Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11951
De la 07 Ianuarie 2003
120867564

Ungaria modifică pentru a patra oară Constitutia

  • restrângând sensibil competentele Curtii Constituţionale
  • 11 March 2013, 23:00
Parlamentul ungar a adoptat luni o modificare controversata a Constitutiei, in ciuda rezervelor exprimate de Uniunea Europeana, Statele Unite, opozitia ungara si numeroase ONG-uri, scrie AFP.
Amendamentul, care limiteaza in special competentele Curtii Constitutionale, a fost adoptat cu 265 de voturi pentru, 11 impotriva si 33 de abtineri. Socialistii, cel mai mare partid de opozitie, au boicotat votul in timp ce micul partid verde LMP a cerut deputatilor Fidesz pana in ultimul moment sa voteze impotriva, dar in zadar. Parlamentul ungar, unde partidul conservator Fidesz aflat la putere detine o majoritate de doua treimi, a votat astfel al patrulea amendament la noua constitutie, intrata in vigoare in urma cu un an.
Amendamentul retrage Curtii Constitutionale o mare parte dintre puterile sale, impiedicand-o sa se pronunte pe fond si sa faca referinta la jurisprudenta dinainte de intrarea in vigoare a noii Constitutii, la 1 ianuarie 2012.
De asemenea, sunt introduse mai multe dispozitii anulate anterior de curte, precum o definitie considerata restrictiva a familiei sau posibilitatea de a expulza persoanele fara adapost din locurile publice.
Aproximativ 200 de persoane s-au adunat in fata Parlamentului in timpul votului pentru a-si exprima opozitia fata de modificarea Constitutiei. Cu putin timp inainte, Comisia Europeana a reamintit luni ca liderii ungari sunt datori sa respecte "obligatiile legale" asumate de Budapesta fata de Uniunea Europeana si in special sa protejeze statul de drept.
"Datoria noastra (a Comisiei Europene) este sa ne asiguram ca dreptul european este respectat de statele membre ale Uniunii Europene", a afirmat, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al Comisiei, Pia Ahrenkilde-Hansen. Ea a fost intrebata cum comenteaza situatia din Ungaria, in conditiile in care parlamentul de la Budapesta se pregateste sa voteze noi amendamente ale constitutiei, pe care mai multe ONG-uri le considera contrare libertatilor individuale.
Ea a precizat ca presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a discutat vineri cu premierul ungar, Viktor Orban, iar acesta din urma a oferit asigurari in ceea ce priveste angajamentele tarii sale de a respecta "dreptul si valorile UE".
Cu toate acestea, a avertizat ea, daca schimbarile constitutionale vor aduce atingere dreptului comunitar, "Comisia nu va ezita sa recurga la toate instrumentele juridice aflate la dispozitia sa" pentru a impune respectarea acestui drept. Printre instrumentele aflate la dispozitia sa figureaza in special "procedurile de infractiune" care pot aduce in stat in fata Curtii Europene de Justitie, a precizat purtatorul de cuvant.
La putin timp dupa ce a preluat puterea, in 2010, guvernului lui Viktor Orban a fost puternic criticat in strainatate pentru politica sa, care ar fi distrus echilibrul puterilor in cadrul statului.
Dupa numirea ministrului Economiei, Gyorgy Matolcsy, a reusit sa puna sub control si banca centrala ungara MNB, ultima institutie care isi pastrase independenta pana la finale mandatului presedintelui sau Andras Simor.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Gastronomie: Supă de pui cu găluşte
Bancul zilei: Obsesia soţiei
Penal la penal trage
Ioan Rotundu
Ruşine Ministerului Apărării, Preşedinţiei şi Guvernului
despre suferinţa şi moartea anonimă a unor militari
Antonescu desconsideră voinţa românilor privind modificarea Constituţiei
el nu acceptă să i se impună Parlament unicameral, pentru că aşa a înţeles electoratul la un moment dat
Judeţul arde şi Judele numără gropile din asfalt
Muşchii celor din CJ şi Nova Apaserv s-au fleşcăit brusc
Domnişoara Zelincă n-a mai fost promovată la Bucureşti
Şeful la Transportul Ruttier a primit funcţie eligibilă
Veniturile exceptate de la plata contribuţiei la sănătate
IŞJ bântuit de mania controalelor
Autobuzele liberalului Grigoraş „victime” ale primarului PSD
Treaba ţigănească s-a amânat
Cum au spulberat călăreţii fără cap visul european
Petru Bogatu
Ponta va da bani, poate mai tac din gură cei care au făcut datoriile
Botoşani: În Spitalul judeţean, moartea rânjeşte la pacienţi
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă