Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7751
De la 07 Ianuarie 2003
122579690

Ungureni - comuna unde apa ţâşneşte gratuit

  • (Ioan Rotundu)
  • 21 May 2007, 23:00
Ungureni - localitatea unde apa ţâşneşte gratuit Toată suflarea comunei Ungureni, cea mai mare comună din judeţ, trăieşte sub semnul spiritualităţii părintelui Gabriel Paşcovici. Instalat cu mulţi ani în urmă preot la parohia Epureni, părintele Paşcovici este considerat un duhovnic spiritual cu mult har divin. El este un neîntrecut reparator de suflete umane, cei care-i ascultă slujbele sau sfaturile spirituale recăpătându-şi încrederea în propriile forţe. Leacul părintelui constă în a te îndruma să crezi în Dumnezeu, să crezi în tine, să crezi în semenii tăi. Slujbele pe care le ţine, din proprie iniţiativă sau la cererea cuiva, le face cu multă dăruire. Vestea că preotul Paşcovici are darul de a însănătoşi sufletele s-a răspândit hăt departe. La biserica din Epureni pot fi văzute parcate maşini din mai toate judeţele ţării şi chiar din străinătate. Localnicii se mândresc că le-a dat Dumnezeu un asemenea preot. Când nu slujeşte pentru Domnul, părintele se ocupă de gospodărie. Are o fermă de porci, de care se îngrijeşte cu multă hărnicie, cucoana preoteasă fiindu-i alături. Cu ce mai face preotul Paşcovici am început noi dialogul cu primarul Ilie Ivanache, sâmbătă, când i-am călcat pragul primăriei pentru a afla cum merg treburile cu referendumul, dar şi ce noutăţi au apărut prin comună.
Ţâşnitori gratuite
O primă clarificare am dorit s-o avem legat de aducţiunea de apă curentă în comună. Încă din mandatul primarului Cristian Dutcă (foto/2000 – 2004) se obţinuse finanţarea unui program în valoare de un milion de euro. Apa a fost adusă de la Dângeni, comuna vecină, situată tot pe Jijia, în aval. O conductă construită încă în vremea comuniştilor, ce soarbe apa Prutului în zona Ştefăneşti, ajunge până la Dângeni. De aici s-au înţepat şi cei din Ungureni, trăgând conducta pe cursul Jijiei, în amonte, vreo 20 de km, cât este lungimea comunei. Apa este distribuită gratuit. Primăria are angajată o persoană care asigură buna funcţionare a sistemului. Din când în când apar apar şi necazuri. În zona Dângenilor conducta este ciuruită, se cere înlocuită, dar primarul de acolo n-are bani. Când la Dângeni se formează gheizere, la Ungureni presiunea apei din conducte scade. Dar primarul Ivanache a primit asigurări de la colegul dângenean că în acest an conducta va fi reparată. Cât priveşte plata apei de către consumatori, deocamdată nu se pune problema. Să se obişnuiască oamenii cu avantajul de a avea apă la chiuveta din casă. Mai târziu poate se va impune şi un preţ. Comunele care au fixat preţ la apă încă din prima zi de folosinţă a aducţiunii, acum stau cu reţeaua închisă. Când aud că-i vorba de bani, oamenii se duc înapoi la fântână.
Mâna omului gospodar
Primarul Ivanache recunoaşte că a făcut multe lucruri în comună. Unele le-a dus el la bun sfârşit, dar au fost începute de foştii Vasile Batâr (1996 – 2000) şi Cristian Dutcă. Drumul comunal, ce vine dinspre Iacobeni – Dângeni şi se duce spre Călugărenii Vechi şi Noi, a fost pietruit. Probleme mai sunt în zona Călugărenilor, unde, primăvara şi toamna se circulă mai greu. Poate va reuşi să prindă o finanţare şi va duce asfaltul către aceste localităţi, scăpându-i pe săteni de actualele suplicii în comunicaţie. Îndată va inaugura sediul nou al primăriei. Clădirea a fost cumpărată în vremea lui Dutcă, dar i-a fost dat lui Ivanache să-şi lege numele de inaugurarea ei. Data inaugurării a fost fixată pentru 20 iulie, adică de Sf Ilie, când comuna aşteaptă oaspeţi de seamă din Franţa.
Înfrăţirea cu francezii s-a înfiripat în perioada când primar a fost Batâr, dar s-a dezvoltat sub mandatul lui Dutcă. Au venit francezii din cinci localităţi. Le-au plăcut de localnici, chiar dacă se mirau de WC-ul din fundul curţii şi adusul apei cu găleata de la fântână. O dată pe an, pe tăpşanul de la Epureni, se desfăşoară festivalul de muzică populară intitulat „Cântec, joc şi voie bună pe pe valea Jijiei”. La unul din festivaluri au participat şi francezii, care au văzut în sârba noastră un fel de polcă de pe la ei. Le-a plăcut ritmul ameţitor al muzicii, le-au plăcut costumele populare. S-au obişnuit şi cu gastronomia noastră rurală. Borşul moldovenesc le-a devenit familiar şi cer să le fie servit ori de câte ori ajung la Ungureni. Pe şesul de la Epureni, în ritmul îndrăcit al muzicii populare, au simţit mirosul de mici la grătar. N-au rezistat tentaţiei şi au mâncat. S-au mirat de gustul inedit şi-au mai cerut. Însă, cel mai mult le-au plăcut sarmalele stropite din belşug cu smântâna proaspătă şi mămăliguţa aurie. Pe 20 iulie vor veni vreo 14 francezi. Deja primarul a stabilit gospodarii care vor fi gazde. Vârstnici şi elevi de şcoală îşi pun limba pe bigudiuri, fornăind pe nas cuvinte franţuzeşti. Ungurenii au intrat în Europa înaintea României.
Economia locală îi cam subţire
Îngrijorarea primarului vine de la subţirimea economiei locale. Baza o constituie comerţul. Magazine şi baruri. Un depozit de lemne pe şesul gării care, vara, suferă după clienţi. Agricultura se bazează pe suprafeţele fărâmiţate, puţine fiind asociaţiile agricole. Unul dintre cei care au avut curajul să înfiinţeze o asociaţie agricolă este şi socrul lui Paul Secrieru, director la Prefectura Botoşani. Se descurcă, dar îi cam dau târcoale datoriile. În ce priveşte vreun folos al satului, care şi-a dat fiica după Secrieru, deocamdată n-a fost să fie. Poate de acum înainte! Ar mai putea fi remarcată o moară şi o fermă de porci înfiinţată de olteanul Şerban, asimilat de localnici ca fiind de-al lor. Numai că şi afacerea lui Şerban scârţâie. Normele europene i-au cam închis porţile fermei. S-ar putea spune multe despre Ungureni, dar ne oprim asupra a ceea ce am crezut noi că poate creiona personalitatea locului. Vom reveni după 20 iulie, când vă vom informa cum s-au simţit francezii în comuna lor soră.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Orădenii joacă pe scena Teatrului „Mihai Emienscu”
Volinaş Costin joacă în „Salonul nr.6”
„Călătoria” o nouă ofertă inedită a Teatrului „Mihai Eminescu”
Programul Samtid ne-a făcut fruntaşi, iar mai nou codaşi
O nouă gafă
Ioan Rotundu
Reabilitarea şcolilor poate fi finalizată până în toamnă
Mimor acuzat că a fituit banii alocaţi spitalului judeţean
Conţac îşi dă singur dreptate în problemele Termicii
Conţac îi face iar zile negre prefectului
S-a mărit numărul bolnavilor de diabet
Cum puteţi trimite declaraţiile către CJAS prin mail
Directorii de şcoli sunt chemaţi din nou la instruire
„Diversitatea biologică şi schimbările climatice”
Construcţiile suferă de forţă de muncă
Paznic în probe, care a băut până a intrat în comă
Comentariu la comentarii (CI)
(Ioan Rotundu)
Magazin prădat hoţi
Hoţi care-şi riscă libertatea pentru valori insignifiante
"Maşina de spălat" a nevestei
Horoscop
Cugetări şi citate din Dostoevski
Istoria unei plăcinte
Vedeţi şi dvs. dacă aveţi nevoie de ceva!
Anunţ important
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog