Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
992
De la 07 Ianuarie 2003
81696322
Valeriu Saharneanu:

Somnul raţiunii naşte monştri şi ne ameninţă libertatea

  • 13 September 2010, 23:00
De la Referendum încoace, timp de o săptămână, s-a cheltuit foarte multă energie măsurată în kilo- şi megabiţi, timp de emisie audio-video şi de hârtie ca să se explice, din unghiuri diferite, ce s-a întâmplat la 5 septembrie.
Cu aroganţa care le este caracteristică, instrumentele de propagandă ale opoziţiei comuniste au ţipat săptămâna trecută cât au putut de tare despre victoria repurtată asupra duşmanului de moarte al comuniştilor - guvernarea democratică pro-europeană. Umflat de licorile lui Bahus şi reanimat de neaşteptata bucurie ce i-a căzut, liderul comunist, Vladimir Voronin, a calificat participarea somnolentă la referendum a unei părţi a moldovenilor drept dovadă că ei, în sfărşit, s-au trezit.
Eticheta aplicată pe referendum de bahicul jude comunist se înscrie perfect în logică practicilor guvernării lui timp de opt ani în Republica Moldova care se rezumă la metoda simplă, dar eficientă: cu cât cetăţeanul este mai sărac şi mai puţin informat, cu atât el este mai de folos comuniştilor. Şi atunci cum să nu dai dreptate celui care a spus cândva că somnul raţiuni naşte monştri.
I-a vedeţi cu câtă grijă Voronin şi-a cultivat acest electorat şi l-a făcut dependent de micile adausuri la pensii şi salarii pe care le-a picurat la intervaluri calculate, nu fără să le strecoare în urechi bieţilor oameni că acestea sunt daruri venite de la măria sa. I-a priviţi la felul cum Republica Moldova a coborât în opt ani, opt trepte mari în hăul sărăciei, stabilindu-se trainic pe ultima poziţie în topul celor mai sărace state ale Europei. Numai că mediile de propagandă comunistă trec peste aceste grave detalii.
Presa democratică a bătut, la rândul ei, fără milă, şi pe bună dreptate, în Alianţa pentru Integrare Europeană, arătând la greşelile pe care le-a făcut aceasta atunci când a substituit campania pro-referendum cu cea a alegerilor prezidenţiale şi a desconsiderat capacitatea de impact a partidei politice care chema la boicotarea plebiscitului. Alianţa de la guvernare trebuie să îşi asume eşecul şi să se mobilizeze pentru principala campanie a toamnei politice - alegerile
parlamentare. Dacă este capabilă, Alianţa trebuie să conştientizeze, că miza alegerilor din noiembrie este mai mare chiar decât cea a scrutinelor din aprilie şi iulie ale anului 2009, care au scos Republica Moldova de sub teroarea comunistă. Presa internaţională şi centrele de analiză din străinătate au comentat şi ele cu îngrijorare rezultatele referendumului, constatând că eşecul lui se datorează nu atât luptei politice interne, cât activităţii geostrategice ale unor forţe din afară, interesate să aibă Republica Moldova sub control politic.
În opinia Agenţiei americane de analiză geopolitică, Stratfor, importanţa referendumului merge dincolo de politica ei internă, în condiţiile în care Republica Moldova este un câmp de luptă între Occident şi Rusia. Agenţia constată că eşecul referendumului din R. Moldova demonstrează creşterea influenţei ruse, fenomen ce a fost posibil după ce Moscova a reinclus Ucraina în sfera sa de influenţă.
Analiştii Stratfor consideră că Rusia, asigurându-şi ajutorul Kievului, exercită propria presiune asupra partidelor prooccidentale de la Chişinău prin interzicerea exporturilor de vinuri sau fructe din Moldova şi susţinerea opoziţiei comuniste. Rusia şi Ucraina au format un parteneriat strategic pentru a găsi o soluţie. Este clar că obiectivul acestui parteneriat este debarcarea de la putere la următoarele alegeri a Alianţei democratice şi întreruperea mersului pe drumul european al Republicii Moldova.
Unele efecte ale acestui parteneriat se fac simţite de pe acum. În ansamblul lor ar putea fi şi mărirea bruscă a preţurilor la unele produse alimentare de primă necesitate care sunt importate din aceste ţări, zvonurile din ce în ce mai multe şi mai straşnice, că în toamnă, mai târziu, de pe rafturile magazinelor alimentare din Republica Moldova vor dispare toate produsele ori vor fi atât de scumpe că nu vor fi accesibile poporului sărac şi chinuit. Sunt posibile şi alte acţiuni în care rolul de masă de presiune să îl aibe zecile de mii de moldoveni aflaţi la lucru în Rusia şi Ucraina. Aceste scenarii au apărut în descriere vara trecută în mai multe publicaţii din Rusia
În analiza sa, Stratfor mai menţionează că, în timp ce Ucraina este vitală pentru supravieţuirea Rusiei, nu numai din punct de vedere geopolitic, R. Moldova, aflată între Munţii Carpaţi şi Marea Neagră, reprezintă ultima bucată de teritoriu, de care Rusia are nevoie pentru a-şi asigura strategic şi militar graniţa de sud-vest. Aceste planuri şi strategii se fac asupra noastră, a moldovenilor, exploatând sărăcia şi ignoranţa cultivată în oraşele şi satele noastre de către comunişti şi de alte secături înrolate în coloana a cincea şi care s-au aflat la putere în ultimii nouăsprezece ani.
Alianţa pentru Integrare Europeană, toate forţele democratice din Republica Moldova trebuie să se mobilizeze pentru a face faţă acestor pericole. Desigur, lupta nu este numai a lor, lupta este a tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, fiindcă miza ei este însăşi libertatea noastră.
Vocea Basarabiei
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Ţiganii sunt povara noastră istorică
Ioan Rotundu
Program Tv SOMAX, marţi, 14 septembrie
Bancul zilei: Fiul victimei
Prietenii şi pacienţii Clinicii Novaoptic sunt încântaţi de noul format al site-ului
România reprezintă adevărata ameninţare pentru Rusia
Telefoanele lui Vântu au fost ascultate printr-o şmecherie juridică
Vântu nu ar trebui eliberat, ar trebui să stea şi Băsescu în aceeaşi celulă
Fostul senator PDL, Georgică Severin, s-a înscris în PSD
Silvio Berlusconi le sfătuieşte pe femei "să se mărite cu bogaţi"
Un oficial din Sofia propune introducerea "taxei de cutremur"
Harnagea şi Vântu se războiesc într-un război cu miză mult mai mare
Harnagea şi Vântu se războiesc într-un război cu miză mult mai mare
Georgieni opriţi din drumul ilegal spre Uniunea Europeană
Şapte angajaţi ISU Botoşani avansaţi în grad înainte de termen
UNPR-işti prigoniţi de poliţişti, comisari şi de „Stăpânul inelelor” la Hudeşti
Protestul mămicilor cu copii cu handicap
Senatorul Câmpanu dezvăluie secretele vieţii generalei Ada Macovei
Ţâbuleac este manager slab
crede Liviu Câmpanu
Rromii din Hârlău se plimbă cu BMW ul deputatuluiu Stelică Strugaru
achiziţionat cu facturi false
Noi măsuri punitive privind medicaţia bolnavilor internaţi
Condamnaţi la moarte chiar de către cei în halate ministeriale albe
Se pregăteşte o nouă clasificare a spitalelor
Bursă a locurilor de muncă pentru absolvenţi
Topul primilor 20 de politicieni botoşăneni
Invitaţie la un mare eveniment agricol al judeţului Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă