Într-o discuţie telefonică purtată cu Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Judeţean Botoşani, acesta mi-a declarat că se fac demersuri pentru ca imobilul cunoscut sub numele Casa Pisoski, aflat în administrarea Ministerului de Interne să treacă în administrarea Consiliului Judeţean Botoşani.
Demersul este iniţiat de către preşedintele actual al Consiliului Judeţean, Doina Federovici, în scopul de a pune imobilul la dispoziţia Muzeului Judeţean pentru a se reînfiinţa Secţia de Artă.
Doamna preşedinte este cea care ne-a promis că vom primi spre administrare Casa Pisoski imediat ce o va prelua de la Ministerul de Interne. Avem în depozitul Muzeului peste 2.000 de tablouri şi obiecte de artă extrem de valoroase care nu pot fi văzute de public pentru că nu avem unde să le expunem mi-şa declarat Aurel Melniciuc.
Dacă este aşa, mă bucur enorm de mult. Înseamnă că repetatele mele cereri publice ca acest imobil să fie predat Muzeului Judeţean pentru a se reamenaja Secţia de Artă a ajuns şi la urechea actualului preşedinte CJ, Doina Federovici.
De reamintit că Secţia de Artă a Muzeului a fost desfiinţată de către fostul preşedinte al CJ, liberalul Mihai Ţâbuleac, pe motiv de răzbunare politică. Secţia funcţiona într-un imobil închiriat de la Elena Condrei, fostă jurnalistă la Clopotul şi patroană a Editurii Geea, membră a PNL.
Pentru că a intrat în divergenţă cu conducerea PNL şi mai ales cu preşedintele Mihai Ţâbuleac, aceasta a trecut la PSD iar preşedintele CJ şi al PSD de atunci, Constantin Conţac, i-a închiriat imobilul din Centrul Vechi al Botoşaniului cu chiria lunară de 1000 euro pentru a se amenaja în imobil Secţia de Artă.
Pentru că în urma alegerilor locale din vara banului 2008, Conţac a pierdut preşedinţia CJ în favoarea liberalului Mihai Ţâbuleac, acesta s-a răzbunat pe Condrei desfiinţând Secţia şi aruncând în depozitul Muzeului cele mai valoroase tablouri ale pictorilor botoşăneni de valoare naţională şi internaţională precum Luchian, Piliuţă, Achiţenie, Băncilă etc.
Dacă Doina Federovici va reuşi să obţină imobilul de la Ministerul de Interne, va intra în istoria culturii botoşănene de două ori. Mai întâi pentru că a introdus în circuitul turistic botoşănean a Casei Pisoski, colonelul care a jucat un n rol crucial în Unirea Principatelor şi alegerea lui Cuza ca domnitor şi a doua oară pentru că a redat culturii botoşănene prin introducerea în circuitul turistic a valoroasei colecţii de artă. Mă rog Marelui Arhitect să i se împlinească dorinţa!