Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
31194
De la 07 Ianuarie 2003
87561872

Unul din cinci romani este sarac. Guvernul vrea sa scada numarul saracilor cu 400.000 pana in 2020

  • 4 January 2015, 23:00
Unul din cinci romani, adica aproape cinci milioane de persoane, se confrunta cu saracia, iar Guvernul vrea sa micsoreze cu 400.000, pana in 2020, numarul celor din aceasta categorie, potrivit proiectului Strategiei nationale privind reducerea saraciei, pus in dezbatere publica de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV), scrie Mediafax.
Proiectul Strategiei nationale privind incluziunea sociala si reducerea saraciei (2014-2020) arata ca unul din cinci romani se confrunta cu saracia determinata de venitul insuficient, iar o mare parte din saracia bazata pe venit este persistenta, trei sferturi dintre persoanele sarace aflandu-se in aceasta situatie de cel putin trei ani.
De asemenea, o treime din populatie nu-si poate permite sa achizitioneze articole considerate dezirabile sau chiar necesare pentru a duce un trai decent. Potrivit aceluiasi document, inca mai exista copii care nu au mers niciodata la scoala, iar procentul tinerilor fara o educatie adecvata este ridicat.
Proiectul de strategie mai arata ca multe persoane sunt in continuare inactive sau neangajate formal, cu sanse mici de a capata acces corespunzator la piata muncii, si ca exista inegalitati in ceea ce priveste acoperirea cu servicii medicale de baza.
"Exista un numar semnificativ de comunitati dezavantajate in care aceste probleme se cumuleaza, facand aproape imposibila intreruperea ciclului excluderii, fara ca membrii sai sa fie sprijiniti si integrati prin interventii din exterior.
Prezenta strategie privind incluziunea sociala si reducerea saraciei contine un plan de actiune care va permite Romaniei sa inregistreze progrese considerabile in reducerea saraciei si promovarea incluziunii sociale pentru persoanele, grupurile si familiile vulnerabile in urmatorii sapte ani. In contextul reactiilor la aceste provocari sociale, strategia prezinta si un set structurat de masuri cu rolul de a asigura atingerea obiectivelor asumate de Romania in contextul Strategiei Europa 2020", se arata in documentul citat.
Strategia vizeaza persoanele si/sau familiile sarace ale caror venit annual este sub 60% din venitul mediu exprimat per echivalent adult, categorie care, in 2008, numara aproape cinci milioane de romani.
"Obiectivul Guvernului este de a reduce acest numar cu cel putin 580.000 pana in anul 2020. In 2012, numarul acestora era deja redus la 4,8 milione, ceea ce inseamna ca 30 % din obiectiv a fost deja indeplinit. Din 2012 pana in 2020, obiectivul este de a scoate alte 400.000 de persoane din saracie (restul de 70% din obiectiv). Populatia vulnerabila include grupuri care sunt excluse de pe piata fortei de munca, din sistemul de educatie, sanatate, locuinte, si alte servicii", se arata in proiectul de act normativ.
Conform aceluiasi document, cele mai mari categorii includ copii aflati in situatii dificile, persoane cu dizabilitati, persoane varstnice singure sau dependente si romi, care insumeaza trei milioane de persoane, insa populatia estimata ca saraca sau vulnerabila este de circa cinci milioane de persoane.
Majoritatea persoanelor sarace din Romania traiesc in saracie persistenta. Dintre cele 22,6 procente din populatie care traiau in saracie relativa in 2012, 18,2 la suta (reprezentand 81 de procente dintre persoanele sarace) traiau in saracie persistenta. "Aproape o treime dintre copii traiesc in saracie persistenta, iar riscul la care sunt ei expusi de a trai in aceasta stare este mult mai ridicat decat pentru orice alt grup de varsta.
Mai mult, riscul la care sunt expusi copiii de a trai in saracie persistenta a crescut cu aproape 3 procente intre anii 2008 si 2012, in timp ce riscul pentru toate celelalte grupe de varsta a crescut cu circa un procent sau chiar a scazut. Din 2008 pana in 2012, saracia in randul copiilor a fost constant mai mare decat rata totala nationala a saraciei (cu circa 10 puncte procentuale).
Mai mult, in timp ce rata totala a saraciei a scazut (desi doar usor) in acesti cinci ani, rata saraciei in randul copiilor a crescut cu aproximativ 1 punct procentual. Unul din doi copii din zonele rurale traieste in saracie. In 2012, peste 50 la suta dintre copiii din zonele rurale traiau in saracie, prin comparatie cu doar 17 la suta dintre copiii din localitatile urbane.
Aceasta mare discrepanta, combinata cu o distributie aproximativ uniforma a copiilor intre zonele urbane si cele rurale, face ca peste 74 la suta dintre toti copiii saraci sa traiasca in mediul rural", se arata in proiectul pus in dezbatere publica de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV).
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Prognoza meteo pentru luni si marti
Informare meteo de ger in intreaga tara
Temperaturile vor cobori sub -25
Trufia şi prostia se plătesc
Ioan Rotundu
Vicecancelarul Germaniei: Impunerea unor noi sanctiuni risca sa destabilizeze Rusia
Angela Merkel, pregatita sa lase Grecia sa iasa din zona euro
Horoscopul zilei
Bancul zilei
„La Roca”, cuibuşorul de nebunii al primarului
Ioan Rotundu
Klaus Iohannis va participa, periodic, la ceremoniile religioase ale cultelor legal recunoscute din tara noastra
Presedintele Iohannis, invitat de Patriarhul Daniel sa se intalneasca
Botoşani: Cum îşi bate joc Telekom de clienţii botoşăneni
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă