Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Reportaje
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
19209
De la 07 Ianuarie 2003
118498435
Va deveni Casa Pisoski Secţia de Artă a Muzeului Judeţean?

Mă rog Marelui Arhitect să i se împlinească dorinţa!

  • Ioan Rotundu
  • 28 February 2023, 20:48
Într-o discuţie telefonică purtată cu Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Judeţean Botoşani, acesta mi-a declarat că se fac demersuri pentru ca imobilul cunoscut sub numele Casa Pisoski, aflat în administrarea Ministerului de Interne să treacă în administrarea Consiliului Judeţean Botoşani.
Demersul este iniţiat de către preşedintele actual al Consiliului Judeţean, Doina Federovici, în scopul de a pune imobilul la dispoziţia Muzeului Judeţean pentru a se reînfiinţa Secţia de Artă.
„Doamna preşedinte este cea care ne-a promis că vom primi spre administrare Casa Pisoski imediat ce o va prelua de la Ministerul de Interne. Avem în depozitul Muzeului peste 2.000 de tablouri şi obiecte de artă extrem de valoroase care nu pot fi văzute de public pentru că nu avem unde să le expunem” – mi-şa declarat Aurel Melniciuc.
Dacă este aşa, mă bucur enorm de mult. Înseamnă că repetatele mele cereri publice ca acest imobil să fie predat Muzeului Judeţean pentru a se reamenaja Secţia de Artă a ajuns şi la urechea actualului preşedinte CJ, Doina Federovici.
De reamintit că Secţia de Artă a Muzeului a fost desfiinţată de către fostul preşedinte al CJ, liberalul Mihai Ţâbuleac, pe motiv de răzbunare politică. Secţia funcţiona într-un imobil închiriat de la Elena Condrei, fostă jurnalistă la Clopotul şi patroană a Editurii Geea, membră a PNL.
Pentru că a intrat în divergenţă cu conducerea PNL şi mai ales cu preşedintele Mihai Ţâbuleac, aceasta a trecut la PSD iar preşedintele CJ şi al PSD de atunci, Constantin Conţac, i-a închiriat imobilul din Centrul Vechi al Botoşaniului cu chiria lunară de 1000 euro pentru a se amenaja în imobil Secţia de Artă.
Pentru că în urma alegerilor locale din vara banului 2008, Conţac a pierdut preşedinţia CJ în favoarea liberalului Mihai Ţâbuleac, acesta s-a răzbunat pe Condrei desfiinţând Secţia şi aruncând în depozitul Muzeului cele mai valoroase tablouri ale pictorilor botoşăneni de valoare naţională şi internaţională precum Luchian, Piliuţă, Achiţenie, Băncilă etc.
Dacă Doina Federovici va reuşi să obţină imobilul de la Ministerul de Interne, va intra în istoria culturii botoşănene de două ori. Mai întâi pentru că a introdus în circuitul turistic botoşănean a Casei Pisoski, colonelul care a jucat un n rol crucial în Unirea Principatelor şi alegerea lui Cuza ca domnitor şi a doua oară pentru că a redat culturii botoşănene prin introducerea în circuitul turistic a valoroasei colecţii de artă. Mă rog Marelui Arhitect să i se împlinească dorinţa!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ce se întâmplă când şoferul se ridică peste volan ca să fie ministru
Ioan Rotundu
De ce n-au avut apă la robinet cei din satul Ichimeni
Ioan Rotundu
Horoscopul săptămânii 20 – 26.02.2023
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Bancul săptămânii: Inspiraţie preventivă
Român din diaspora, campion la concursurile de drift,
poartă mereu steagul României pe mașina sa
Urmează dezvăluiri care, dacă se vor adeveri, sunt şocante
Ioan Rotundu
Ce susţin ştiutorii, ce spune directorul Melniciuc
Ioan Rotundu
Scurtă continuare pentru
Botoșanii de ieri și de azi
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă