Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Important
Caricaturi
Economic
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
9069
De la 07 Ianuarie 2003
78458610

Ungurii cer independenţa şi pentru ceangăii din estul ţării

  • 15 September 2008, 23:00
Mult-discutata tema despre originea ceangailor revine odata cu apropierea alegerilor si a straduintelor unor organizatii maghiare pentru a obtine autonomia teritoriala a regiunilor locuite de maghiari. Originea ceangailor a fost dezbatuta recent si de cotidianul covasnean „Haromszek”, care vrea sa inoculeze, cu orice pret, ideea opiniei publice ca ceangaii sunt de origine maghiara.
Potrivit articolului, intitulat „Dovada decisiva despre originea ceangailor”, acest lucru este demonstrat chiar de catre istoricii de la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iasi, care au realizat un studiu statistic si demografic privind populatiile din Moldova si din care, potrivit jurnalistului Szekeres Attila, „reiese clar” originea maghiara a ceangailor. Insa, in opinia istoricilor ieseni, care au realizat acel studiu, dovezile despre originea maghiara a ceangailor din Moldova, insirate in articol, sunt pure speculatii. Prof. univ. Silviu Vacaru, istoric in cadrul Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” din Iasi, ne-a declarat ca informatiile privind o presupusa demonstrare a originii maghiare a ceangailor nu sunt reale. Tema a fost indelung studiata si de directorul Centrului de Studii Europene Covasna – Harghita, Ioan Lacatusu, care este de parere ca „Ungaria are interesul sa depaseasca Muntii Carpati, iar asa-numitul pamant ceangaiesc este avanpostul mult-visatului Tinut Secuiesc autonom”. „Incet, lucrurile se asaza la locul lor, stiintele istoriei ajung si in Romania la locul pe care il merita, adica iese la iveala istoria poporului roman si a grupurilor etnice care traiesc pe teritoriul Romaniei.
Pana atunci insa, putem intalni semne bune”, apare in cotidianul „Haromszek”, in data de 30 august, sub titlul „Dovada decisiva despre originea ceangailor”, semnat de jurnalistul Szekeres Attila. In articolul sus-amintit, autorul afirma ca „opinia publica romaneasca poate afla, de acum, cine sunt de fapt ceangaii”. Szekeres sustine ca ceangaii au origine maghiara si ca acest lucru este demonstrat si de echipa formata de sase cercetatori ai Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” din Iasi.
Potrivit articolului din „Haromszek”, cei sase cercetatori ieseni, in frunte cu profesorul universitar Silviu Vacaru, au realizat un studiu statistic si demografic privind populatiile din Moldova, iar numele unguresti insirate in primul volum al lucrarii „Catagrafiile Visteriei Moldovei”, din perioada 1820, „vorbesc de la sine”. Jurnalistul maghiar mai sustine ca istoricul si profesorul universitar Mircea Ciubotaru, autorul cuvantului inainte al volumului, „se exprima diplomatic” despre aceasta tema, cu toate ca „se simte ca vede clar care este situatia.”
In articol, Szekeres este ingaduitor cu istoricul Ciubotaru: „Nu e de condamnat (n.r. - pentru ca se exprima „diplomatic), deoarece multi s-au ars cand au inceput sa faca lumina in originea ceangailor. Oricum, este vorba despre o initiativa laudabila. Asteptam curiosi reactiile, mai ales atunci cand toate catagrafiile din zona locuita de ceangai vor vedea lumina soarelui”, spune Szekeres Attila.
Ungaria are interese geostrategice în problema ceangăilor
Ungaria are interese geostrategice, dar si politice in problema romano-catolicilor din Moldova, a asa-zisilor ceangai, a afirmat conducerea Centrului de studii europene Covasna-Harghita, Ioan Lacatusu, care a aprofundat acest subiect. Directorul centrului, dr. Ioan Lacatusu, a declarat ca „Ungaria are interesul sa depaseasca Muntii Carpati, iar asa-numitul pamant ceangaiesc este avanpostul mult-visatului Tinut Secuiesc autonom”. Ioan Lacatusu a precizat ca aceasta concluzie s-a desprins din articolele, interviurile, studiile si dezbaterile publicate in presa de limba maghiara, care au fost monitorizate de Centrul de studii europene din Sfantu Gheorghe in parteneriat cu Asociatia ceangailor „Dumitru Martinas” din Bacau.
Acelasi studiu releva faptul ca ceangaii prezinta interes si din punct de vedere demografic, fiind singura populatie „maghiara” cu un spor natural pozitiv. Ioan Lacatusu sustine ca disputele cu privire la identitatea si apartenenta ceangailor provin in principal din modul diametral opus in care acestia sunt tratati de romani, care ii considera o minoritate confesionala, si de maghiari, care ii considera o minoritate etnica.
„Din pacate, exista o discrepanta mare intre modalitatea de abordare a acestei probleme in Ungaria, unde constituie o problema prioritara si pentru care se aloca fonduri, legislatie, energie si timp, si in Romania, unde este lasata pe umerii Episcopiei romano-catolice din Iasi, condusa de episcopul Petre Gherghel si a unei organizatii nonguvernamentale, respectiv „Dumitru Martinas”, care e pe cat de generoasa pe atat de neputincioasa”, afirma Ioan Lacatusu.
Acesta a mai adaugat ca doar o mica parte din cei peste 200.000 de ceangai din Moldova sunt apropiati de limba maghiara, insa marea majoritate sunt romani, iar apartenenta lor este indiscutabila. „Putem si trebuie sa-i intrebam pe acesti oameni, pentru a afla de la ei cine sunt si ce simt”, a mai spus directorul Centrului de studii europene, care considera ca a sosit timpul ca statul roman, societatea civila, clasa politica si diplomatia romaneasca sa contracareze aceasta ofensiva maghiara.
Dorinta de maghiarizare a ceangailor din Moldova se poate observa foarte clar pe site-ul Asociatiei ceangailor din Moldova, care se mai autointituleaza si „reprezentanta maghiarilor de la est de Carpati”. «Ceangaii sunt romani incomplet maghiarizati»Toata aceasta strategie pe care maghiarii incearca, si uneori chiar reusesc, sa o cultive cu privire la originea maghiara a ceangailor este amplu combatuta de catre Asociatia „Dumitru Martinas”, reprezentanta romano-catolicilor din Moldova, care considera ca „ceangaii sunt romani incomplet maghiarizati, plecati din satele lor din Ardeal si stabiliti in Moldova.”
O alta problema rididicata de catre membrii Asociatiei este faptul ca marea majoritate a catolicilor din Moldova se declara romani. „Din 265.000 de catolici din Moldova, peste 95% se considera si se declara romani. Ei resping catalogarea ca minoritate etnica si atribuirea numelui impropriu de «ceangai», afirmand ca sunt o parte a poporului roman, o comunitate de confesiune catolica din sanul acestuia. Rezultatele cercetarilor stiintifice confirma si sustin aceste adevaruri”, se arata pe site-ul asociatiei. Claudiu Sere, Catalin Coca, Gardianul. Mai multe despre romano-catolicii din Moldova pe situl www.asrocatolic.ro, pe care il gasiti si pe pagina de web a agentiei de presa Romanian Global News.
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CLXLI)
(Ioan Rotundu)
Captivi în Metro, unde clienţii sunt ameninţaţi cu pistoalele
A uitat de credinţă
Transnistria - în pat cu Vasilii Şova
Clopoţel voios, capricios, la început de an şcolar ploios
Elevă de clasa VII-a filmată dezbrăcată în WC
Program Tele'M Botoşani marţi, 16 septembrie
Păţania vânzătorului de aspiratoare
Horoscop
Preferinţele Elenei Udrea
Vi se oferă şansa de a fi cineva
Cel mai european Abator din judeţ a ajuns de râsul curcilor
Mediul i-a retras autorizaţia prefectul nu se mulţumeşte cu atât, el vrea sancţiuni mai drastice
Prefectul Sorescu le recomandă elevilor să fie mai serioşi
Târgul meşterilor populari la Săveni
Alcoolul ocupă locul fruntaş între viciile botoşănenilor
6.000 de botoşăneni şi-au măsurat gratuit tensiunea arterială şi nivelul glicemiei
Surprizele din Centrul Vechi se cer lămurite de arheologi
Subprefectul Şalgău şi-a suflecat mânecile în proporţie de… 40%
Topul firmelor din construcţii
după cifra de afaceri înregistrată la 30.06.2008
Dezvăluiri despre activitatea celor mai tari firme de construcţii din judeţ
Pacient recuperat mort de la spitalul de Recuperare
Meningita virală face primele victime
Noi posibilităţi de calificare profesională
Controale care nu constată nimic
Directorul Munteanu toacă banii spitalului pe un audit inutil
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă