Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9777
De la 07 Ianuarie 2003
122895426
Vadim Vasiliu:

Perlele PL de peste Prut

  • 17 April 2013, 23:00
Consiliile teritoriale PL vor decide privind aderarea la declarația Consiliului de reformare și convocarea Congresului extraordinar al formaţiunii. Potrivit deputatului Ana Guțu, scânteia nemulțumirii a fost aprinsă la 5 martie, în ziua căderii guvernului, când Mihai Ghimpu i-a interzis să iasă cu un discurs proeuropean, în favoarea respingerii moțiunii de cenzură. Au urmat insulte și injurii la adresa Anei Guțu (foto) și a altor membri ai PL. „Am decis să punem capăt acestui despotism a lui Mihai Ghimpu", a declarat Ana Guțu pentru JURNAL.
Liderul liberalilor Mihai Ghimpu i-a numit pe cei 31 de semnatari ai declarației Consiliului de reformare a PL „trădători", pe Ana Guțu „naivă", iar pe Vitalie Marinuță „cârtiță". Membrii Consiliului de reformare a PL-ului au spus că nu sunt trădători și că singurul scop al lor este să salveze PL-ul, dar și să contribuie la formarea unei noi alianțe pentru integrare europeană.
Cinci deputați din fracțiunea PL au fost excluși din partid sâmbătă, 13 aprilie: Ion Hadârcă, Ana Guțu, Oleg Bodrug, Anatol Arhire și Vadim Vacarciuc. În ce priveşte Valeriu Saharneanu și Vadim Cojocaru, care nu sunt membri ai PL, Mihai Ghimpu speră că aceștia își vor prezenta scuzele pentru pasul „nechibzuit" pe care l-au făcut.
O situație absurdă
Ana Guțu, unul dintre inițiatorii constituirii Consiliului de reformare al PL, a declarat pentru JURNAL că cei șapte deputați PL care au semnat declarația consiliului formează de fapt fracțiunea PL. „Din 12 deputați, majoritatea suntem noi, iar președintele fracțiunii, Ion Hadârcă, este ales legal. Pentru a schimba fracțiunea în parlament, aceasta trebuie să se întrunească având ca ordine de zi: excluderea din fracțiune a celor șapte deputați. Noi suntem gata să mergem la această reuniune. Rezultatul acestei întruniri este evident, pentru că noi suntem șapte, iar ei cinci".
Legal vs ilegal
Totodată, deputata afirmă că excluderea din partid a celor cinci deputați este ilegală. Procedura excluderii este analogică cu cea a acceptării în rândurile PL. „În conformitate cu statutul partidului, noi, cei șapte deputați, suntem membri ai Consiliului republican al PL, votat la Congresul din aprilie 2010. Putem fi excluși din partid prin aceeași procedură. Excluderea noastră trebuie să treacă mai multe etape: biroul local, biroul permanent, după care se remite congresului. Au fost încălcate toate procedurile. Îmi pare rău, dar cu atâția juriști câți are Mihai Ghimpu, au comis o ilegalitate", afirmă Ana Guțu.
Pe de altă părere, Boris Vieru, unul dintre deputații PL care n-a semnat declarația de constituire a Consiliului de reformare, susţine că, cei cinci deputaţi au fost excluşi legal de Consiliul republican al PL, convocat sâmbătă, 13 aprilie 2013: „Conform statutului Consiliului republican al PL, adoptat în 2010, acesta poate exclude din partid orice membru. Deci nu au dreptate cei care afirmă că numai la congres s-ar putea opera asemenea modificări".
„Am fost împotriva trecerii PL în opoziție"
Ana Guțu a explicat cum s-a ajuns la ideea de a reforma partidul. Potrivit acesteia, picătura care a umplut paharul a fost decizia personală a lui Mihai Ghimpu de a duce PL în opoziție. O altă cauză este retragerea din negocieri și respingerea categorică a candidaturii lui Vlad Filat.
„Am epuizat toate încercările de a discuta cu dl Ghimpu ca să-și tempereze discursul politic, să nu spună niciodată „niciodată" în politică, să nu facă atacuri împotriva unei componente a alianței și să o protejeze pe cealaltă. Am fost împotriva trecerii PL în opoziție. La ședința precedentă a Consiliului republican, decizia de a trece în opoziție a fost enunțată de președintele Ghimpu, susținută de Dorin Chirtoacă și Corina Fusu, nu a fost pusă la vot. A fost lansată în presă ca idee adoptată democratic în cadrul Consiliului republican PL, la care nu a fost invitat nici Vitalie Marinuță, nici eu, nici alți membri marcanți ai PL, membri titulari ai Consiliului republican".
În această săptămână, PL va colecta procesele-verbale ale consiliilor teritoriale PL care vor statua asupra aderării la declarația Consiliului de reformare și asupra convocării Congresului extraordinar al PL cu scopul de a alege un alt președinte al PL.
Saharneanu e printre cei șapte
Deputatul PL Valeriu Saharneanu a declarat pentru JURNAL că face parte din grupul celor șapte deputați care constituie pe moment fracțiunea PL. Totodată, deputatul a declarat că este de acord cu declarațiile anterioare ale lui Mihai Ghimpu despre Vlad Filat că acesta este de vină pentru criza politică. „Votarea lui Vlad Filat nu este scopul creării coaliției, ci de a nu pierde obiectivele naționale. Interesul național este să nu pierdem vectorul european, să nu permitem comuniștilor să vină la putere și să nu dispară PL de la guvernare. Nu contează dacă e domnul Filat prim-ministru sau nu. Trecem peste derapajele făcute de prim-ministru", a conchis deputatul.
Jurnal.md

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Bulă şi colegele de clasă
Gastronomie: Supă de roşii cu tăiţei
De ce nu poate fi eliminată taxa de cogenerare aşa cum a anunţat Victor Ponta.
Creştere economică de 1,6% in 2013, 2,0% in 2014
la nivel global, se conturează o economie cu trei viteze
Reţea de hoţi condusă din spatele gratiilor de la Penitenciarul Botoşani
Cinismul retrocedărilor
Ioan Rotundu
Numai în Lumea lu’ Rotundu se putea întâmpla aşa ceva
Instituţiile publice şi private cu datorii la apă vor fi debranşate
CJ-ul va intra peste cei de la societatea Nova Apaserv
Botoşani: Uluitor, Fiscul blochează CJ-ului proiectele cu finanţare europeană
totul porneşte de la o chichiţă birocratică
Primăria Botoşani: Portariuc a trecut la munca de teren
Chiar şi cu patronul după gratii, firma lui Conţac prosperă
De această dată acarul Păun este contabilul Primăriei Vf. Câmpului
Parlamentarul moldovean Valeriu Gumă, condamnat definitiv la patru ani închisoare cu executare
Ce nu s-a văzut la TV in ziua în care Guvernul Ponta si-a angajat răspunderea în Parlament
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog