoare şi a unei fripturi de vită la tavă cu piure de cartofi. O doamnă cam ofilită, îmbrăcată ţivileşte, m-a notat într-un caiet cu ciorba, dar mi-a respins felul doi, pe motiv că nu mai este.
- Atunci de ce nu retrageţi eticheta? Am întrebat-o.
- Mata ai venit să mănânci sau să-mi faci observaţii?!
Am înghiţit un nod, gratuit, că nu mi-a fost notat pe caiet şi m-am orientat spre un alt fel doi: un cotlet cu cartofi pai. Mi s-a notat pofta în acelaşi caiet, după care am fost expediat la masă, unde voi fi servit. M-am conformat indicaţiile oferite atât mde galant şi politicos de doamna ofilită. La puţin timp a apărut o fătucă, nu din soiul celor invocate de Cristoiu, ci una cu mutră provincială şi îmbrăcată într-o ţinută neagră, probabil uniforma casei. Mi-a vârât în faţă o tavă de plastic pe care erau aruncare două bucăţi de pâine, un castron cu ciorba şi un bol mic cu smântână, başca un ardei iute sfrijit. Am turnat smântâna şi m-am apucat de ostoit pretenţiile stomacului. Mi-a sărit în ochi culoarea perişoarelor, o carne curios de roşie. Cred că au pus ceva în carnea tocată, că şi gustul perişoarelor nu era unul obişnuit. După ciorbă a urmat o pauză semnificativă, apoi am primit o farfurie cu cotletul aşezat peste cartofii pai şi o salată de varză murată. Cotletul, tăiat subţire, a fost bine crâmpoţit cu ciocănelul şi transformat într-un fel de iască, după ce a fost pus pe un grătar de fontă sau tuci, pe aragaz. Cartofii, între a fi şi a nu fi prăjiţi, îmi fugăreau privire spre geam. Tocmai la timp să surprind un trecător care-şi scutura pompiţa pe zidul din faţă, semn al bucuriei că-şi scăpase vezica de povară.
Am luat un cartof şi un vârf de furculiţă din salata de vară. Varza, prin mirosul ei, mi-a amintim că a venit primăvara şi că i-a cam trecut sezonul. Gustul verzei m-a hotărât să plec.
M-am dus la bar, să achit consumaţia. În banii vechi, 125 mii lei. În banii noi n-a avut restul de cinci mii, aşa că am plătit 13 lei, jurând ca anul acesta, chiar dacă voi mai avea drum prin acea zonă a pieţei, să nu mai calcul pragul „La Remache”. Ieşit afară, am zis că o amintire fotografică nu-mi va strica. Aşa am putut citi şi brandul localului „La Remache – mâncăruri proaspete şi calde – ca la mama acasă”. Aşa da, am înţeles aluzia: adică ca acasă, la mama lui Remache! Nu vă urez poftă bună, că n-am la ce.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Români terorizaţi la Chişinău
Consilierul Mihai Ştefan cere schimbarea sistemului de iluminat
Taxatorii din tramvaie pot fi înlocuiţi de aparatele de autotaxare
Municipalitatea caută soluţii pentru extinderea parcului
Primarul Flutur vede cu ochi buni agitaţia cadrelor didactice
Vâzdoagă cere reorganizarea asociaţiilor de proprietari
Creştere semnificativă a abonamentelor la tramvai
Puncte de vedere împărţite asupra reabilitării termice a imobilelor
Bani pentru unităţile medico - sociale
Spitalul Judeţean este obligat să plătească o datorie… imposibilă de achitat
Agricultorii au început campania de primăvară cât se poate de prost
Dotările pentru UPU întârzie să apară
Profesorii de chimie întruniţi la Eco-Şcoala Cătămărăşti Deal
Directorul şcolii din Boscoteni aplică legea pumnului
femeie de serviciu bătută şi lăsată fără loc de muncă
Hoţ de mărunţişuri
Elev bătut la şcoală
Pastile înghiţite după o ceartă cu iubitul
Comentariu la comentarii (LXIV)
(Ioan Rotundu)
Românul şi bătutul în cap
Horoscop
Mâncarea ciobanului – greceasca
Scurte dar vioaie, că-s cu poliţişti
Lumea latină III
Du-te la ea în paradis!
Pe banii noştri, totdeauna se vor găsi băieţi deştepţi
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă