Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Important
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
7103
De la 07 Ianuarie 2003
77732211

Va reuşi Dorin Chirtoacă să schimbe „limba moldoveneasca”?

  • 21 October 2008, 23:00
„A promova sub orice forma o limba moldoveneasca deosebita de limba romana este, din punct de vedere strict lingvistic, ori o greseala naiva, ori o frauda stiintifica; din punct de vedere istoric si practic, e o absurditate si o utopie; si, din punct de vedere politic, e o anulare a identitatii etnice si culturale a unui popor si, deci, un act de genocid etnico cultural”. Eugen Coseriu, 1921-2002
Invitat la emisiunea „In Profunzime” (PROTV Chisinau) saptamana trecuta, Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului, a adus in discutie notiunea de „limba romana”. Un subiect interesant si, din pacate, tot mai mult evitat in ultima vreme. Intentionat sau nu, asta e alta discutie.
Cand va ajunge in Parlament, Chirtoaca spune ca Partidul Liberal vrea sa schimbe notiunea de „limba moldoveneasca” din Constitutia R. Moldova in cea de „limba romana”.
Uşor de zis, greu de realizat!
Ceva timp in urma postasem pe youtube un subiect televizat cu titlul „Exista sau nu „limba moldoveneasca?” Reportajul a generat atatea discutii si pareri, incat, pana astazi, vizitatorii nu ezita sa comenteze pe aceasta tema. Auzindu-l pe Dorin Chirtoaca la televizor, cu o asemenea initiativa, am salutat ideea, desigur, dar, in acelasi timp, m-am intrebat cum va reusi tanarul liberal sa aplice in practica un lucru atat de dificil pentru actualul context socio-politic de la noi, sau pentru cel care va fi in urma alegerilor?
Dincolo de atitudinea politica a actualilor guvernanti, sa nu uitam si de unii „moldoveni” din societate care, mai nou, fie ca vandalizeaza bustul lui Eminescu de la Floresti, fie ca ataca, la Balti, in plina strada, sustinatorii unui partid cu viziuni pro-europene, implicit pro-romanesti, care sunt etichetati de catre „aparatorii Patriei” (vorbitori de limba rusa!!!) drept „romani” - in sensul de denigratori si tradatori. Dincolo de toate argumentele si discursurile nenumarate tinute la aceasta tema, in Constitutia R. Moldova scrie negru pe alb ca: „Limba de stat a Republicii Moldova este limba moldoveneasca, functionand pe baza grafiei latine” (Constitutia Republicii Moldova, Titlul I, art.13/1).
„Cum vedem, macara ca ne raspundem acum moldoveni, iar nu intrebam: „stii modoveneste?”, ce „stii romaneste?”, adica rimleneste, putin nu zicem: stis romanite, pre limba latineasca.”
Miron Costin, Letopiseţul Moldovei
Nu voi insirui aici parcursul istoric al notiunii de „limba moldoveneasca” (n.n.: aceasta inventie sovietica apare pentru prima data la 1926, iar denumirea de limba romana este folosita de savantii filologi din tarile occidentale incepand cu anul 1580) precizez insa ca, in ultimul timp, dupa atatea interventii publice sau dupa vizitele presedintelui Voronin prin Europa, tot mai multa lume din afara se intreaba ce e cu aceasta „limba moldoveneasca”?
Iata un exemplu elocvent. Lucrarea „The language of the Moldovans. Romania and Russia, and Identity in an Ex-Soviet Republic”, semnata de Matthew H. Ciscel (Lexington Books, 2007) afirma ca: „In R. Moldova, exista o dominatie clara a limbii ruse”, iar „din 2001, guvernul a insistat in mod repetat ca limba moldoveneasca este o limba separata si a sustinut, pana la momentul cand s-a confruntat cu o opozitie virulenta, ca limba rusa trebuie ridicata la acelasi nivel cu ea”.
Dincolo de toate, greseala este in primul rand in noi, adica a etnicilor basarabeni. Precum a sesizat si Matthew H. Ciscel in cartea sa: „limba romana nu este inca perceputa de multi moldoveni educati din mediul urban ca o limba cu prestigiu…” El adauga: „In unele ocazii, am fost rugat sa scuz utilizarea limbii ruse la evenimentele formale, protocolare, unde era utilizata pentru ca toata lumea o cunostea. Nu am participat niciodata la un eveniment in R. Moldova unde limba romana sa fi fost folosita pentru aceleasi motive!”.
In acest caz si o asa situatie delicata, oare ce strategie va adopta liberalul Dorin Chirtoaca si partidul sau pentru a reusi introducerea de „limba romana” in Constitutie? Sa nu uitam ca etnicii basarabeni nu gandesc unanim la acest capitol. La fel e si cu cei din parlament. Totodata, nu cred ca Dorin Chirtoaca ar gasi acele 2/3 din legislatori care sa voteze „limba romana” in Constitutie. Sa nu uitam ca pentru unii e mai lesne sa o faca pe „impartialii” si, mai aproape de interesul lor, sa utilizeze notiunea de „limba de stat”, decat cea de „limba romana”.
Sa nu uitam si de etnicii rusi. Din 2001 incoace, acestia se simt tot mai puternici si fara scrupule cand vine vorba de limba rusa. Prea putini vorbitori de rusa mai pun astazi mana pe o carte de studiere a limbii romane, asa cum o faceau in anii 90. In plus, pe langa „inzdravenirea” limbii ruse dupa 2001, aceasta a devenit nu numai limba business - ului in Moldova, ci si „una de prestigiu”, sau „cool” cum scriam intr-un articol anterior.
In acest context e greu de spus daca va reusi sau nu Chirtoaca sa-si duca la bun sfarsit intentia. O fi ea buna, dar… Impedimente sunt inca multe.
Stela Popa, Unimedia
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CCXXI)
Horoscop
Bush cel… deştept
Gluma lui Boc
Produce efect psihologic şi este un bun paznic
Lolek şi Bolek au părăsit corabia PDL
(Ioan Rotundu)
Reclamantul va suporta cheltuielile de expertiză medicală
cum expertizele costă, nimeni nu va mai avea curajul să-l reclame pe medic
Este candidat oficial al PNL
Cazul "Mailat" o operaţiune informaţională antiromânească
Serbia continuă politica antiromânească distrugând un sat românesc din Voivodina
Extremiştii unguri împiedică amplasarea statuii lui Andrei Şaguna
Majorarea dobânzilor la creditele pentru persoane fizice poate fi contestată în instanţă
Bine ai venit în infernul de la Botoşani, măi dragă Pană!
Agamiţă de Constanţa este un traseist politic redutabil
Flutur se consideră faultat la fonduri şi acuză Guvernul de pomană electorală
Buchet de manifestări sportive şi culturale la inaugurarea Sălii Polivalente
Botoşănean arestat pentru omor în Spania
Şeful Poliţiei şi vicele Ghiorghiţă şi-au tras permis de vânător
Gaz metan şi în cartierul Tulbureni
Peste 100 de concurenţi la Concursul Naţional „Mihail Sorbul”
Comunicat de presă
Banii aşteptaţi de Protecţia Copilului s-au dus pe drumuri
Virozele şi pneumoniile fac ravagii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă