Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
6627
De la 07 Ianuarie 2003
87398461

Universitatea Bucuresti critica proiectul de lege prin care Ion Iliescu, Ecaterina Andronescu si IPS Teodosie ar primi titlul de academician

  • Poate compromite grav seriozitatea politicilor publice autohtone privind aspiratiile legitime catre excelenta
  • 25 March 2016, 23:00
Universitatea din Bucuresti critica proiectul de lege privind reorganizarea si functionarea Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR), care le-ar acorda membrilor forului - precum Ion Iliescu, Anghel Stanciu, IPS Teodosie, Gheorghe Mencinicopschi si Ecaterina Andronescu - statut similar Academiei Romane sau Institutului Cultural Roman, prin eliminarea interdictiei de a purta titlul de academician.
Universitatea arata ca adoptarea titulaturii 'Academia de Stiinte din Romania', cu un statut juridic si social echivalent cu cel al Academiei Romane, precum prevede proiectul de lege, "poate aduce prejudicii incalculabile prestigiului stiintei si culturii romanesti, atat in tara cat si peste hotare".
"Sursa indezirabila de confuzii si de privilegii nejustificate, o atare initiativa poate compromite grav seriozitatea politicilor publice autohtone privind aspiratiile legitime catre excelenta in activitatea intelectuala si artistica, intr-o perioada in care atat cercetarea cat si creatia din Romania sunt supuse unor provocari deosebit de dificile", se arata in punctul de vedere al Universitatii Bucuresti.
Academia Romana a transmis vinerea trecuta o pozitie in care desfiinta proiectul de lege, considerandu-l "deosebit de primejdios". Potrivit academiei Romane, o astfeld e modificare reprezeinta "o tentativa de constituire o alternativa la institutia noastra, de subminare a semnificatiei nationale a Academiei Romane".
"De aceea am luat act cu indignare si profunda ingrijorare de aceasta initiativa legislativa, in baza careia actuala Academie a Oamenilor de Stiinta (AOSR) doreste sa-si insuseasca denumirea detinuta de o institutie in perioada 1935-1948 - Academia de Stiinte din Romania - cu care nu a avut nicio legatura", acuza Academia Romana intr-un punct de vedere.
Initiativa depusa la Senat prevede si abrogarea articolului din actuala lege care prevede ca membrii AOSR nu pot purta titlul de academician.
Comunicatul Universitatii din Bucuresti
Punct de vedere al Universitatii din Bucuresti privind initiativa AOSR de a se constitui ca un for alternativ fata de Academia Romana
Universitatea din Bucuresti a luat act cu surprindere si ingrijorare de initiativa Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR) de a se constitui ca un for stiintific alternativ in raport cu Academia Romana.
Consideram reactia actualei conduceri a Academiei Romane la aceasta initiativa ca fiind pe deplin indreptatita si ne alaturam criticii severe formulate de catre cea mai prestigioasa institutie din Romania in domeniul cercetarii stiintifice si al creatiei intelectuale si artistice.
Adoptarea de catre fosta Asociatie a Oamenilor de Stiinta, preschimbata ulterior in Academia Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR), a titulaturii' Academia de Stiinte din Romania', cu un statut juridic si social echivalent cu cel al Academiei Romane, asa cum se preconizeaza in demersul initiat de unii membri ai Parlamentului Romaniei, poate aduce prejudicii incalculabile prestigiului stiintei si culturii romanesti, atat in tara cat si peste hotare.
Sursa indezirabila de confuzii si de privilegii nejustificate, o atare initiativa poate compromite grav seriozitatea politicilor publice autohtone privind aspiratiile legitime catre excelenta in activitatea intelectuala si artistica, intr-o perioada in care atat cercetarea cat si creatia din Romania sunt supuse unor provocari deosebit de dificile.
Este regretabil modul in care stradaniile de 150 de ani incoace de a edifica un for suprem, de certa autoritate, al vietii spirituale romanesti, sunt subminate de o initiativa ce nesocoteste valoarea traditiei si ridica semne de intrebare privind evolutiile viitoare.
Agen tia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Laura Codruta Kovesi: DNA a facut apel in dosarul Microsoft
Sechestru-record de peste 850 de milioane de lei pus de procurorii DNA
pe actiuni si parti sociale care apartin omului de afaceri Dan Adamescu
Vremea in weekend
O inregistrare arata un soldat israelian care pare sa execute un palestinian intins la pamant
De ce robotul de chat al Microsoft a dezvoltat limbaj injurios pe Twitter
si ce ne spune experimentul despre viitorul inteligentei artificiale
Acuzatii dure: Franta a refuzat "din motive ideologice" lista cu cetatenii francezi antrenati in Siria oferita de serviciul secret sirian
Horoscopul zilei de 26.03.2016
Bancul zilei: Nemulţumirea poliţistului şef
Reţeta zilei: Orez cu vin şi ciuperci
Lumea lu' Rotundu: Botoşaniul de ieri şi de azi (redifuzare)
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 25.03.2016
Gaşca din Poliţie protejată de comisarul şef Mihai Bunduc
Botoşani/Suharău: Cerbicia primarului Chelariu o întrece pe cea a personajului lui Buridan
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă