Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10130
De la 07 Ianuarie 2003
122582069

Vaclav Havel a încetat din viaţă la vârsta de 75 de ani

  • 18 December 2011, 23:00
Fostul presedinte ceh Vaclav Havel a incetat din viata in zorii zilei de duminica, la varsta de 75 de ani, anunta AFP.
Artizanul "Revolutiei de catifea" din 1989 si sef al statului cehoslovac si apoi ceh din 1989 pana in 2003 a murit in somn, a declarat purtatoarea sa de cuvant, Sabina Tancevova.
O pneumonie prost ingrijita in perioada in care se afla in inchisoare si un cancer la plamani s-au aflat la originea multiplelor sale probleme de sanatate. Havel a petrecut cinci ani in temnitele comuniste inainte de 1989.
Vaclav Havel a fost operat un decembrie 1996 de un cancer la plamani. PE langa o bronsita cronica, el suferea si de probleme cardiace si tulburari intenstinale. In ultimele luni, Havel isi petrecea majoritatea timpului la casa sa de vacanta situata la 150 km de Praga, dupa ce fusese internat in martie din cauza unei pneumonii grave.
Boala a fost insotita de diferite complicatii, printre care "pierderea echilibrului, slabirea memoriei si pierdere in greutate", dupa cum explica Havel, intr-un interviu.
Sambata trecuta, Vaclav Havel se intalnise la Praga cu Dalai-Lama, liderul spiritual al budistilor tibetani.
Simbol al disidentei anticomuniste si al noii democratii din Europa de Est, Vaclav Havel a incarnat "Revolutia de Catifea" din 1989 care a pus capat, fara violenta, regimului totalitar de la Praga.
Primul presedinte al Cehoslovaciei post-comuniste (1989-1992) si apoi al Republicii Cehe (1993-2003), a condus procesul de democratizare al tarii sale, apoi aderarea la NATO (1999) si pregatirile pentru intrarea in UE, incheiata in 2004. Dupa terminarea mandatului de presedinte, in februarie 2003, in ciuda sanatatii sale fragile, dramaturgul si fostul disident anticomunist se dedica luptei pentru drepturile omului in Cuba, Belarus, Birmania sau Rusia.
Revine la litere, cu publicarea, in 2006, a memoriilor politice si a piesei "La plecare", in 2008, la fel cum se cheama si primul sau film, prezentat in avanpremiera la Praga, in 14 martie.
Nascut in 5 octombrie 1936 la Praga, intr-o familie care detinea un studio de cinema si zeci de imobile in capitala, lui Vaclav Havel nu i se permite sa-si continue studiile in numele luptei anti-burghezie. Se lanseaza atunci in teatru, initial ca masinist si apoi ca autor de teatru absurd.
Refuzand sa plece in exil dupa ocupatia sovietica din 1968, intra in miscarea de disidenta si redacteaza manifestul Carta 77, o vibranta pledoarie politica pentru drepturile omului. Angajamentul lui ii aduce condamnarea la inchisoare unde scrie celebrele "Scrisori catre Olga", prima sa sotie.
Ales presedinte al tarii in 29 decembrie 1989, traieste esecul disolutiei Cehoslovaciei, trei ani mai tarziu. Dupa moartea Olgai, in 1996, casatoria sa rapida cu Dagmar Veskrnova, o actrita cu 20 de ani mai tanara, tine prima pagina a ziarelor de scandal.
Sanatatea sa a fost marcata de temnitele comuniste dar si de trecutul sau de mare fumator.
Agenţia de ştiri nHotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Reţeta zilei: Crapfen
Caricatura zilei
Bancul zilei: Ginerele şi soacra
Parlamentul European cere organizarea de noi alegeri, libere şi corecte
Traian Băsescu a promulgat legea care prevede îngheţarea pensiilor şi
Liderii Zonei Euro trebuie să se preocupe de creşterea economică
şansele unei recesiuni grave au crescut
Ilie Năstase şi Ion Ţiriac, jigniţi în presa online din Italia
"ţiganul" şi "celălalt cabotin"
Zona Euro se pregăteşte pentru o nouă săptămână delicată
pe agendă, majorarea resurselor FMI şi Pactul bugetar
Valentin Stan îl atacă dur pe Dan Voiculescu, la Antena 3
nu Băsescu confundă, "matale confunzi rău de tot, prietene"
Sărbătoare la Organizaţia municipală PSD Botoşani
Botoşani: Spectacol de tradiţii pe străzile din municipiu
„Boschetarii” de lângă noi
Bugetarii sunt lăsaţi fără tichete de masă în 2012
Peste 6.000 de botoşăneni sunt în căutarea unui loc de muncă
IŞJ a constatat că liceenii sunt campionii chiulului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog