Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12887
De la 07 Ianuarie 2003
122872954

Unul din trei români recunoaşte că dă mită

  • Transparency International
  • 9 December 2010, 23:00
Peste 87% dintre romani cred ca nivelul coruptiei a crescut in Romania in ultimii trei ani, iar 83% dintre romani cred ca guvernul este ineficient in lupta impotriva coruptiei, arata Barometrul Global al Coruptiei, lansat joi de Transparency International. Daca in 2009 doar 12% spuneau ca au dat mita, in ultimele 12 luni numarul acestora aproape s-a triplat.
Doar 7% dintre romani cred ca masurile anticoruptie ale guvernului sunt eficiente. Situatia este alarmanta, se arata intr-un comunicat de presa al TI Romania, pentru ca anul trecut aceeasi institutie fundamentala a statului era judecata ca fiind ineficienta in proportie de 59%. In timp ce in 2009 guvernul era considerat eficient de 39% dintre cetateni, astazi doar 16% mai evalueaza la fel actiunile guvernamentale.
Partidele si Parlamentul sunt institutiile considerate cele mai corupte. Pe o scara de la 0 (cel mai putin corupt) la 5 (cel mai corupt) acestea primesc 4,5. In afara de justitie, sector privat si presa, pentru celelalte institutii nivelul evaluat al coruptiei este semnificativ mai mare decat in anii trecuti, iar partidele politice, Parlamentul si justitia primesc un scor peste 4 pentru incidenta coruptiei.
Doar 3% dintre romani au incredere in guvern si guvernanti cu privire la capacitatea lor de a lupta impotriva coruptiei. Din aceasta perspectiva romanii sunt europenii cu cea mai scazuta incredere in guvern, urmati de letoni (5%), sloveni (7%) si germani (8%). Ceea ce atrage atentia este ca 63% dintre romani nu au incredere in nimeni in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, ceea ce ne plaseaza ca cea mai dezamagita natiune europeana, la mare distanta de celelalte.
Aproape 70% dintre romani cred ca implicarea cetatenilor in actiuni anticoruptie este importanta si ca astfel pot sa determine schimbari. Inca si mai multi, 80%, ar vrea sa sprijine colegi si prieteni activi civic in lupta cu coruptia si aproape 60% s-ar implica ei insisi in aceste actiuni. 67% dintre cei chestionati in Romania ar raporta un caz de coruptie.
Rezultatele sunt imbucuratoare, dar inca ne situeaza printre cei mai putin activi in lupta cu coruptia. Doar in Elvetia, Lituania, Polonia si Republica Ceha procentele celor care ar raporta cazuri de coruptie sunt mai mici decat in Romania. Datele arata ca, desi nu au incredere in institutii, romani au incredere in ei si ca un efort sustinut pentru incurajarea avertizorilor de integritate poate determina o atitudine vehementa a cetatenilor impotriva coruptiei, potrivit TI.
Barometrul Global al Coruptiei este lansat anual de Transparency International. Barometrul evalueaza masura in care institutiile cheie si serviciile publice sunt percepute ca fiind corupte si identifica parerile cetatenilor cu privire la eforturile guvernului in lupta anticoruptie. Ca si alte rapoarte ale Transparency
International, instrumentul este conceput pentru a completa opiniile expertilor asupra coruptiei din sectorul public puse la dispozitie de catre Indicele de Perceptie al Coruptiei si informatiile despre fluxurile mitei la nivel international reflectate in Indicele Platitorilor de Mita ale Transparency International. De asemenea, Barometrul furnizeaza informatii cu privire la tendintele coruptiei in perceptia publicului larg.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Mulţumirea lui Bulă
Franţa rămâne prima destinaţie turistică mondială în 2010
China va detine suprematia pana in 2020
Băncile ar putea să se confrunte cu mii de cereri de rambursare anticipată
Caricatura zilei: Împărţirea porcului guvernamental
Trei din secretele revoluţiei de la Botoşani
Cătălin Ivan (PSD) cere ca Băsescu, Boc şi Baconschi să fie anchetaţi
pentru eventualul eşec al intrării în Schengen
Târgul ONG Botoşani va avea loc în data de 15 decembrie
Ţâbuleac a decis: Dănilă rămâne şef la Camera Agricolă
PNova Apa Serv ne fură pe faţă, iar prin spate ne ameninţă cu amenzi
consilierii judeţeni tac complice la hoţieca cetăţeni europeni avem numai obligaţii, nu şi drepturi
Liber la infecţiile în spitale
În timp ce orarul elevilor se aeriseşte, al profesorilor devine mai încărcat
Elevii de Bac au scăpat de probele din cursul anului
Ion Iliescu: Se impune o alianţă PSD - PNL
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog